Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası

04.04.2014

1-7-nisan-dunya-kanser-haftasi-5859597_oAntalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu bildirdi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu bildirdi.

 

Kanserin sadece bir sağlık sorunu değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problem olduğunu belirten Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş yaptığı yazılı açıklamada, “Ayrıca kanser küresel bir sorundur. Her yaşta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bu önemli sağlık sorununa kamuoyunun dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla Nisan ayının ilk haftası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

HER YIL 162 BİN YENİ KANSER TANISI

 

Türkiye’de yılda yaklaşık 162 bin kişiye yeni kanser tanısı konulduğunu belirten Dr. Taş açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nca hazırlanan Türkiye Kanser İstatistikleri’ne göre kanser görülme sıklığı açısından dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye halen kanser açısından hem kadınlarda hem de erkeklerde daha düşük bir hızda seyretmektedir. Ülkede kanser hızı erkeklerde yüzbinde 269,7, kadınlarda ise yüzbinde 173,3, kadın erkek ortalama kanser görülme sıklığı ise yüzbinde 221,5’dir. Ülkemizde en sık görülen kanser türleri erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri (yüzbinde 66), kadınlarda ise meme kanseri (yüzbinde 40,6) dir. Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanserini sırasıyla prostat (yüzbinde 36,1), mesane (yüzbinde 21,4), kolorektal (yüzbinde 21) ve mide kanseri (yüzbinde 16) izlemektedir. Kadınlarda ise meme kanserinin ardından en fazla trioid (yüzbinde 18,6), kolorektal (yüzbinde 13,4), uterus korpusu (yüzbinde 9,3) ve trakea, bronş ve akciğer kanseri (yüzbinde 8,1) görülmektedir. Çocuklarda ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağında her iki cinsiyette de lenfomalar, merkezi sinir sistemi tümörleri ve nöroblastomalar lösemileri takip etmektedir. 15-24 yaş grubundaki gençlerde ise erkeklerde testis kanseri ve kemik kanserleri, kadınlarda ise tiroid ve Hodgkin Hastalığı ön plandadır.”

 

KANSER ÖLÜM DEMEK DEĞİLDİR

 

“Altı önemle çizilmesi gerekir ki; kanser ölüm demek değildir” sözlerine yer verdiği açıklamasında Dr. Taş, kanserin temel tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormon tedavisi geldiğini, son yıllarda gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde normal yaşam süresine ulaşıldığını, kanserin büyük oranda önlenebilir hastalıklar içerisinde yerini aldığını bildirdi. Dr. Taş, açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Görülme sıklığı bakımından yaygınlaşan kanser vakalarının oluşumunda çevresel etkenler, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma, tütün ve alkol kullanımı etkili olmaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak, vatandaşlarımıza, kansere neden olan tüm etkenlere karşın, sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek, örneğin sağlıklı beslenerek ve spor yaparak kansere karşı korunabileceklerini, rutin taramalar yaptırarak erken teşhisle yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini uzatabileceklerini hatırlatır sağlıklı günler dileriz.”

Bu Haberi Paylaşın