
Çok geniş bir katılım sağlanan 1. COP İzmir Etkinliği, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından yapılan "COP30'a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi" başlıklı oturumun açılış konuşması ile başladı.
Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler (ICLEI) Ağı Küresel Savunuculuk Ekibi Yöneticisi Yunus Arıkan "Ulusal eylem planları ile yerel hareketin örtüşmesini, birbirine katkı vermesini istiyoruz. İklim süreci sadece sera gazı salımı ve afetlere uyum değil, pek çok alanı tetikleyen dönüşümün başlangıcıdır. İzmir bu konuda çok ileri adımlar attı. Bu toplantının yürütülecek çalışmalara katkı koyacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
İlk oturum İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde "İzmir'in Gıda Perspektifi" başlığında düzenlendi. Çevre Komisyonu Başkanı Saadet Çağlın "Toprak aslında ayaklarımızın altında yaşayan bir evren. Sadece gıda üretimi için değil, aynı zamanda iklim dengesi ve ekosistemin sağlığı için temel olan gerçek bir görünmez süper organizmadan bahsediyoruz. Geleceğimiz için bu ekolojik gücü korumak zorundayız" dedi. Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Selçuk Karakülçe de "Çözüm yöntemlerinde söylediklerimizin somut olması gerekiyor. Bu toplantıda çıktığımızda aldığımız kararların ya da önerilerin toplumda karşılık bulması gerekiyor" dedi. İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü, "134 yıllık İzmir Ticaret Odası'na bile baksak ürün deseninin değişimini çok net görüyoruz. Bir insan hayatı boyunca bile çok ciddi değişimler oldu. Menemen'de çeltik yetiştiriliyordu. Menemen pirinç havzası olacak kadar sulak bir yerken şimdi pamuk bile yetiştirilemiyor" ifadelerini kullandı. İztarım Genel Müdürü Öztürk Kurt İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'deki tanzim satış kültürünü İZMAR ile yeniden canlandırdığını ve İZMAR'ın sağlıklı ve güvenilir gıdayı uygun fiyatla halkla buluşturduğunu belirtti. İZMAR'ın kentte iki merkezi bulunduğunu söyleyen Kurt, üçüncü marketin de bu hafta Gaziemir'de açılacağını söyledi.
İkinci oturum, Dr. Bülent Şık moderatörlüğünde "İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi" başlığında düzenlendi. Yapılan oturumda Prof. Dr. Funda Barbaros, Prof. Dr. Derya Eşen ve Dr. Fatih Özden konuşmacı olarak yer aldı. Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri, Biyoçeşitlilik, Yeşil Kuşaklar ve Kentsel Tarım, Gıda Lojistiği, Gıda Güvenliği, Güvenilirliği ve Gizli Açlık, Topraktan Çatala: Agroekoloji, Kuraklık, Su Tüketimi ve Su Kirliliği başlıklarında yuvarlak masa çalışmaları yapıldı.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Paylaş