Bizi Takip Edin

Manşetler

1.Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresine Katıldık

18.05.2016

Gazi Üniversitesi ile Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi,  Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve KKTC’deki üniversitelerin işbirliğinde 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gerçekleşti.  Alanında çok sayıda uzmanın katıldığı kongrede,  şehir,  çevre ve sağlık teması içinde; göç ve şehre etkilerinden su sağlığına, yenilenebilir enerjilerden Dünyadaki güncel uygulamalara, atık yönetiminden insan ve çevre sağlığını geliştiren şehir uygulamalarına kadar pek çok konu ele alındı.

Kongrenin açılış konuşmaları Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Pendik Belediye Başkanı/Sağlıklı Kentler Birliği Encümen Üyesi Dr. Salih Kenan Şahin tarafından yapıldı. Kongrenin açılışında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe adına söz alan Dr. Şahin konuşmasında yerel yönetimlerin çalışmalarında işbirliğine ihtiyacı olduğunu belirterek bu konuda kurulmuş birliklerin önemine dikkat çekti ve “Birbirimizin hızına hız katan bir anlayış içinde olmalıyız” dedi. 2005 yılında kurulan ve bugün üye sayısı 60’a çıkan Sağlıklı Kentler Birliği’nin çalışmalarına değinen Pendik Belediye Başkanı “Sağlıklı Kentler Birliği olarak temel amacımız yerel yönetimlerin gündemine sağlığı yerleştirmek, insanların sağlık ve esenliğini geliştirecek  çalışmalar yürütmek ve diğer sektörlerle  sıkı bir işbirliği içerisinde tüm insanlarımız için sağlıklı bir gelecek yaratmaktır.  Bu açıdan kurumlarımızın, sivil toplumun ve özel sektörün bir arada çalışmasına ihtiyaç vardır. Birliğimiz  üye sayısını her geçen yıl artırarak ülke genelinde sağlıklı şehirler hareketini yaygınlaştırmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ile ve dünyanın her yerinden belediyelerle eşgüdüm içerisinde çalışan Birliğimizin başlıca amacı yerel yönetimlerin gündemine sağlığı yerleştirmektir. ” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen “Şehir, Çevre ve Sağlıkta İşbirliği” başlıklı ikili konferansta, konferansın düzenleyicileri Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Didem EVCİ KİRAZ ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Nur BARAN AKSAKAL konuşmalarını yaptılar.

İkili konferansın ardından öğleden sonraki oturumda “Sağlık Etki Değerlendirmesine Giriş, Sağlık Etki Değerlendirmesi Ne Zaman Yapılır, Ne Zaman Yapılmaz? Sağlık Etki Değerlendirmesi Uygulaması Metodoloji Yaklaşım” konu başlıklarıyla gerçekleştirilen oturumda Güney Danimarka Üniversitesi, Sağlığın Araştırılması Geliştirilmesi Bölümünden Gabriel GULIS ve Slovakya-Kosice Halk Sağlığı Bölge Sorumlusu Jana KOLLAROVA sunumlarını yaptılar.

Öğleden sonraki birinci günün son oturumu “Sürdürülebilir Şehri Tasarla” konu başlığıyla Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Songül ACAR VAİZOĞLU başkanlığında gerçekleştirilen gençlerin oturumu Sinem YILDIRIM, Işıl SOYHAN, Oğuzhan Abdülkadir YIĞIT, Aydın ALÇI ve Esra KUTUN’un sunumları ile sona erdi.

İkinci günün ilk oturumu Gabriel GULIS’in  “Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesinin Araştırması”, Jana KOLLAROVA ise “Halk Sağlığı için Bölgesel Otorite” başlıklı sunumlarını Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı İrfan Ar moderatörlüğünde gerçekleşti.

İkinci günün ikinci oturumu “Sağlıklı Şehirler” konu başlığı ile Sağlıklı Kentler Müdürü Murat AR başkanlığında üye belediyelerimizden, “Yerleşim Yerlerinde Karbon Salınımı Tespit ve Takibi-Bursa Örneği” başlığıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü Nalan FİDAN, “Hava Kirliliği Emisyon Envanterlerinin Halk Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi-İstanbul Örneği” başlığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdür Yardımcısı Nizamettin MANGIR, “Deniz Temizliği Çalışmalarında Muğla Örneği: Mavi Deniz Temiz Kıyılar” başlığıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin GİRAY, “Doğal Yaşam, Çevre Sorunları ve Halk Sağlığı” başlığıyla Çankaya Belediyesi Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü ve kent ve çevre bilim uzmanı Ethem TORUNOĞLU, “Yerel Yönetimlerde Sağlıklı Yaşam Programları-Pendik Sağlıklı Yaşam Merkezi” başlığıyla Pendik Belediyesinden Sümeyye TOPAL sunumlarını gerçekleştirdiler.

Aynı zaman diliminde diğer salonda “Yenilenebilir Enerji” konu başlığı ile İLBANK Genel Müdür Yardımcısı Hakan ÇOLAK tarafından gerçekleştirilen oturumda Karşıyaka Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Turan ATEŞ tarafından “GüneşTarlası” konu başlığı ile sunum gerçekleştirildi.

Konferansın ikinci gününde öğleden sonra (B) salonunda gerçekleştirilen “Kentleşme ve Sağlık” konu başlığı ile Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ başkanlığında gerçekleştirilen son oturumda, “Kentsel Çevrede Sağlık ve Yaşam Kalitesi” konu başlığıyla İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümünden Prof. Dr. Handan TÜRKOĞLU, “Kentsel Alanlarda Sürdürülebilir Gelişme Prensiplerinin Benimsenmesi ve Geliştirilmesi” konu başlığıyla, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Feza KARAER, “Küçük Karbon Ayak İzi İçin Kentsel Planlama” konu başlığıyla Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz TÜRE sunumlarını yaptılar.

Konferansın son oturumunda (A) salonunda “Etnisite, Kentsel Dışlanmışlık, Eşitsizlik-Romanlar Örneği” konu başlığı ile araştırmacı, Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas ARUS tarafından gerçekleştirilen oturumda, “Kentlerde Sağlık Eşitsizlikleri” konu başlığı ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alparslan TÜKKAN sunumunu yaptı.

(A) ve (B) salonlarında paralel oturumlar ve devamında sözlü bildiri sunumları ile gerçekleştirilen konferansta; “Çevresel Etki Değerlendirmesi, Şehir, Çevre ve Sağlıkta Kesişen Konular,  Kentleşme ve Çevre, Şehirde Su Döngüsü, Kent Ekosisteminde Vektörler, Pestisitler ve Çevre Sağlığı, Aktif Şehir  konu başlıkları ele alınarak konferans sonlandırıldı.

Bu Haberi Paylaşın