Bizi Takip Edin

Manşetler

2. Yeşil Şehirler Zirvesi Bursa’da Gerçekleştirildi

22.12.2014

Yesil sehirler zirvesi 2

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Sağlıklı Kentler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği ve İtibar Yönetimi Enstitüsü tarafından düzenlenen “2. Yeşil Şehirler Zirvesi”, Bursa’da Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde Hüdavendigar Salonu’nda 11 – 12 Aralık 20014 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Yesil sehirler zirvesi 2

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzman konuşmacının yer aldığı zirvede “Yeşil Belediyecilik, Yeşil Ekonomi ve E-dönüşüm, Yeşil Binalar, Yeşil Teknolojiler, Yeşil Enerji, Yeşil Sorumluluk, Kentsel Dönüşüm, Atık Yönetimi, Sürdürülebilir Şehircilik ve İtibarlı Şehirler” konuları ele alındı.

Zirvenin açılış töreni İtibar Yönetimi Enstitüsü Başkanı Orhan SAMAST, Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE ve Bursa Vali Yardımcısı İbrahim AVCI’nın konuşmalarıyla başladı.

İtibar Yönetimi Enstitüsü Başkanı Orhan SAMAST, birincisi geçen yıl Ankara’da yapılan zirvenin bu yıl Bursa’da yapıldığını söyleyerek, “Yeni büyükşehir yasası, şehirleşme kavramını ortaya çıkardı. Dünyadaki 600 şehir dünya ekonomisinin yarısını oluşturuyor. Şehirlerin öneminin arttığı günümüzde temiz ve yeşil çevre daha da değer kazanıyor” dedi. Samast, programın farklı şehirlerde gerçekleştirilmesinin, toplumun yeşil çevre hakkında bilinçlenmesini sağlayacağına da değindi.

Yesil sehirler zirvesi 2

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE ise sağlık ve sağlık hizmetleri denince akla öncelikle medikal hizmetlerin gelebildiğini fakat insan sağlığının en başta yaşadığı ortam ile ilgili olduğunu belirtti ve “Doğuştan gelen bazı belirleyiciler dışında en başta içerisinde bulunduğu çevre, sosyoekonomik koşulları ve kentsel donatı ve hizmetler ile yaşam tarzları insan sağlığı üzerindeki temel belirleyiciler arasındadır” dedi. Bu kapsamda da yerel yönetimlerin insan ve kent sağlığının geliştirilmesi ve korunması konusundaki sorumluluğunun çok büyük olduğuna değinen ALTEPE, Sağlıklı Kentler Birliği olarak tüm üyeleri ile birlikte insan ve çevre sağlığını geliştirmek için birlikte çalıştıklarından bahsetti.

Bursa Vali Yardımcısı İbrahim AVCI da insan odaklı kentsel tasarımın önemine işaret ederek, şehirlerin daha yeşil ve daha sağlıklı olması adına gereken çabanın herkes tarafından gösterilmesi gerektiğine işaret etti.
Açılış konuşmalarının ardından zirvenin ana konuşmacısı olarak ilk sunumu ‘Marka Şehir’ kitabının yazarı Muhterem İLGÜNER yaptı. Marka kent olgusunu detaylarıyla anlatarak dünya ülkelerinden de örnekler veren İLGÜNER bir kentin marka şehir olması için kamu, özel, sivil ve akademik işbirliklerinin önemini vurguladı. İLGÜNER, şehirlerin sıradanlıktan kurtarılması için de güncel gelişmelerin takip edilip, değerlendirilmesi ve tüm değerlerinin öne çıkarılabilmesi gerektiğini belirtti.

Yeşil Belediyecilik ve Sağlıklı Kentler konulu ilk oturumda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa BOZBEY, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör GÜLENÇ, Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Hakan KOYUNLULAR ve Osmangazi Belediyesi Sağlıklı Şehirler Koordinatörü Esin KARAHAN çalışmaları hakkında sunumlar yaptı.

Zirvede, Green Dot Ödüllü tasarımcı Dr. Hakan GÜRSU, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz TÜRE, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Osman BALABAN, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Azime TEZER, Türkkep’den Yüksel SAMAST, Türk-internet.com’ dan Füsun SARP NEBİL, Tecnalia Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar Araştırma Direktörü Francisco Rodriguez Perez Curiel, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan FİDAN, SOYAK Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma ÇELENK, Altensis Kurucu Ortağı Emre ILICALI, Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre İnisiyatifi Baş Direktörü Nils LARSSON, İletişim Danışmanı Tolga YÜCEL, Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar ÖMEROĞULLARI, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneğinden Dr. Ali Ercan ÖZGÜR, ÇEDBİK’ten Tolga ÖZDEMİR, TÜKÇEV’den Mahmut BACACI ve Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Şaban UYAR da sunumlarıyla katkı yaptılar.

Zirvenin kapanış oturumunda Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin sunumlarına yer verildi. Mimarlık Fakültesi öğrencileri Seyhan AĞIN, Egemen KAYMAZ ve Elif ARSLAN Bursa’da yaptıkları sunumlarla zirve tamamlandı.

Yesil sehirler zirvesi 2

Bu Haberi Paylaşın