Ordu Belediyesi tarafından hizmete giren Katı Atık Ayrıştırma Tesisinde son 5 yıl’da yaklaşık 20 bin ton geri dönüşüm elde edildi.
Ordu Belediyesi tarafından çöp sorununa çözüm üretme yolunda Türkiye’de örnek olarak gösterilen Katı Atık Ayrıştırma Tesisi bilindiği üzere 2009 yılı başlarında hizmete girdi.
Tesis kağıt, cam, metal ve plastik gibi geri kazanılabilen atıklar, çöpün içinde yakılabilen hammaddelerden oluşan atıktan türetilmiş yakıt hammaddesi ve organik atıklar için ayrı ayrı deneysel çalışmalar sonrasında tamamen Ordu Belediyesi personeli tarafından tasarlanıp kurularak işletmeye alındı.
Katı Atık Ayrıştırma Tesisinin ikinci adımı olan Atıktan Türetilmiş Yakıt hammaddesi işlenerek yakıt haline getirilmeye başlandı. Bu iki tesiste çöpün tamamı işlenerek hacim olarak %80’i berteraf ediliyor. Kalan %20 organik atıklarla ilgili kompost ve çöpten gaz üretimi için de ARGE çalışmaları devam ediyor. Bu deneysel çalışmaların ardından organik atıklardan gaz mı yomsa kompost mu elde edileceğine karar verilecek.
Ordu için büyük bir öneme sahip olan Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisindeki sistemde büyük bir kazanım elde eden Ordu Belediyesi, çöpün her gün işlenmesi ile ATY tesisinde üretilen ve yakıt olarak kullanılan bu malzemelerle günlük 30 ton kömüre eşdeğer yakıt elde etti.
Bu tesiste son 5 yılda; 2500 ton pet şişe, 3600 ton plastik, 2400 ton metal, 600 ton alüminyum ve değerli metaller, 1800 ton cam, 6000 ton naylon ve 3000 ton kağıt olmak üzere yaklaşık 20 bin ton geri dönüşüm elde edildi.