Bizi Takip Edin

SKB Haberleri

2020 Sağlık Politikaları Eskişehir’de masaya yatırıldı

27.09.2011

Sağlıklı Kentler Birliği’nin 7. Yıl Konferansı, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğinde Eskişehir Anemon Otel’de gerçekleştirildi. Konferansta, “2020 Sağlık Politikaları ve Yerel Seviyede Sağlığın Yönetimi” teması ele alındı.

Birlik üyesi belediyelerin, sağlıklı kent olgusu için geliştirdikleri projelerin değerlendirildiği konferansa, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Altın, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ile birlik üyesi belediyelerden gelen çok sayıda bürokrat katıldı.

Bursa Büyükşehir’den örnek projeler

Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Çin seyahati nedeniyle katılamadığı konferansta açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Altın yaptı. Bursa’da gerçekleştirdikleri projelerin sağlıklı kentler birliği üyesi belediyelere örnek olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Altın, Bursa’nın 3 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin dördüncü büyük metropolü olduğunu belirterek “Büyükşehir Belediyemiz, şehirlerin sağlıklı gelişimine örnek oluşturması bakımından seçkin projelere imza atıyor. Sağlıklı şehir çalışmalarına adım attığımız 1994’ten bu yana gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ‘yaşanabilir Bursa’ hedefinde çok önemli aşamalar kaydettik. Bu noktada, 17 yıllık deneyimimizle sağlıklı şehir adına fark oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Sağlıklı kentin ilk basamağı ulaşım

Hafif raylı sistemin kent içi trafik sorununun çözümünde etkin sonuçları olan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Altın, “Gerçekleştirdiğimiz ulaşım yatırımlarıyla, Bursa’nın doğusuyla batısını hafif raylı sistem ağıyla donattık. Sağlıklı kentin ilk basamağını, sağlıklı ulaşım sistemi oluşturuyor. Bu açıdan, genel yatırım kalemlerimiz içerisinde ulaşım yatırımları en fazla yüzdeliği oluşturuyor. Hafif raylı sistem, hem ekonomik ve güvenli ulaşıma imkan tanıyor, hem de zamandan tasarruf sağlıyor. Sağlıklı şehir olgusu gerçeği göz önüne alındığında, hafif raylı sistemin hava kirliliğini yüzde 30’lar nispetinde azalttığı gerçeği de bilimsel bir veri olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.

2020 için strateji oluşturmalıyız

Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçak da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe’nin önderliğinde etkin ve kalıcı çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Birliğin, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık politikaları çerçevesinde 2020 Sağlıklı Kentler Stratejisi oluşturmanın gayretinde olduklarını söyleyen Bilgin, “Toplantının ev sahipliğini üstlenen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a çok teşekkür ederiz. Sağlıklı kent yönetiminin kentlerin geleceği açısından ne denli önemli olduğunu konferans süresince gerçekleştirilecek oturumlar ile sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Amacımız geleceğe sağlıklı kentler yaratarak hep birlikte ulaşmak. Bu konuda bilgi, birikim ve tecrübelerimizi paylaşmak sağlıklı kentler yolunda kat edeceğimiz mesafeleri kısaltacaktır” şeklinde konuştu.

Yaşanabilir bir kent için

Sağlıklı kent yönetiminin, özellikle sanayi olgusunun geliştiği şehirlerde daha da önem kazandığını ifade eden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Eskişehir, Türkiye’nin önde gelen kentlerinden birisi konumundadır. 750 binlik toplam nüfusun yüzde 88’i kent merkezinde yüzde 12’si ise kırsal alanda yaşıyor. Havacılık sanayinde gelişmiş bir şehir olan Eskişehir, bu alandaki yan sanayisi ile de dikkat çekiyor. Şehirlerin, sanayileşmeye paralel sağlıklı gelişimleri gelecek kuşakların gündemine, yaşanabilir bir kent gerçeğini de beraberinde getiriyor. Bizler öğrencisiyle, esnafıyla, sanayisiyle iç içe birbirlerinin haklarını çiğnemeden yaşanabileceğini gösteren şehirlerin en başında geliyoruz” dedi.

En zor hizmet belediyecilik

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Türkiye’de en zor kamu hizmetinin belediyecilik ve en zor işin de belediye başkanlığı olduğunu dile getirdi. Belediye başkanlığının, üstlenilen sorumluluk anlamında büyük öneme sahip olduğunu belirten Büyükerşen, “Belediye başkanlığının zorluğu, üstlenilen sorumluluğun ağırlığından kaynaklanıyor. Bir belediye başkanı olarak, size oy versin ya da vermesin, şehrinizde yaşayan tüm hemşerilerinizin taleplerine yanıt vermek durumundasınız. Biz de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, sağlıklı kent bilincinin geliştirilmesine yönelik ciddi çalışmalar içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Ödüller sahiplerini buldu

Konuşmaların ardından “Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülü/2011” ödül törenine geçildi. Sosyal Sorumluluk Projeleri Kategorisi’nde “Derince Belediyesi Engelli Birey ve Ailelerine Destek Projesi” ile Derince Belediyesi, Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisi’nde “Muğla Kenti için Bisiklet Yolu Projesi ile Muğla Belediyesi, Sağlıklı Yaşam Kategorisi’nde “Hareketli Yaşa, Egzersiz Yap, Ödülün Sağlık Olsun Projesi” ile Denizli Belediyesi, Çevre Kategorisi’nde Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi Projesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ödül alan belediyeler oldu. Yarışmada jüri tarafından verilen Özel Çevre Teşvik Ödülü ise “Hersek Gölü Sulak Alan Canlılarını Koruma ve Çevre Düzenleme 1. Etap Avan Projesi” ile Yalova Altınova Belediyesi’ne verildi.

SKB’nin 42. üyesi Balçova

Ödül töreninin ardından Sağlıklı Kentler Birliği 7. Yıl Konferansı Meclis Toplantısı da gerçekleştirildi. Yoğun gündem maddesiyle gerçekleştirilen meclis toplantısında İzmir Balçova Belediyesi’nin birlik üyeliği için yaptığı başvuru değerlendirildi. Yapılan oylamada, Balçova Belediyesi’nin üyelik talebi oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre Balçova Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği’nin 42. üyesi oldu.

Birliğin mayıs buluşması Trabzon’da

Meclis toplantısının sonunda ise Sağlıklı Kentler Birliği’nin Mayıs ayı toplantısına ev sahipliği talebinde bulunan Trabzon Belediyesi’nin başvurusu değerlendirmeye alındı. Yapılan oylamada, Trabzon Belediyesi’nin talebi oybirliğiyle kabul edildi. Meclis Toplantısı sonunda söz isteyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, elektromanyetik kirliliğin kentlerin sağlıklı gelişimlerine engel olduğunu söyledi. Baz istasyonu ruhsatlarının belediyeler tarafından verilmesi gerektiğini belirten Bozbey, “Baz istasyonlarının kurulabilmesi için gerekli başvurular ve ruhsat izinleri belediyelerin inisiyatifinde olmalı. Bu konuda belediyelerin eli kolu ne yazık ki bağlanmış durumdadır. Nilüfer Belediyesi olarak baz istasyonlarının kurulma yetkisinin belediyelere verilmesine ilişkin resmi talebimizden olumlu yanıt alamadık. Ben bu vesileyle bütün belediyeleri birlikte hareket etmeye davet ediyorum” dedi.

Başkanlardan kendi çalışmalarına not

Eskişehir Anemon Otel’de gerçekleştirilen konferansının ilk gününde 2020 Sağlık Politikaları masaya yatırıldı. Başkanlar oturumu ile başlayan panelde belediye başkanlarının sağlık alanında yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Liverpool Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ron Gould’un moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Altın, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendi belediyelerinin yapmış olduğu projeleri puan düzeyinde notlar vererek değerlendirmede bulundular. Tüm belediyelerin sağlık alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Ron Gould, başkanların kendilerine 6 ile 7 arasında değişen notlar vermelerini de hayli olumlu bulduğunu belirterek, “Amacımız yapılan çalışmaların 2020 Sağlık Politikalarına ve kentlerin gelecekte karşılaşabilecek sorunlara şimdiden hazır olmalarını sağlamak. Bu anlamda yapılan çalışmaları başkanların kendi yorumlarıyla üyelerimize sunduk” diye konuştu.

2020’de Katılımcılık ve Yönetişim

Konferansın ilk gün son oturumu “Sağlık 2020 Çerçevesindeki Katılımcılık ve Yönetişim” konusu tartışmaya açıldı. Oturumda Liverpool Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ron Gould “Uluslararası Ağlarda Yerel Politikalar”, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Funda Erzurum “Sosyal ağlar aracılığıyla sağlık iletişimi, katılımcılık ve sağlık bilincinin yaygınlaştırılması”, Eskişehir Tabip Odası Başkanı İlhan Özgüneş “Sağlık Hizmetlerinde Yerelleşme” ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala da “Kent Konseylerinin Kent Yaşamına Etkisi ve Demokrasi Kültürü” konulu birer sunum yaptılar.

Sağlıklı Kentsel Çevrelerin Yaratılması

Sağlıklı Kentler Birliği’nin Eskişehir buluşmasının son günündeki oturumların ilkinde, “Sağlıklı Kentsel Çevrelerin Yaratılması” konusu ele alındı. Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Edip Dinçer kentli olarak kent sağlığı ve şehir planlaması üzerine sunum yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Muzaffer Saraç, ‘ulaşım ve erişebilirlik’ başlığı altındaki sunumunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik uyguladığı kent içi ulaşım hizmetlerinden söz etti. Muğla Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli Sağlıklı Kentler Proje Koordinatörü Gökçen Kasapoğlu Sağlıklı Kentler Birliği’nin bu yıl, sağlıklı şehir planlaması kategorisinde ödüle layık gördüğü ‘Muğla için Bisiklet Yolu Projesi’nin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Oturumun son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Gözde Ekşioğlu Çetintahra ise “Kentlerde yaşam kalitesini artırmak için mevcut mekansal ve sosyal durumun sağlıklaştırılması” başlığı altındaki bir sunum yaptı.

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri konu başlığıyla gerçekleştirilen konferansın son gün, son oturumunun moderatörlüğünü ise Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu üyesi Doç.Dr. Emel İrgil yaptı. Londra Üniversitesi Akademisi Araştırma Görevlisi Dr. Michael Grady, sağlık alanındaki eşitsizlikler üzerine Londra Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Nesiller arası süreklilik arz eden sağlık sorunlarının geliştirilecek stratejilerle önüne geçilebileceğine değinen Grady, sağlıktaki hizmet eşitsizliklerinin sosyo-ekonomik nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Yaşam kalitesi ile sağlık hizmetlerinden yararlanma oranı arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Grady, bu bağlamda, toplum katmanları arasındaki sosyo-ekonomik eşitsizliklerin önüne geçilmesinin önemine dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü Evrim Ekiz Gözler ise, Türkiye’de illerin sağlıklı kent göstergeleri açısından karşılaştırılmasına ilişkin gerçekleştirilen bilimsel çalışmalardan söz etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hayat Zengin de sunumunda, yoksulluk alanlarının yaşam kalitesi göstergeleri açısından ulaştığı konumu, Kayseri örneğinden yola çıkarak dinleyicilerle paylaştı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Yeşildalşen “Kadın ve Toplum” üzerine bir sunum yaparken, Tepebaşı Belediyesi’nden Özge Sayer ise, “Tepebaşı Belediyesi Beldeevleri’nde Yürütülen Kadın Sağlığı Çalışmaları” hakkında birlik üyelerine bilgiler verdi.

Porsuk’da tekne gezintisi

Konferansın son gününde gerçekleştirilen panellerin ardından, etkinlik için bir araya gelen konuklara, şehir turu kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait “Cam Müzesi”, “Sazova Parkı”, “Haller Gençlik Merkezi”, “Kent Park” ziyaretleri ile “Porsuk Nehri”nde bot gezisi düzenlendi.

Konferansta Yapılan Sunumlar

Cuma Oturumu

Cumartesi 1. Oturum

Cumartesi 2. Oturum

Bu Haberi Paylaşın