Pandemi sonrası özellikle şehirlerde yaşanan nüfus artışları, kentsel hareketlilik ve göç nedeniyle yoğunluk artışı yaşanmaktadır. Nüfus ile birlikte eşlik eden hastalıklar (bulaşıcı hastalıklar, bulaşıcı olmayan hastalıklar), tedavi arama ihtiyaçlarına olan artış, demografik değişim (yaş profili, hareketlilik),şehirlerin yanıt verme sorunlarını artırmaktadır. Bu nedenle DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından pandemi sonrası 2023 yılında “Tek Sağlık, Tek Gezegen ve Tek Toplum” gündemi ön plana çıkmıştır.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak 18. Yılımızı kutlarken bu konuları gündemimize taşıyarak Mardin’de gerçekleşecek Konferansımızda şehirlerimizi geleceğe hazırlamayı ve rehber olmayı hedefliyoruz.
Tek Sağlık, insanların, hayvanların, bitkilerin ve ekosistemlerin sağlığını sürdürülebilir bir şekilde dengelemeyi ve optimize etmeyi amaçlayan entegre, birleştirici bir yaklaşımdır. Yaklaşım, temiz su, enerji ve hava, güvenli gıda, mekânsal dönüşüm konularında eyleme geçme gibi ortak ihtiyaçları ele alır. Refahı artırmak, sağlık ve ekosistemlere yönelik tehditlerle mücadele etmek için toplumun çeşitli düzeylerinde birden fazla sektörü, disiplini ve topluluğu harekete geçirir. iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlar.
Tek Gezegen, iklim değişikliğinin yanı sıra kaynak kullanımı, çevresel bozulma, sağlıklı gıda üretimi, su ve biyoçeşitlilikte bozulma konularına güçlü bir şekilde odaklanır. Nüfus ve göç hareketleri, kentleşme, sanayi yatırımları, sera gazları, hava olayları ve yaşanan kentsel problemler, tarım faaliyetleri, sulama uygulamaları, yeryüzü sularına yapılan müdahaleler, enerji tüketimi, ulaşım gibi konular tek gezegen konusunun en önemli başlıklarıdır.
Tek Toplum kavramında sağlıklı ve güvenli toplumlar oluşturmak,bugün ve gelecek nesiller için daha iyi bir yaşamı güvence altına alan kamu politikaları ön plana çıkmaktadır. Şehirlerde canlı ekonomiler, En hassas kesimlerin sosyo-ekonomik durumuna odaklanma, şiddet içermeyen toplumlar, iyi eğitimli sağlıklı ve bilgili vatandaşlar oluşturmak üzerine odaklanır. Sonucunda dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler oluşmaktadır.
Konferans Düzenleme Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. E.Didem Evci Kiraz, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Gül Sayan Atanur tarafından yapılacak “Tek Sağlık-Tek Gezegen-Tek Toplum”konusunu ele almak amacıyla 12-15 Ekim 2023 tarihlerinde Mardin Artuklu Belediyesi ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. 40. Olağan Meclis Toplantısının ve 2023 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması ödül töreninin de gerçekleşeceği konferansta “Tek Sağlık-Tek Gezegen-Tek Toplum” konularında yapılan araştırmalar ve öneriler uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek oturumlarda katılımcılarla paylaşılacaktır.
Otel rezervasyonları için son kayıt tarihi 6 Ekim 2023’dür.