Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.
Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Türkiye’de 17 milyon sigara içicisi olduğu ve her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilinmektedir.
Tütün ve tütün ürünlerine karşı sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yılları arasında dünyada 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.
Sigara kullanımı hakkında toplum sağlığı açısından mücadele ederken, üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise, kişi ve ülke bütçesine verilen zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları; başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğramasına bağlı işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil ele alındığında oldukça büyüktür.