Adalar Belediyesi’nin düzenlediği “Adalar Çevresi Su Ürünleri Avlanma Yasağı ve Sorunları” paneli 19 Şubat Salı günü Adalar Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.
Konunun tarafları olan Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Bostancı ve Kartal Su Ürünleri Kooperatifi görevli ve temsilcilerin katıldığı panelde Adalar çevresinde gırgır avcılığının yaratmış olduğu deniz dibi tahribatına dikkat çekilerek Adalar çevresinde gırgırla avlanma yasağının denetimi ve yapılması gerekenler konuşuldu.
Panele, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Bostancı Su Ürünleri Kooperatifini temsilen Baba Yalçın konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, yaşadığımız çevrenin korunmasının herkesin ortak görevi olduğunu belirterek bunu yapmadığımız takdirde bedelinin çok ağır olacağını söyledi. Adalar çevresinde uygulamaya koyulan gırgırla avlanma yasağının doğal ve tarihi değerlerinin korunması adına çok önemli olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Farsakoğlu, yasağının uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği için ortak çalışmanın gerekli olduğunu belirtti.
Daha sonra söz alan Baba Yalçın ülkemizde uygulanan balıkçılık yasalarının yetersiz olduğuna vurgu yaparak bu konuda en kapsamlı ve korumacı yasaların Amerika ve Avustralya yasaları olduğunu söyledi. Marmara Denizi’nde yasak olmasına rağmen vur kaç olarak ifade edilen trolle avlanmanın devam ettiğini söyleyen Baba Yalçın yasalarda verilen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu ifade etti.
ahil Güvenlik Komutanlığından toplantıya katılan Su Ürünleri Mühendisi Dilek Günaydın, kurum olarak yapmış oldukları kontrollere değinerek Adalar çevresinde 2012 yılının Ocak ve Şubat aylarında çok sayıda trolle avcılığın yapıldığını ve bunlarla ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin uygulandığını söyledi. Ağustos ayında Adalar çevresinde yürürlüğe giren avlanma yasağı sonucunda bu sayının önemi ölçüde azaldığını sözlerine ekleyen Günaydın, buna rağmen illegal avcılığın devam ettiğini söyledi. Alo 158 ihbar hattı hakkında bilgi veren Dilek Günaydın yapılan tüm aramaların değerlendirildiğini belirterek fotoğraf veya videoyla yapılan çekimlerde bölgenin neresi olduğunu belli olmasının çok önemli olduğunu söyledi.
İl Tarım Müdürlüğünden Su Ürünleri Mühendisi Eyüphan Fırat, balıkçılık konusunda takip edilen yasal süreci anlattığı konuşmasında, bakanlığın Adalar çevresinde yapay resifler oluşturulması için çalışmalar yaptığını söyledi. Kaçak balık avcılığın önlenmesi için on yeni tekne yapıldığını söyleyen Fırat, zorluklar olmasına rağmen sorunların çözümü konusunda iyi yolda olduklarını kaydetti.
Panelde, Büyükadalı dalgıç ve Adaların gönüllü su altı araştırmacısı Serço Ekşiyan, Adalar çevresinde yapmış olduğu dalışlarda kayalara takılan gırgır ağlarının su altı hayatına vermiş olduğu tahribatı video görüntüleriyle sundu.
Toplantının sonuç bildirgesini sunan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, uygulanmakta olan gırgır yasağının Adalardaki balık yaşamında çok önemli olduğunu belirterek yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi. Kaçak avlanmanın önlenebilmesi ve denetlenmesi için Adalarda sürekli olarak Sahil Güvenliğe ve İl Tarım Müdürlüğüne ait birer deniz aracının tahsisinden duyduğu memnuniyeti söyleyerek, toplantıyı tamamladı.