Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Başkan Topbaş: “Çevre İçin Yaptıklarımızdan Kitaplar Yazılır”

07.06.2016

5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde “Dünya Çevre Günü’nde Çevre Projeleri Açılış Töreni” düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, günümüz dünyasında tüm insanlığın kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu ifade ederek, dünyanın her hangi bir yerinde yaşanan olumsuz bir olaydan tüm insanlığın etkilendiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’li yıllarda 9 buçuk milyar olacağını ve bu nüfusun 100’de 70’nin kentlerde yaşayacağını belirten Başkan Topbaş, “Kentler, nüfus hareketliliğin en yoğun olduğu yerler. Bundan dolayı da çevre kirliliğinde önemli bir paya sahipleri. Bu yüzden de çözümün yerel de, şehirlerde olması gerekiyor. Dünya liderleri de bunun farkına vararak Paris’te iklim Zirvesi toplandı. Ardından da Paris İklim Anlaşması 170 ülkenin katılımıyla imzalandı” diye konuştu.

-Bizim Geçmişimiz de Çevreci-
Çevreci bir geçmiş ve gelenekten geldiklerini, çevre ile ilgili yaptıkları yatırımları da buna göre yaptıklarını anlatan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Sürdürülebilir bir şehir ve sürdürülebilir bir yaşam için şehirlerin mutlaka çevreci bir hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bizi biz yapan değerlerimizde bu zaten var. Peygamberimiz Hz. Muhammed, “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin” demiştir.Böyle bir çevreci mantığımız zaten geçmişte var. Her insanın çevre bilinciyle hareket etmesi gerekiyor ve ben daha neyi yaparımın peşine düşmesi gerekiyor. Bir ekolojik restorasyon yapmak zorundayız. Tüketirken çevreyi kirletmeme hassasiyetini göstermek zorundayız. Bu bir davranış biçimi olmalıdır.”

-Vahşi Depolama-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı çevre vizyonunu devam ettirdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, “Atık yönetimi ile ilgili olarakta önemli projelere imza attık. Bertaraf konusunda hassasiyeti olmayanların yılarca bu şehirde ‘Vahşi Depolama’ ile çöpleri depoladığını gördük” dedi.

Vahşi Depolama yöntemi sonuçlarının önceden kestirilemediği için ciddi sorunlar yaşandığını hatırlatan Başkan Topbaş, “Akıl almaz bir şekilde insanların bu çöp yığınlarının patlamasıyla hayatlarını kaybettiklerine şahit olduk. Oysa bu çöplerin nasıl toplanıp nasıl bertaraf edileceği ve bu çöplerin tekrar ekonomiye nasıl kazandırılacağının üzerinde durulması gerekiyordu. Hava kirliğinin önüne geçmek içinde bir takım projelerimizi hayata geçirdik. Ulaşımda da temiz yakıt kullanımının önünü açtık. Fosil yakıtlardan hızla uzaklaşılması gerekiyor. Elektrikli araçları yaygınlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İBB bütçesinde çevre yatırımlarını ciddi pay ayırdıklarını belirten Başkan Topbaş, “Bütçemizden 5 milyar 800 miyon lira bütçe yatırımlarına ayırdık. Yani bütçemizin 100’de 36’sını çevre yatırımlarına ayırmış bulunmaktayız. İstanbul tek başına pek çok ülkeden daha fazla çöp üretiyor. Buna rağmen yaptığımız yatırımlar neticesinde de İstanbul dünyanın en temiz şehirleri arasında yer almaktadır” dedi

 -Haliç’in Eski Hali-
Haliç Kongre Merkezi’nin bulunduğu yerin eskiden kokudan yanaşılmaz bir yer olduğunu ve çevre halkının kokudan pencerelerini bile açamadığını hatırlatan Başkan Topbaş Haliç’le ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burası kültür merkezi haline dönüştürüldü. Burası için zamanında bir üniversite tarafından raporlar. Burası için toprak doldurulup orman yapılsın deniliyordu. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın o zamanki iradesiyle buradan 600 bin ton çamur çıkarıldı. Uzak noktalara nakledildi. Bizler de yerin 30 metre altından 4 km’lik mesafeden boğazın sularını buraya getirdik. Günde 260 bin ton Haliç’e akıyor. 50 çeşit deniz canlısı yaşıyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanımızdan önce İstanbul’da günlük su kullanımı 900 bin metreküptü. Bu oranın ancak yüzde 4-5 i aratılıyordu. Biz bu oranı yüzde 97’lere çıkardık. Yüzde 55 oranında ileri biyolojik arıtma noktalarına geldik. İstanbul’un pek çok yerindeki tesislerimizi adım adım açıyoruz.”

-Boğazlardaki Kirlilik-
Bir dönem İstanbul Boğaz’ının her iki yakasındaki yalıların atık sularını denize boşalttıklarını ve üst yalının akıntısıyla bir alt yalıdaki insanların denize girdiklerini dile getiren Başkan Topbaş, “Biz her iki tarafta da boru itme yöntemiyle bütün bölgeyi kuşakladık ve boğazın hemen hemen her yerinden denize girilir hale getirdik. Biz bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın çevreci anlayışıyla yaptık” diye konuştu.

-Dereleri Kirlettiler-
“Sayın Nurettin Sözen döneminde İSKİ’nin bir kararı var. O yıllarda İstanbul yoğun şekilde göç alıyor. İzinsiz yapılaşmalar devam ediyor. Alt yapı hizmetleri yok. İsteyen istediği yere evini, fabrikasını yapıyor. İstanbul’da 20’den fazla dere var. Bu dereler arasında Tavukçu Deresi ve Kurbağalıdere’de var. Kurbağalı Dere ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşulanlar var. Cumhuriyet Genel Başkan Yardımcılarından biri o yıllarda Kadıköy Belediye Başkan Teknik Yardımcısıydı. O yıllarda bu yapılanmalara göz yummuşlar. Görmemişler. İSKİ o yıllarda bir karar almış. Biz buralarda alt yapıyı yapamadık, ilerde yapacağız. Yanında ırmak ve deresi olanlar atık su kanallarını buraya bağlayabilirler. Böyle bir karar alıyor İSKİ. Nasıl çevreci bunlar? Nasıl bir yönetim anlayışı? Diyor ki,‘Yanınızda bir dere ve ırmak varsa ruhsat alırken dereye kanal bağlama detayı verirsiniz biz de size ruhsat veririz.’ İSKİ’den böyle bir karar çıkmış. Dereleri kirlettiler. Biz temizliyoruz ve çevreci onlar kesiliyor, bizim üremize siyaset yapmaya kalkıyorlar. Hani bir söz var ya, ‘Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır’ diye. Aynı bu durumdayız. Yaptıklarını, çevreyi pisletmelerini biz temizliyoruz, milyonlarca ağaç diktik ve dikmeye devam ediyoruz. Biz bu Dünya Çevre Günü’nde yaptıklarımızı gururla anlatabiliriz. Bizim çevre için yaptıklarımızdan kitaplar yazılır.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri sahneye çıkarak açılışı yapılan tesislere canlı yayında bağlanarak birlikte kurdele kesimi yaptı.

Açılışı yapılan yerlerden biri de, Silivri Seymen Köyü’nde İBB tarafından yaptırılan Seymen Düzenli Depolama Ve Katı Atık Bertaraf Tesisi oldu. 33 milyon liraya mal olan tesiste günde 500 ton çöp bertaraf edilecek.

Bu Haberi Paylaşın