Bizi Takip Edin

Manşetler

Bisiklet Etkin Bir Ulaşım Aracı: Bursa Çalıştayı

07.10.2016

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği (BUBİDOSD), Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO), Eurovelo (The European Cycle Route Network), ECF (European Cyclists’ Federation) işbirliğinde düzenlenen Bisiklet Etkin Bir Ulaşım Aracı: Bursa Çalıştayı 26 Eylül – 1 Ekim 2016 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirildi. 5 gün süren çalıştaya Birliğe üye 30 belediyenin temsilcisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Bursa ilçe belediyeleri temsilcileri, akademisyenler ve ulusal ve uluslararası bisiklet dernekleri temsilcileri katıldı.

Bicycle Background1

Açılış konuşmalarını Bursa Büyükşehir Belediye Eski Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Erdem SAKER ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep ALTEPE gerçekleştirdi.

asf_2670

04

Açılış konuşmalarında Erdem SAKER yurtdışından örnekler vererek bisiklet kullanımının artık etkin bir ulaşım aracı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep ALTEPE açılış konuşmasında bisikleti kullanımının yaygınlaştırma noktasında yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü belirterek Bursa’da yapılacak olan veledromun müjdesini verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat AR moderatörlüğünde gerçekleşen Aktif Kent Ulaşımı ve Uluslararası Kampanyalar başlıklı birinci oturumda Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi Ulaşım Araştırmaları Enstitüsünden Wiebke UNBEHAUN, “Aktif Kent Ulaşımı SWITCH” projesini, ENVERÇEVKO – Ulusal NowWeMove Koordinatörü  Feridun EKMEKÇİ “Uluslararası Kampanyalar, NowWeBike, Eurovelo, BYPAD” başlıklı sunumlarını yaptılar.

07

asf_2853

I.Oturumun  ardından katılımcılarla birlikte Uludağ Üniversitesi, Görükle ve Altınşehir’de bisikletlerle şehir turu gerçekleştirildi.

asf_2993

Çalıştayın ikinci günü ilk oturum Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı ve SKB Proje Koordinatörü Nalan FİDAN’ın moderatörlüğünde Aktif Şehirler, Aktif Şehirler İçin Sektörler Arası İşbirliği ve Bisiklet Kültürü başlığıyla yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürü Selahattin DİNÇ “Bursa’da Bisiklet Yolları ve Kullanımı Konusunda Yapılan Çalışmaları”, ISCA Projeler Yöneticisi Saska BENEDICIC TOMAT “Aktif ve Açık Şehirler İçin Bir Araç” konusunu, Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi Ulaşım Araştırmaları Enstitüsü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Michael MESCHİK “Bisiklete Binme – Toplum İçin Argümanlar” başlıklı sunumlarını yaptılar.

bisiklet-calistayi-28

İlk oturumun ardından Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gül ATANUR moderatörlüğünde gerçekleşen “Çevre Dostu Ulaşım Aracı Olarak Bisiklet ve Bisikletli Turizm Ağı: EuroVelo” başlıklı oturumda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kevser ÜSTÜNDAĞ “Organik Ulaşım Kapsamında Bisiklet” konusunda, EuroVelo Proje Biriminden Jesus Miguel Freire VALDERAMA “EuroVelo’nun ve Bisiklet Turizminin Ekonomik Etkisi: Türkiye İçin Bir Fırsat” konusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü Bisikletli ve Yaya Erişim Şefliğinden Dr. Özlem TAŞKIN ERTEN “İzmir’in EuroVelo Bisikletli Turizm Ağı’na Katılım Süreci” başlıklı sunumlarını yaptılar.

bisiklet-calistayi-30

Gerçekleştirilen sunumların ardından ikinci günkü program Karagöz Müzesi, Muradiye Külliyesi, Ulucami, Tophane ve Hanlar Bölgesi şehir gezisiyle sona erdi.Çalıştay kapsamında üçüncü gün ilk oturum Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi/SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç.Dr. Alpaslan TÜRKKAN’ın  moderatörlüğünde “Bisiklet Kentleri ve Bisiklet Gezginleri” başlığıyla, Konya Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Şube Müdürü Mustafa ARSLAN “Konya’da Bisiklet Kullanımı ve Bisiklet Yolları” konusunda, ENVERCEVKO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal MoveWeek Koordinatörü Adnan ÇANGIR “Bisiklet Kentleri Yaratmak” konu başlığıyla, İznik Su Sporları Arama Kurtarma, Çevre Bisiklet Derneğinden  (İZDAK) Soner SARIHAN “Bisikletle Devri Alem” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

dsc_4461

 

Verilen aranın ardından çalıştayın son oturumu Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat AR moderatörlüğünde “Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Üye Belediyelerin Uygulama Örnekleri” başlığıyla, Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Prof.Dr. Gülten SÖNMEZ SEBER “Bisiklet Kullanımında Nereden Nereye: Eskişehir Örneği” başlığıyla, Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü Koordinatörü Koray Doğan URBARLI “İklim Değişikliğiyle Mücadele: Kent ve Bisiklet” konusunda, Kadıköy Belediyesi Ulaşım Sorumlusu Mert YAMAN “Kent İçi Ulaşımda Sağlıklı Bir Alternatif Olarak Bisiklet, Kadıköy Örneği” başlıklı sunumlarını yaptılar. Çalıştayın kapanış konuşmasını bisikletle 12 Avrupa ülkesini gezmiş ve Türkiye’nin tüm yüksek dağlarına tırmanmış emekli beden eğitimi öğretmeni 1927 doğumlu Faruk SÜKAN yaptı.

bisiklet-calistayi-38

bisiklet-calistayi-39

Kapanış oturumundan sonra Botanik Park ve Recep Tayyip Erdoğan Bulvarında bisiklet turları düzenlendi.

bisiklet-calistayi-41

bisiklet-calistayi-42

Çalıştayın son günü ise tam gün bisiklet turuna ayrıldı. Katılımcılar Arkeopark ve Gölyazı’ya bisikletleriyle gittiler.

dsc_4823

dsc_5124

Çalıştay haftasında ayrıca Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği (BUBİDOSD) ile Uludağ Üniversitesi Bisiklet Topluluğu (ULUBİS) gönüllerinin desteği ile Altınşehir bölgesinde okulları bulunan ilkokul öğrencilerinin okullarına bisiklet ile gidip gelmeleri sağlandı.

img-20160926-wa0001

Bir hafta boyunca okullarına bisiklet ile giden öğrencilere katkılarından dolayı başarı sertifikalarını gönüllü bisikletliler verdi.

Bu Haberi Paylaşın