Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen Üftade Tekkesi, kentin en önemli manevi odaklarından biri haline geliyor.
Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması hedefiyle tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla kenti adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, ayağa kaldırdığı eserlere Üftade Tekkesi’ni de ekliyor. Vakıflar Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve restorasyonu için önceki yıllarda cami derneğinin Osmangazi Belediyesi’nin desteğiyle başlattığı restorasyon çalışmalarından bir sonuç alınamayan tarihi yapının ayağa kaldırılması için 2009 yılında devreye Büyükşehir Belediyesi girdi. Üftade Mehmed Muhiddin tarafından 16. yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan cami ve tekke orijinal şekli ile günümüze ulaşamasa da Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile yapı ilk günkü orijinal haline kavuştu. Restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen ve çevre düzenlemesi yapan tarihi yapıdaki çalışmaları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Önemli bir ziyaretgâh
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Üftade Hazretlerinin, Aziz Mahmud Hüdayi gibi birçok önemli talebesini yetiştirdiği tarihi tekkenin ayağa kaldırılması için 9 yıldır çalıştıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapıyı çevreleyen binaların kamulaştırılarak yıkıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Emir Sultan, Üftade Hazretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi gibi birçok evliyayı bağrında yaşatan Bursa’mız önemli bir esere kadar kavuşuyor. Tekkenin bir bölümü ile mescit dışında önemli bir bölümü günümüze ulaşamayan 500 yıllık eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturduk. Ocak ayının ortalarında açılışını yapacağız. Burası da önemli bir kültür merkezi, ziyaretgah ve kültür yolcularının önemli bir uğrak yeri olacak. Üftade Hasretlerinin koruma altındaki kıyafetleri ve eşyaları da burada özel bir bölümde sergilenecek” diye konuştu.
Üftade tekkesi
Toplam 2 bin 500 metrekarelik alana yayılan yapıda, zemin ve 1. kattan oluşan 630 metrekarelik tekke bölümü ile 135 metrekareden oluşan cami ve semahane bulunmaktadır. Tekke bölümünde çok amaçlı salon, arşiv, çilehane, külhan, sofa, hamam, mutfak, soğukluk ve 9 adet oda bulunmaktadır. Cami bölümünde ise cami ve semahane bulunmaktadır. Semahane günümüzde son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Semahanenin kuzeyinde bulunması gereken selamlık günümüze gelememiştir. Çilehane, iki katlı, kare planlı ve ahşap tavanlı basit bir yapıdır. Çilehane içinde Üftade’nin çok sayıda özel eşyası ile sema için kullanılan defler bulunmaktadır. Cami 1975 yılında vakıflar genel müdürlüğü tarafından onarıma tabi tutulmuş kuzeye bakan duvarların bir kısmı tuğlayla yenilenmiştir. Mescid pencereleri eski yapısından kalan en orijinal kısımdır.