Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Bursa Kent Konseyi doğa yürüyüş parkurlarını işaretliyor

26.05.2015

 

bursa yuruyus parkuru

Bursa Kent Konseyi (BKK) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Uludağ Çalışma Grubu, Uludağ Milli Parkı ve dışındaki alanlarda doğa yürüyüşü amacıyla kullanılan parkurların yön levhaları ve uluslararası standartlardaki işaretler ile güvenli hale getirilmesi çalışmalarının ikinci aşamasına başladı.

2008 – 2010 yılları arasında uluslararası standartlardaki “Doğa Yürüyüşü Parkurları Projesi”ni hayata geçiren Uludağ Çalışma Grubu, öncelikli olarak Uludağ Milli Parkı’nda 1/25.000 ölçekli uzun devreli gelişme revizyon planı kapsamında belirlenen toplam 55 km. uzunluğundaki 8 tur güzergahını kırmızı-beyaz renklerde işaretleyerek yönlendirme levhaları takmıştı.

Uludağ Milli Parkı tur güzergahlarının yanı sıra Bursa’dan Keles ve İnegöl ilçesine kadar olan geniş bir sahada sık kullanılan 190 km. uzunluğundaki 21 parkurda Dünya’nın tüm dağlarında “güvenli yürüyüş” anlamına gelen uluslararası standartlarda “Grande Randonnée” tarzı işaretlemeler yapıldığını anlatan BKK Uludağ Çalışma Grubu Temsilcisi Serdar Kuşku, “Yön levhaları takıldı ve tüm parkurların GPS koordinatları alındı. Yine 2008 yılında Uludağ’ın kuzey yamaçlarındaki orman içlerinde yerleri tespit edilen ve tarihi belgelerden adları belirlenen 6 adet Bizans Manastırı kalıntısı Türkiye Arkeolojik Yerleşimleri (TAY) projesi envanterine tarafımızdan kaydettirildi. Çalışmalar sonucunda “Uludağ ve Milli Park” adını taşıyan ve içerisinde 6’sı Bizans Manastır bölgesinde olmak üzere toplam 29 yürüyüş parkuru, 3 yamaç paraşütü noktası, 9 teknik tırmanış rotası hakkında bilgiler, GPS koordinatları, uydu fotoğrafları üzerine işlenmiş parkurlar ve fotoğrafların yer aldığı bir kitap bastırıldı ve BKK tarafından dağcılık kulüpleri ile doğaseverlere ücretsiz olarak dağıtıldı” dedi.

“33 yeni parkur daha güvenli hale getirilecek”
Dr. Osman Şevki Bey’in önerisiyle 1925 yılında Uludağ adının verilmesinin 90. yılı anısına ikinci aşama çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Kuşku, “Doğa Yürüyüşü Parkurları Projesi” kapsamında Uluabat Gölü’nden İnegöl’e ve Bursa’dan Keles’e kadar olan sahada belirlenen ve yaklaşık uzunlukları 360 km. olan 33 yeni parkur daha uluslararası renklerde boyanıp yönlendirme tabelaları takılarak güvenli hale getirileceğinin altını çizdi. Kuşku, “BKK Uludağ Çalışma Grubu gönüllülerinin başladığı düzenleme çalışmalarında Uludağ yamaçlarından itibaren yürüyüş parkurlarındaki işaretler ve yön levhaları yenilenecek, karın erimesiyle birlikte çalışmalar Uludağ Zirve ve Göller bölgesinde devam edecek. Bu yılki çalışmalarda ayrıca 9 tarihi parkurun yanı sıra Jip safari ve bisiklet parkurları da işaretlenerek GPS koordinatları alınacak. “Doğa Yürüyüşü Parkurları Projesi” ikinci aşamasının yılsonunda tamamlanması planlanırken Bursa ve çevresinde 600 km. uzunluğunda doğa yürüyüşü, bisiklet ve jip safari parkurunda kaybolmaların ve olası tehlikelerin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, “Dünya Mirası olan Uludağ’ın tekelden yönetilmesi şarttır. Uludağ uzaktan yönetilemez. Tüm yetkiler Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmelidir” dedi.

Bu Haberi Paylaşın