BURSA – Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Uluslararası Kent ve Sağlık Kongresi’nde ‘sağlıklı şehir’ kavramının önemine değinerek, Bursa’nın sağlıklı ve yaşanabilir bir kent haline gelmesi hedefiyle önemli adımlar atıldığını söyledi.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin ‘Uluslararası Kent ve Sağlık Kongresi’, Bursa’da Crowne Plaza Otel’de gerçekleştiriliyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Sağlıklı Kentler Birliği’nin, kuruluşundan bu yana ‘sağlıklı şehir’ kavramını yaygınlaştırmak için çaba gösterdiğini söyledi. Başkan Aktaş, Bursa’nın ‘Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurucu kenti olduğunu hatırlatarak, “Kuruluşunda 10 şehir ile yola çıkan Sağlıklı Kentler Birliği, bugün 72 üyesi bulunan bir mahalli idareler birliğidir. Bursa, kuruluşuna öncülük ettiği birliğin 14 yıl başkanlığını yürüttü” dedi.
Başkan Aktaş, birliğin 2005 yılından bu yana ciddi aşama kaydettiğini ifade ederek, “Sağlıklı Kentler Birliği hareketi, kentlerimiz için gelişimi teşvik edici önemli bir rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün en aktif birliklerden biri haline gelmemizin özünde de büyük bir başarı ile gerçekleştirilen çalışmalar yer alıyor. Refah içerisinde yaşayan bireylerin oluşturduğu kentler oluşturmak, bizlere sürdürülebilir bir kalkınma getirecektir. Ülkemizi daima ileriye taşıyan projelerle, işbirliği ve paylaşımın önemini göz ardı etmeden hedeflerimize yönelmemiz gerektiğine inanıyorum. Birliğe üye belediyeler olarak sahip olduğumuz sorumluluklarla kentlerimiz için gerekli sosyal ve fiziki ortamı oluşturabilmeli ve aynı zamanda da sürekli gelişen ‘Sağlıklı Şehirler’ hareketinde öncü, teşvik edici bir profil çizerek diğer belediyelerimizin de bu gelişen dinamiğin içinde olmalarına ön ayak olmalıyız” diye konuştu.
Sağlıklı şehir
Konuşmasında, ‘sağlıklı şehir’ tanımını da detaylandıran Başkan Aktaş, “Sağlıklı şehir, sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda eşitsizliklerin azaltıldığı, temiz ve güvenli bir şehirdir. Sağlıklı şehir, kentte yaşayanların beslenme, su, barınak, iş, güvenliği gibi temel gereksinimlerin karşılandığı bir şehirdir. Herkese ulaşabilen, optimum düzeyde halk sağlığı ve sağlık bakımı ile herkese sağlık sunan sağlıklı şehir, yaşanabilir bir kent inşa etmek için tüm kent dinamiklerinin ortak hareketinin yanında ulusal ve uluslararası çalışmaları takip eden katılımcı bir şehirdir. Sağlıklı şehir, toplumsal memnuniyetin sağlandığı çağdaş bir kent için fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir” ifadesini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın sağlıklı ve yaşanabilir bir şehir haline gelmesi noktasında birliğin kararlarına da hassas davranıldığını sözlerine ekleyen Başkan Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, 2019 –2023 yıllarını kapsayan 7. faz uygulamalarına da başlandığını kaydetti.
Başkan Aktaş, konuşmasının ardından, kongrede stant açan Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Aile Destek Merkezi’nde (GADEM) üretilen el emeği ürünleri de ilgiyle inceledi.
Kent sağlığına yerel yönetim desteği
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, birlik tarafından gerçekleştirilen ilk uluslararası kongrenin heyecanını yaşadıklarını söyleyerek, 72 üyesi bulunan birliğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Türkkan da değişen koşulların toplum sağlığına etkisine işaret ettiği konuşmasında, yerel yönetimlerin kent sağlığı adına önemli çalışmalar yaptığını ve böylece ciddi sağlık hizmeti sunulduğunu belirtti. Sağlıklı Kentler Birliği faaliyetlerinin tanıtıldığını filmin de gösterildiği programda, açılış konuşmalarının ardından uzmanlar sunumlarını yaptı. Sağlıklı Kentler Birliği üyelerini Bursa’da buluşturan ‘Uluslararası Kent ve Sağlık Kongresi’ 3 gün sürecek.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI