Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü kapsamında yaşlı vatandaşların sağlık durumları, ihtiyaçları, beklentileri ve öncelikli hizmetlerin tespiti için yaşlı sağlığı profili oluşturma çalışmalarına başlandı.
Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler ağının ilk üyesi olan ve 2005 yılından bu yana Sağlıklı Kentler Birliği’nin başkanlığını yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, önemli bir sosyal projeyi daha hayata geçiriyor. İl Sağlık Müdürlüğü ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında yaşlı vatandaşların sağlık durumlarını, ihtiyaçlarını, beklentilerini ve öncelikli hizmetleri tespit edebilmek ve hizmetleri kanıtlara dayanan veriler ışığında sürdürebilmek için kapsamlı bir yaşlı sağlığı profili oluşturma çalışmalarına başlandı. Bir şehirde insan sağlığına etki eden fiziksel ve sosyal yapısının tamamını analiz eden kapsamlı halk sağlığı raporları olan sağlık profilleri, sağlık ve sağlığın belirleyicileri hakkında önemli bilgiler ve bu bilgilere dayanan analiz ve yorumları içerir. Sağlık profilleri ayrıca, toplum sağlığının geliştirilmesine yönelik planlar için önemli araçlardır ve sağlık profillerine dayanarak hazırlanan stratejik planların uygulama sonuçlarının takibinde ve toplum sağlığının denetiminde önemli role sahiptir.
Yaşlı sağlığı göstergeleri oluşturuldu
Hazırlanacak yaşlı sağlığı profili için sağlık göstergeleri oluşturma aşaması tamamlandı. Bu kapsamda “65 Yaş Üstü Vatandaşların Hastaneye Başvuru Sebepleri”, “Yaşam Beklentileri”, “Nüfusun Sayısal ve Yapısal Değişimi”, “Tek Kişilik Aile Ahalisi Durumu”, “Hastalık Oranı”, “Ruh Sağlığı”, “İşlevsellik Kaybı”, “İstihdam, gelir ve sosyal konum”, “Ekonomik Statü”, “Barınma ve Çevre” gibi 18 farklı gösterge oluşturuldu.
Sağlık Müdürlüğü ile yakın işbirliği
Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan iki yıl süreli protokol, hazırlanmakta olan Yaşlı Sağlığı Profili ve gelecek yıllarda güncellenecek olan Kent Sağlık Profili çalışmalarında iki kurum arasında işbirliği, veri alışverişi, verilerin analizi, hazırlanan yayınların yaygınlaştırılması, duyurusu ve tanıtımı alanlarını kapsıyor.