İstanbul Büyükşehir Belediyesi her alanda olduğu gibi atık yönetiminde de yaptığı başarılı çalışmalarla “rol model” olmaya devam ediyor.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi belediyelere İBB tarafından katı atık eğitimi verildi
10 Mart 2015 tarihinde Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nce organize edilen “Yerel Yönetimlerde Katı Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları” konulu eğitim programı çerçevesinde uluslararası heyet Atık Yönetimi Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Heyete, özellikle evsel atıkların depolanması ve taşınması ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Heyet daha sonra Odayeri Düzenli Depolama Sahasını ziyaret ederek teknik incelemelerde bulundu.Programın sonunda İBB Dış ilişkiler Müdürlüğü koordinasyonunda İBB Haliç Sosyal Tesislerinde yemekli değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Katılımcılar:
Romanya’dan Valu Lui Traian Belediye Başkanı, Başkan Danışmanı ve Meclis Üyesi,
Bükreş Kamu Hizmetleri Yöneticisi ve Çevre Yönetimi Şefi;
Kırgızistan’dan Bişkek Belediyesi Ekonomi Daire Başkanı ve Çevre Koruma Müdürü;
Moldova’dan Kişinev Belediyesi Çevre Yönetimi Proje Geliştirme Şefi ve Taraclia Belediyesi Enerji Verimliliği Yöneticisi;
Azerbaycan’dan Sumgait Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Masazir Belediyesi Çevre Hizmetleri Sorumlusu;
Moğolistan’dan Sainshand Belediyesi Atık Yönetimi Müdürü ve Gobi Sumber Bölgesi Vali Yardımcısı;
KKTC’den Güzelyurt Belediyesi Atık Yönetimi ve Çevre Sağlığı Sorumlusu ve Gazimagusa Belediyesi Fen İşleri Müdürü;
Kazakistan’dan Kızılorda Valiliği Doğal Kaynaklar, Atık ve Çevre Kontrol Müdürü ve Kamu Hizmetleri Müdürü
Japonya’dan gelen Kyoto Heyeti Atık Yönetimi Müdürlüğü’nü ziyaret etti…
Kyoto Üniversitesi Araştırma Merkezi Çevre Koruma Yardımcı Doçenti Misuzu ASARİ başkanlığındaki heyet 5 Mart 2015 Perşembe günü Atık Yönetimi Müdürlüğü’nü ziyaret ederek müdürlük faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Kansai Bölgesinde faaliyet gösteren şirketler yetkililerinden ve Kyoto Çevre Koruma Kamu İşletmesi Müdürü’nden oluşan 15 kişilik heyete, Müdürlük faaliyetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirildi.
İstanbul’da evsel atıkların transfer istasyonlarından sahalara taşınması, düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmesi, bu sahalarda oluşan çöp sızıntı suyunun arıtılması ve çöp gazından elektrik enerjisi elde edilmesi gibi aşamalar konuklara anlatıldı. Daha sonra, evsel atıktan kompost üretimi faaliyetleri ve tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile İstanbul genelinde ana arterlerdeki şehir temizliği hizmetleri hakkında heyete bilgi verildi.
Heyet başkanı Yrd. Doç. Misuzu Asari söz alarak 20 yıl önce İstanbul’u ziyaret ettiğini aradan geçen 20 yılda İstanbul’un çok geliştiğini ve İstanbul’un temiz ve modern bir şehir haline geldiğini belirtti.