Çevre duyarlılığı konusunda yaptığı projelerle Türkiye’ye örnek olan Denizli Büyükşehir Belediyesi, TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) işbirliğiyle merkez ve ilçelerdeki okullarda görev yapan öğretmenlere yönelik Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda “Atık Pil Eğitim Semineri” düzenledi. Seminere, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, TAP Proje Sorumlusu Diyem Özer ile merkez ve ilçelerdeki okullarda görev yapan 300 dolayında öğretmen katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Gökoğlan, atık pillerin toplanmasının önemine değinerek, bugüne kadar konuyla ilgili toplumun birçok kesimine yönelik konferans ve eğitimler düzenlediklerini söyledi.
Bu yıl hedef 6 bin kilogram atık pil
Denizli Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl 5280 kilogram atık pil toplandığını ve 2017 yılındaki hedeflerinin 6000 kilogram olduğunu belirten Gökoğlan, “Çevre konusunda başarılı çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Basit bir enerji kaynağı olan pil içindeki ağır metal atıklarının çevreye çok ciddi zararları olduğuna dikkati çeken Gökoğlan, “Atık pil hem kaynak sularımızı hem de topraklarımızı ciddi derecede kirletiyor. Sizlere dağıttığımız atık pil kutularını ve broşürleri okullarınıza yerleştirerek çevremizi kirleten bu materyalleri toplayabiliriz. Bu şekilde hep beraber çevre temizliğine katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.
“Sıcaklık pilin içindeki kimyasal reaksiyonu artırır”
TAP Proje Sorumlusu Diyem Özer ise pillerin kullanımı ve çevreye zararları ile ilgili bir sunum yaptı. Pillerin atık hale geldikten sonra da reaksiyonunun devam ettiğine dikkat çeken Özer, “Sıcaklık pilin içindeki kimyasal reaksiyonu artırır. Bu nedenle pillerimizi sıcaktan uzak tutmalıyız” dedi. Sunumun ardından seminere katılan eğitimcilere atık pil ile ilgili broşür, atık pil toplama kampanyası afişi ve atık pil toplama kutuları verildi.