Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Sokak Hayvanları Kliniği, bir yandan yaralı, kötü muamele görmüş ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarını yeniden sağlığına kavuştururken, diğer yandan vahşi doğaya da sahip çıkıyor. Altı yıl önce kurulan tesiste ayda 200 dolayında sokak hayvanı tedavi edilip kısırlaştırılırken, bugüne kadar kliniğe yaralı olarak getirilen şahin, atmaca, kızıl geyik, flamingo, ceylan, nesli tükenmek üzere olan kara akbabası ve kaya kartalı ile son olarak bir leylek tedavi edilerek yeniden doğal yaşamına kavuşturuldu. Sokak Hayvanları Kliniği Veterineri Sinan Kılıç, kliniğin terk edilmiş, başıboş, hasta, yaralı, kaza geçirmiş ve kötü muameleye maruz kalmış sokak hayvanlarının tedavisini gerçekleştirdiğini, ayrıca onların kısırlaştırıp, parazit tedavisi ile küpe takılma işlemini yaparak, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını giderdiğini söyledi. Gerek ihbar, gerekse vatandaşlar tarafından getirilen sokak hayvanlarına her türlü veterinerlik hizmeti verdiklerini ifade eden Kılıç, “Hasta, yaralı veya kaza geçirmiş sokak hayvanlarını tedavi edip onları iyileşinceye kadar gözetim altında tutuyoruz. Onlarla birlikte diğer sokak hayvanlarını da kısırlaştırıp, parazit tedavisinin ardından kulağına küpe takarak, getirildikleri aynı yere bırakıyoruz. Bu şekilde ayda ortalama 200 dolayındaki sokak hayvanı kliniğimize geliyor” dedi.
Evcil hayvanlar sahiplendiriliyor
Evcil havanların yanı sıra yabani hayvanların da tedavilerinin yapıldığına dikkati çeken Veteriner Kılıç, “Kliniğimize bugüne kadar şahin, kartal, atmaca, kızıl geyik, flamingo, ceylan ile nesli tükenmek üzere olan kara akbabası ve kaya kartalı yaralı olarak getirildi. Bu hayvanlar titizlikle tedavi edilerek yine ait oldukları vahşi doğaya bırakıldı. Son olarak bir vatandaşımız yaralı bir leyleği kliniğimize getirdi. Kanatlarından yaralanan leyleğin tedavisi tamamlanınca o da yaban hayatına tekrar dönecek” diye konuştu. Bu yılın ilk yarısında yoğun bir tempo ile çalıştıklarını ifade eden Veteriner Sinan Kılıç, “2014 yılının ilk 6 ayında Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği’nde bin 600 hayvana kısırlaştırma ve parazit tedavisi yapıldı. Tedaviye ihtiyacı olan 800 dolayındaki sokak hayvanına da bakıldı. Bunlardan 50’si de sahiplendirildi” diye konuştu. Sokak hayvanları için en iyi çözümün onları sahiplendirmek olduğunu kaydeden Kılıç, “Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak hayvansever dostlarımızı sokak hayvanlarını sahiplenmeye davet ediyoruz” dedi.
Bir kap su hayat kurtarır
Özellikle havaların ısınması ile birlikte sokak hayvanlarının aç ve susuz kaldığını anlatan Veteriner Kılıç, vatandaşların uygun yerlere su ve yemek bırakmalarını önerdi. Kılıç, “Evinizin önüne veya ulaşılabilir bir yere koyacağınız bir kap su ile birçok hayvanın hayatını kurtarabilirsiniz. Herkesi hayvanların canını kurtarmaya çağırıyoruz. Su her canlı için hayattır. Biz de bu düşünce ile vatandaşlarımızı yaz boyunca kapılarının önüne bir kap su ve bir kap yemek bulundurmaya davet ediyoruz” diye konuştu.