Türkiye’nin en büyük ve modern hayvan barınaklarından birine sahip olan ve ilçe genelindeki sokak hayvanları sorununa daha etkili çözümler üretmek için çalışmalarını sürekli genişleten Çankaya Belediyesi, son olarak Çiğdem Mahallesi’nin köklü semt derneği Çiğdemim Derneği’yle bir işbirliği projesi başlattı.
Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç; Çiğdem Mahallesi Muhtarı Hasan Hüseyin Aslan, Çiğdemim Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve hayvan gönüllüleri Çankaya Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir araya gelerek projenin detaylarını aktardı. Açılımı “Kısırlaştır, Aşıla, Yaşat” olan KAY Projesi; belediye ve semt derneklerini sokak hayvanları konusunda birleştiren ender örneklerden biri olması nedeniyle önem arz ediyor.
Proje hakkında bilgi veren Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, Çiğdemim Derneği temsilcileriyle Çiğdem Mahallesi’ndeki sokak hayvanları sorununa ilişkin yaptıkları önceki görüşmenin bir işbirliği projesine dönüştüğünü söyleyerek “Çankaya Belediyesi olarak sorunun farkındayız ve bu konuda samimiyetle çalışan az sayıdaki kurumdan biriyiz. Bir semt derneğinin de bu çabalara destek vermesi bizi çok mutlu etti” dedi.
Dün gece Çiğdem Mahallesi genelinde toplanan sokak köpeğinin geçici süreyle barınağa alındığını hatırlatan Sevinç; “Bu hayvanlar kısırlaştırıp aşılandıktan ve genel sağlık kontrolleri yapılarak ihtiyaç duyulan tedavileri uygulandıktan sonra 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası gereğince alındıkları yerlere bırakılacaklar. Öncelikli hedefimiz sokak köpeklerinin kısırlaştırılması işlemini bitirerek sokak hayvanı nüfusunun artışını engellemek. Kamu sağlığını tehdit etmemesi açısından aşılama ve hayvanların kendi sağlıklarının korunabilmesi açısından da acil ve varsa gerekli tedavilerin yapılmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Muhtar Hasan Hüseyin Aslan da ağırlıklı olarak yerleşim alanı olan Çiğdem Mahallesi’nin, özellikle ODTÜ ormanına yakın olması nedeniyle ciddi bir sokak köpeği sorunu yaşadığını belirtti. “Ormana bırakılan hayvanlar, aç ve susuz kaldıkları için doğal bir refleksle beslenmek üzere mahalleye geliyorlar. Kısırlaştırılma yapılmadığı için de sokak hayvanı nüfusu artıyor” diyen Aslan, “KAY Projesi sivil toplum, muhtarlık ve Çankaya Belediyesi gibi paydaşları bir araya getirdiği için önemli bir proje. Hayvan gönüllülerinin de desteğiyle başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.
Mahalle sakinlerinin desteğini bekliyoruz
Proje hakkında bilgi veren Çiğdemim Derneği Yönetim Kurulu üyesi Fatma Polat, Çiğdem Mahallesi sakinlerini projeye destek vermeye davet etti. “Mahallemizde köpek saldırılarının olmayacağı, sakin ve dost köpeklerin bizi koruyacağı ve bize yakışır bir çözüm için KAY Projesi’ni başlattık. Elimizi taşın altına koymalı ve sorunun değil çözümün parçası olmalıyız. Projenin her aşamasını Çiğdemlilere duyuracağız” diyen Polat, sorunun tüm dünyada görülen iyi örnekler doğrultusunda çözmek için biraz sabır ve desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.