Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Çankaya’dan Ekolojik Yaşam ve Topluma Tam Destek

29.06.2015

Cankaya-ekolojik yasam

Çankaya Belediyesi, sağlıklı çevre, sağlıklı beslenme ve kentsel tarım alanlarındaki üretimin sürdürülebilirliği konularında faaliyet yürüten sivil toplum örgütlerinin çabalarına destek vermeye devam ediyor.

Çiğdemim Derneği, Ankara Doğal Besin ve Bilinçli Beslenme Grubu (DBB Gönüllüleri) ve Emet Değirmenci tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri’ne katılan Çankaya Belediyesi Kent ve Tarım Birimi, “Gerçek Gıda ve Gıda Hakkı” temasıyla düzenlenen eğitim ve bilgilendirme seminerlerinde paydaşlarla buluştu.

Çankaya Belediyesi Kent – Tarım Birimi, Çiğdemim Derneği, Ankara Doğal Besin ve Bilinçli Beslenme Grubu (DBB Gönüllüleri) ve Emet Değirmenci tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri’ne katıldı. Bu yılki teması “Gerçek Gıda ve Gıda Hakkı” olan eğitim seminerlerinde, Çankaya Belediyesi’nin Kent – Tarım Birimi aracılığıyla yürüttüğü çalışmalar, paydaşlara anlatıldı ve fikir alışverişi yapıldı.

“Kent Bostanları, Kır – Kent Kardeşliği ve Organik ve Pazarlar” başlıklarında yapılan sunumda, Bala’dan ayrılıp Çankaya’ya bağlanan köylerde yürütülen çeşitli kalkınma ve sürdürülebilir tarım çalışmaları anlatıldı, iyi uygulama örnekleri diğer katılımcılarla paylaşıldı.

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ VE KENT BOSTANLARI İLGİ ÇEKTİ
Çankaya Belediyesi’nin kent bostanları kurulması konusunda Mutlukent Mahallesi’nde yapmayı planladığı kent bostanı, Karahasanlı Köyü’nde hayata geçirilen tarımsal uygulama bahçesi ve Çavuşlu Köyü’nde yapılan ceviz bahçesi örneklerinin ilgi çektiği sunumda, anavatanı Çin olan ve kozmetik – ilaç sanayinde yaygın olarak kullanıldığı için önemli bir tarımsal gelir kaynağı haline gelen goji berry (kurt üzümü) üreticiliği hakkında da bilgi verildi.

Çankaya Belediyesi’nin biri Ayrancı’da diğeri Çayyolu’nda olmak üzere iki organik pazarı bulunduğunun ifade edildiği sunumda, organik pazarlarda yapılan kalite kontrol ve sertifikasyon denetimleri ile yerel üreticilerin ürünlerinin kentte yaşayan tüketiciye ulaştırılabilmesi için atılan adımlar da anlatıldı.

Sunumda ayrıca Çankaya Belediyesi’nin ilkini 2013’de düzenlediği, bu yıl Ekim ayında ikincisi düzenlenecek olan Tohum Takas Şenliği’nden de bahsedildi. Yerel çiftçilerin sağlıklı ve yerli tohumları birbirleriyle takas etmeleri temeline dayanan ve melezleştirilmemiş yerli tohumların korunmasını hedefleyen Tohum Takas Şenliği, katılımcıların ilgisini çekti.

17-20 Haziran 2015 tarihleri arasında düzenlenen III. Ankara Ekolojik Toplum ve Yaşam Günleri, kentte yaşayan tüketicileri gerçek gıda ve gerçek gıdaya erişim konusunda neler yapabilecekleri konusunda bilgilendirmek, farkındalıklarını artırmak ve bir insan hakkı olarak tanınan temiz, sağlıklı ve güvenilir gıdaya sürekli erişim hakkını hatırlatmayı amaçlıyor.

Etkinlik süresince tarım ve gıda konuları ekonomik, sosyal, sağlık, iklim değişikliği gibi farklı boyutlarıyla tartışılıyor; gıda toplulukları, ekolojik pazarlar, kent bahçeleri gibi çalışmalardan edinilen deneyimler paylaşılıyor ve gerçek gıdalar, atölyeler aracılığıyla ilk elden tadılıyor. İstanbul, İzmir, Antalya, Çanakkale, Bolu ve Ankara’dan 40 kişinin katıldığı etkinlikler dizisi, SİVİLDÜŞÜN AB Programı Aktivist desteği tarafından da destekleniyor.

 

Bu Haberi Paylaşın