Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Çocuklara Temiz Denizin Önemi Anlatıldı

18.02.2020

“Kenti Mis” gibi yapmak için hafta boyu bir dizi etkinliklerle her yaştan yurttaşta çevre temizliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda çocukların ufkunun açılmasını da sağlıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Temizlik Haftası Etkinlikleri” kapsamında Toroslar İlçesi Musalı Veli Haşim Çiftçi Ortaokulu’ndan 20 öğrenci ile Erdemli İlçesi ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde deniz kirliliğin zararları ve deniz canlılarının anlatıldığı bir etkinlik düzenlendi.

Ahmet Erkan Kıdeyş: “Balıkları yalnızca yemek değil, izlemek de çok güzel”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş, çocuklara “Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum” başlığını taşıyan bir sunum yaptı. Erdemli’de bulunan Enstitü’nün yerleşkesindeki limanı balık avına yasak hale getirdiklerini belirten Kıdeyş, 1974-1975 yıllarında kurulan Enstitü bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti.

Türkiye’nin en eski araştırma gemilerinden Bilim-2 gemisiyle birçok araştırma yaptıklarını ifade eden Kıdeyş, kimi zaman limanda balıkları seyrettiklerini belirterek, “Balıkları yalnızca yemek değil, izlemek de çok güzel” dedi.

“Bizim mutlaka denizleri korumamız lazım”

Deniz altındaki yaşam döngüsünden de söz eden Kıdeyş, özellikle Fitoplanktonların oksijen dengesi açısından önemine değindi. Deniz altındaki Plankton, Fitoplankton, Zooplankton, Planktivor ve Karnivor gruplarına ayrılan canlıların yaşam döngüsünden bahseden Kıdeyş, “Karadaki tüm bitkileri düşünün. Onların çıkarttığı oksijen miktarı Fitoplankton’un çıkarttığı oksijen miktarına eşit. Denizdeki Fitoplanktonlar, karadaki tüm ormanlar kadar oksijen üretimi yaparlar. Fitoplanktonların yok olması demek, insanların yok olması demek. Bizim mutlaka denizleri korumamız lazım” diye konuştu.

Fitoplanktonlar ilk halkayı oluşturuyor

Bilimsel Proje Uzmanı Gülşah Can ise öğrencilere “Ekosistem deyince aklınıza ne geliyor?” sorusuyla başladığı sunumda, öğrencilerden “ekonomik bir sistem” ve “birbirini etkileyen canlılar” gibi yanıtlar aldı. Ekosistemin, canlı ve cansız varlıkların bir araya gelerek oluşturduğu sistemin en kapsamlı adı olduğunu vurgulayan Can, denizlerdeki yaşam döngüsünde de Fitoplanktonların oksijen üreterek ilk halkayı oluşturduklarını söyledi.

Etkinlikte, anlatılanların kalıcı olması için öğrencilerle birlikte bir oyun oynandı. 3 gruba ayrılan öğrenciler, gruplarına “Deniz Koruyucuları”, “Caretta Carettalar” ve “Akdeniz Fokları” isimlerini koydu.

Mersin Üniversitesi öğrencileri Büyükşehir personeli ile çevre temizliği yaptı

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi’nin “Temizlik Haftası Etkinlikleri” kapsamında hayata geçirilen Kenti Mis Projesi’ne Mersin Üniversitesi’nden öğrenciler de destek verdi.

Mersin Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı öğrenci topluluğu Büyükşehir Belediyesi’nin projesine destek vererek, personel ile çöp topladı.

Bu Haberi Paylaşın