
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı işbirliği ile 13-15 Haziran 2017 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’nin Ostrava şehrinde, Çek Cumhuriyeti Hükümeti, Moravian-Silesian Bölgesi ve Ostrava Belediyesi ev sahipliğinde “6. Çevre ve Sağlık Bakanları Konferansı” gerçekleşti.
Bu konferans günümüzün sağlık alanındaki temel belirleyicilerine yönelik olarak, özelikle de 2030 gündeminin seçilen hedef ve amaçlarının koordinasyon içerisinde uygulanabilmesi amacıyla eşitsizliklere odaklanarak, daha iyi yönetişim, sektörler arası çalışma ve hak tabanlı yaklaşımları kullanarak Sağlık 2020’den bir platform olarak yararlanmayı hedeflemiştir.
DSÖ Avrupa Bölgesindeki 53 Üye Devletin sağlık ve çevre bakanlıklarını ve uluslararası kuruluşları Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrolü Merkezi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Çevre Kurumu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Merkez ve Doğu Avrupa Bölgesel Çevre Merkezi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Ekonomi Komisyonu (UNECE) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve ayrıca farklı sektörlerden sivil toplum örgütlerini, gençlik temsilcilerini bir araya getiren konferansa 600’e yakın kişi katılım sağladı.
DSÖ Avrupa Bölge Ofisinin daveti üzerine Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık ve Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu konferansa katıldı.
DSÖ 6. Çevre ve Sağlık Bakanları Konferansı öncesi Ostrava Belediye binasında “Şehirler ve Bölgeler: Küresel Çevresel Değişiklikler Işığında Çevresel ve Sosyal Dayanıklılığı Artırmak” başlıklı yan etkinlik gerçekleştirildi. Yapılan davet üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe adına panele Başkan Vekili Abdülkadir Karlık katıldı. Moderatörlüğü İsveç Bölgesel Kalkınma Yöneticisi ve DSÖ uzmanı Elisabeth Bengtsson tarafından yapılan “Avrupa Şehirlerinde ve Bölgelerinde Çevresel ve Sosyal Dayanıklılığı Artırmak” konu başlıklı panele ayrıca Çek Cumhuriyeti’nden Ostrava Belediye Başkanı, İtalya’dan Udine Belediye Başkanı, Çek Cumhuriyetinden Moravian – Silesian Bölgesi Valisi, İtalya Veneto Bölgesi Epidemiyoloji Merkezi Direktörü, Norveç Ostfold İl Meclisi Halk Sağlığı Birimi Başkanı, Belçika’dan Flanders Çevre Ekibi, Sağlık ve Bakım Ajansı Başkanı ve Çek Cumhuriyeti Sağlıklı Şehirler Koordinatörü katıldı.
Panelin açılış konuşmasında Ostrava Belediye Başkanı Thomas Macura DSÖ 6. Çevre ve Sağlık Bakanları Konferansının Ostrava şehrinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Macura ayrıca Ostrava şehri hakkındaki bilgileri katılımcılarla paylaşıp, düzenlenen konferansın tüm katılımcılar için verimli geçmesi temennisinde bulundu. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Monika Kosinska hoş geldiniz konuşmasında 1989 senesinde Avrupa Çevre ve Sağlık Süreci (EHP) kapsamında başlatılan bakanlar konferanslarının altıncısının gerçekleşeceğini, geçmişten bu güne kadar ki gelinen noktalar, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi.
Daha sonra panelde yer alam katılımcılar “Küresel Çevresel Değişiklikler Işığında Çevresel ve Sosyal Dayanıklılığı Artırmak” ile ilgili görüşlerini paylaştılar. Panelde söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, konuşmasında çevresel ve sosyal dayanıklılığı artırmak için liderler ve toplumun birlikte çalışmasının zorunluluğuna ayrıca yerel yönetimlerde kurumsal yapının oluşmasıyla birlikte halka en yakın birimler olan yerel yönetimler ile vatandaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun daha kolay ve etkili olduğunu belirterek kamunun birikimi ve ekonomik gücünü kullanarak sivil toplum temsilcilerinin oluşturduğu kent konseyleri ile birlikte her aland
ostrava-1
ostrava-2
ostrava-3
ostrava-4
ostrava-5
ostrava-6
ostrava-7
Paylaş