Bizi Takip Edin

DSÖ'den Haberler

DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Yıllık İş Toplantısı ve Teknik Konferansı bu yıl online olarak gerçekleşti.

16.12.2020

Sağlıklı Kentler Birliği’nin de üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının 7. Fazının ilk konferansı mevcut pandemi sürecinden dolayı 8 – 10 Aralık 2020 tarihlerinde internet üzerinden online olarak gerçekleşti. “Salgın Zamanlarında Sağlıklı Şehirler: Toplulukları Korumak ve Yeniden Daha İyi İnşa Etmek” temalı bu konferansa DSÖ ve uluslararası kuruluşlardan uzmanların yanındaulusal ağlara üye ülkelerin ve belediyelerin temsilcilerikatıldı.

Konferansın ilk oturumunda;DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın mevcut mali durumu, 7. Faza uyumun orta dönem değerlendirilmesi, Sağlıklı Şehirler çalışma programı için öneriler, 2019 – 2020 7. Faz faaliyetleri raporu için öneriler, 7.faza başvurular ile ilgili güncel bilgiler, politikacılar kurulu ve danışma kurulu adayları ile ilgili konular yer aldı.

Ayrıca konferansın sonunda katılımcıların yorumları ile son halinde getirilecek Sağlıklı Şehirler Deklarasyonu başlıklı Politik Bildirinin duyurusu yapıldı.

İlk oturumda gerçekleşen açılış konuşmalarında DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Program Yöneticisi Monika Kosinska ile DSÖ Avrupa Bölge Direktörü HansKluge’nin konuşmaları yer aldı. Ardından sırasıyla İrlanda Cork Belediyesi’nin eski belediye başkanı ve İrlanda Sağlıklı Şehirler Ağı Politik Temsilcisi Tony Fitzgerald ve DSÖ Avrupa Bölgesel Ofisinden, Ülke Sağlık Programları Bölüm Direktörü Nino Berdzuli söz aldı. Son olarak DSÖ Avrupa Bölgesel Ofisinden Bölgesel Acil Durum Direktörü Dorit Nitzan “Avrupa Bölgesinde COVID-19’un durumu ve yerel yönetimlerin ile şehirlerin Covid-19’a karşı müdahaleleri” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan içinde bulunduğumuz COVID-19 salgınından dolayı Konferansın bu yıl ki ana teması pandemi oldu. Konferansta, pandemi döneminde hassas gruplar, pandemi döneminde gıda yardımı, sağlık ve sosyal hizmetlerin ulaştırılması, acil durumlarda hassas gruplar, sağlıklı şehirler ve ağlarının pandemi döneminde mücadelesi, sağlık için çeşitli stratejiler, pandemi döneminde sosyal ağlar, sağlık ve refahın yükseltilmesinde kentsel mekânlar, sağlığın ve refahın yükseltilmesi, sağlıklı mekânlar oluşturmak için inovasyonlar, pandemi döneminde yaşam şekli, iletişim esnekliği ve mobilizasyon, dijitalleşme döneminde hizmetler, kültür ve sağlık, sağlık hizmetleri hazırlığı ve istisnai durumların yönetimi, pandemi döneminde erişim gibi konu başlıkları ele alındı. Ayrıca COVID-19 pandemisi döneminde ülkelerin karşılaştıkları zorluklar, müdahaleler, uygulama ve deneyimlerüzerine fikir alışverişi yapıldı.

Konferansa ülkemiz temsilcilerinin yanında Finlandiya, Hırvatistan, Avusturya, Almanya, Fransa, Danimarka, İtalya, İrlanda, İspanya, Birleşik Krallık, Rusya, Yunanistan, Hollanda, Polonya, İsveç, Norveç, Portekiz, İsrail, Litvanya, İzlanda gibi Avrupa Bölgesinden çeşitli ülkelerden temsilciler, uzmanlar ve koordinatörler katıldı.


DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Konferansında deneyimlerimizi paylaştık.

Birlik Müdürü Murat Ar, DSÖ Avrupa Bölgesindeki Ulusal Sağlıklı Şehirler Ağları oturumunda gerçekleştirdiği sunumunda 75 üye belediyemiz adına ülkemizde sağlıklı şehirler ağında yaptığımız çalışmaları ve Birliğin yapısını anlattı.

Konferansın ilk gününde Birlik Başkanımız Alinur Aktaş, Politikacılar Oturumuna katıldı.  DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’nin başkanlığında yapılan oturumda Başkan Aktaş, “COVID-19 krizinden çıkaracağımız dersleri, tecrübeleri DSÖ rehberliğinde fırsata çevirmeliyiz. Sağlıklı Şehirler Ağı bu fırsatı kullanmamız açısından çok değerli bir oluşum. Şehirlerimizin sağlığını geliştirmek için bu ağ vesilesiyle bir araya gelen biz belediye başkanları daha fazla dayanışma içerisinde çalışmalı ve ağlarımızın imkânlarını ortak mücadelemiz için kullanmalıyız.” dedi.

Politikacılar oturumunda;

İrlanda Halk Sağlığı Bakanı ve İrlanda Sağlıklı Şehirler Ağı Başkanı Frank Feighan,

Vologda (Rusya Federasyonu) Bölge Valisi, Rusya Sağlıklı Şehirler Ağı Başkanı Oleg Kuvshinnikov,

Reykjavik ( İzlanda) Belediye Başkanı Dagur Eggertsson,

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı,

Helsinki (Finlandiya) Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Sağlık Bakımından Sorumlu Başkan Yardımcısı Sanna Vesikansa,

Utrecht (Hollanda) Belediyesi  Başkan Yardımcısı EelcoEerenberg,

Newcastle (Birleşik Krallık) Meclis Üyesi ve Sağlıklı Şehirler Politik Temsilcisi Irim Ali,

Agii Anargyri Kamatero (Yunanistan)Belediyesi Meclis Üyesi ve Yunanistan Sağlıklı Şehirler Ağı Sorumlu Politikacısı Niki Trigka ve

Udine (İtalya) Belediyesi Meclis Üyesi ve Politik Temsilcisi Giovanni Barillari pandemi sürecinde şehirlerinde yaşadıkları sorunları ve DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağından beklentilerini belirtikleri konuşmalarını yaptılar.

İlk günün sonunda Uygulama Yoluyla Öğrenme: Sosyal ve Sağlık Hizmetlerinin Sunulması başlıklı oturumda Nilüfer Belediyesi adına Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Nilüfer Belediyesi’nde Bir Huzurevinde COVID-19’a Hazırlık” sunumunu paylaştı.

İkinci gün sabah oturumunda Ulusal Sağlıklı Şehir Ağları Koordinatörlerinin Kapalı Toplantısı gerçekleşti. Birlik Müdürü Murat Ar’ın üye belediyelerimizi temsilen katıldığı toplantıda Avrupa Bölgesinde yer alan üye ülke koordinatörlerinin Sağlıklı Şehirler Ağından ve Danışma Kurulundan beklentileri ve işbirliği seçenekleri konuşuldu.

Öğleden sonra gerçekleşen Sağlıklı Şehirler ve Salgın İle İlgili Ağlar oturumunda Murat Ar, Danışma Kurulu üyelerimizin rehberliğinde üye belediyelerimiz ile yaptığımız görüşme ve anket sonuçlarını “Geleceğin Sağlıklı Şehirler Yaklaşımı” başlığında paylaştı.

Öğleden sonra gerçekleşen diğer oturumlarda;

Sağlık ve Refahı Teşvik Eden Kentsel Yerler oturumunda Danışma Kurulu üyemiz Bursa Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Sayan Atanur “COVID-19 ve Kamu Mekânlarının Değişen Rollerinin Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasını anlattı.

Danışma Kurulu üyemiz Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Çevre Sağlığı AD Başkanı ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, “Acil Durum Hazırlık Çalışma Grubu” oturumunu yönetti.

Sağlıklı Yerler Yaratmak İçin Yenilik Yapmak oturumundaDoç. Dr. Gül Sayan Atanur “Mekanların Sağlığını ve Mekan Standardını Ölçmek: Türkiye’de Tasarım Eğitiminde Üç Alan Çalışması” çalışmasını anlattı.

Konferansın son günü sabah oturumları Dünya Çapında Sağlıklı Şehirler oturumu ile başladı.

Öğleden sonra başlayan Toplum Esnekliği ve Seferberlik oturumunda Nilüfer Belediyesi adına Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Nilüfer Belediyesi’nde COVID-19 İçin Yüz Maskesi Üretimi” çalışmalarını anlattı.

 

Sağlıklı Şehirler Deklarasyonu kabul edildi.

Konferansın kapanış oturumunda ülke temsilcilerinin katkıları ile son hali verilen Sağlıklı Şehirler Deklarasyonu başlıklı Politik Bildiri kabul edildi.

Kapanış oturumunda 2020-2022 yılları arasında görev yapacak Danışma Kurulu üyelerinin seçim sonuçları açıklandı. Yapılan değerlendirmeye göre Danışma Kurulunda İrlanda, Yunanistan, Türkiye ve Almanya ulusal ağ koordinatörleri ile Carlisle, Udine, Utrecht, Helsinki, Horsens ve Belfast şehirlerinin koordinatörleri görev aldılar.

Bir sonraki konferansın 2021 yılı sonunda Rusya’nın St.Petersburg şehrinde yapılacağı duyurularak konferans sona erdi.

 

·         Konferansın Kapsam ve Amacı

·         DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Yıllık Çalışma Toplantısı ve Teknik Konferansı Detaylı Program

·         Sağlıklı Şehirler Deklarasyonu

·         Konferansta Yapılan Sunumlar ve Dökümanlar

 

 

 

Bu Haberi Paylaşın