Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından 12-13 Şubat 2018 tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Birleşmiş Milletler Binasında (UN City) gerçekleşen Belediye Başkanları Zirvesine katıldık.
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, sağlık, siyaset ve geleceği tartışmak için belediye başkanlarını, politikacıları ve teknik uzmanları DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı himayesinde bir araya getirdi. Etkinlik, sağlığın ve refahın kent kalkınmasını nasıl yönlendirebileceğini ve bunun nasıl adil ve sürdürülebilir olabileceğini incelemeyi amaçladı. Zirvenin sonunda belediye başkanları, Kopenhag Belediye Hakları Mutabakatını kabul ettiler. Mutabakatın kabulü ile belediye başkanları kentlerinin sağlık ve refahına yönelik çalışmalarını aynı kararlılıkla çalışmayı kabul ettiklerini beyan etmiş oluyorlar.
Belediye Başkanları Zirvesine dünyanın farklı yerlerinden 37 belediye başkanı, 80 üst düzey politikacı, danışman ve diğer sivil temsilciler katıldı. Bu üst düzey toplantıda Paraguay’dan Rusya Federasyonu’na kadar bir alanda yaklaşık 125 milyon insan, üst katılımcılar tarafından temsil edildi. Başkan Türel ile birlikte Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğine üye Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli katıldılar. Belediye başkanları ile birlikte Bursa, Kadıköy, Karşıyaka, Balçova Belediyelerinin temsilcileri de zirveye katılarak katkıda bulundular. DSÖ’nün daveti üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi temsilcileri de zirvede yaptıkları sunumla yer aldılar.
Zirvenin birinci gün açılış resepsiyonunda DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Dr. Zsuzsanna Jakab ve Kopenhag Sağlık ve Bakımdan sorumlu belediye başkanı Sisse Marie Welling hoş geldiniz konuşmalarını yaptılar.
Ertesi gün Belediye Başkanları Zirvesinin resmi açılışı yapıldı. Resmi açılış töreni konuşmalarını DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Dr. Zsuzsanna Jakab ve DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (video kaydı ile) yaptılar.
Zirve süresince Kopenhag Başkanlar Mutabakatı ile ilgili görüş ve öneriler dile getirildi, sunumlar yapıldı. Mutabakatın yanı sıra Değişen Küresel Ölçekte Sağlıklı Şehirler, Sağlık ve İyilik: Kentsel Mekanlar, Sürdürülebilirlik ve Gezegen, Sağlık ve İyilik: Refah, Barış ve Toplum, Sağlık ve İyilik: Kentsel Mekanlar, Yönetişim ve Katılımcılık başlıklarında oturumlar gerçekleşti. Sağlık ve İyilik: Refah, Barış ve Toplum başlıklı oturumda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ sunum gerçekleşti. Karadağ sunumunda Gaziantep’de gerçekleştirdikleri projeler ile Suriye’den gelen mülteciler ile ilgili bilgileri paylaştı.
Ülkemizde yaşanan mülteciler ile ilgili bir başka bilgilendirme toplantısı Göç ve Kent Sağlığı başlığı ile ara oturum olarak gerçekleşti. Bu oturumda konuşmacı olarak yer alan Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin yaşadıkları şehirlerdeki Suriye’den gelen mülteciler ile ilgili bilgileri, sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.
Zirvede Başkan Türel ile bir röportaj yapıldı. Türel, röportajda yapılan zirvede kendisini en çok etkileyen şeyin dünyanın farklı yerlerinden katılan belediye başkanlarının bir amaç doğrultusunda toplanmış olmalarını ve daha sağlıklı ve daha mutlu şehirler oluşturabilmek için ortak mutabakata varma istekleri olduğunu belirtti.
Başkan Türel bu toplantıya katılma sebebini ise sağlıklı şehir projeleri oluşturulmasında belediye başkanlarının çok önemli ve benzersiz bir konumda olmaları sözleri ile yorumladı.
Zirve, Kopenhag Belediye Hakları Mutabakatının kabulü ile sona erdi. Zirvenin ertesi günü DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından bir toplantı daha gerçekleştirildi. Bu toplantı ile Orta Asya bölgelerindeki sağlıklı şehir yaklaşımlarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedeflendi. Toplantıda 2016 yılında Orta Asya’dan DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentlere üye olan ilk şehir olan Almaatı şehrinin öncülüğünde Kazakistan’da kurulması istenilen Ulusal Ağ için Rusya Sağlıklı Şehirler Ulusal Ağı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin deneyimlerinden yararlanıldı. DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının bölgesel merkez noktası olarak görev yapan Monika Kosinska’nın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Rusya Sağlıklı Kentler Ağının temsilcileri ve Birlik Müdürü Murat Ar tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Ağı’nın deneyimleri katılımcılar ile paylaşıldı.