Bizi Takip Edin

Manşetler

DSÖ toplantısı Kuopio’da gerçekleşti

01.07.2015

DSO-Kuopio toplantisi

Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık toplantısı “Sağlıklı Kentler İçin Politik Seçenekler” konu başlığıyla 24-26 Haziran 2015 tarihlerinde Finlandiya’nın Kuopio kentinde gerçekleşti. Toplantıya 33 ülke 59 şehirden 271 kişi katıldı. Toplantıda 62 sunum katılımcılarla paylaşıldı. Toplantıya Türkiye’den Kadıköy, Yalova, Karşıyaka, Tepebaşı, Denizli, Gölcük, Nilüfer ve Çankaya Belediyelerinden temsilciler katıldı. Kuopio Belediye Başkanı Petteri Paronen hoş geldiniz konuşması yaparak toplantının Kuopio şehrinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Paronen’in ardından söz alan Kuopio Belediye Meclis Başkanı Markku Rossi, Kuopio’nun doğal yönlerine ve politikasına değindi. Açılış konuşmasında bir diğer konuşmacı olan Aile Sosyal İşler Bakanı Juha Rehula, yerel yönetimlerin sağlığın geliştirilmesinde nasıl bir rol aldığını anlattı. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros, hükümetlerin devreye girmesinin önemini ve global boyutta sağlığa değindi. Londra College Üniversitesinden Michele Acuto, kent diplomasisi, markalaşma ve yönetim teorisinden bahsetti.

DSO-Kuopio toplantisi

Fransa Sağlıklı Kentler Ağı, Rennes kenti sağlıktan sorumlu Belediye Başkan yardımcısı Charlotte Marchandise sağlıkta eşitlik ,veri toplama sistemi ve yapıcı durumunun önemine değindi. Avustralya Melbourne La Trobe Üniversitesinden Evelyne de Leeuw , veriler topladıklarını ve bu verilerin diğer şehirlerle karşılaştırdıklarını anlattı.

DSO-Kuopio toplantisi

Açılış konuşmalarının ardından Kanada’dan Christine Mclaren “Mutlu Şehirler” adlı sunumuyla toplantı başladı. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros’ın moderatörlüğünü yaptığı “Diğer sektörlere nasıl ulaşılmalı, sektörler arası eylemler” konulu oturuma geçildi. İlk konuşmacı, Finlandiya Eastern Üniversitesinden Ilkka Vohlonen “Öncelikler Nasıl Belirlenmeli,Şehir Sağlığını Geliştirmek İçin Sektörler Arası Hangi Eylemler Hazırlanmalı” adlı sunumunda sağlığın maliyet değil, yatırım olduğuna değindi. Vohlonen’in ardından,İtalya Udine Belediye Başkanı Furio Honsell,”Kentlerimizin Yaş Dostu Olup Olmadığını Nerden Biliriz?” konusunda Udinede yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.İrlanda Sağlıklı Şehirler Ağından Fiona Donovan “Halk Sağlığının Yerel Yönetimle Entegrasyonu” üzerine konuştu.Sağlık 2020 hedefine ulaşmak için 64 projeleri olduğunu söyledi.İngiltere’den Sandra Davies,”Halk Sağlığının Yerel Yönetimle Entegrasyonu” konusunda,kentlerin sağlık olarak sorunlarını incelediklerini en çok cilt kanserine rastladıklarına söyledi.Bu konuda toplumu bilinçlendirerek en aza indirmeyi başardıklarını sözlerine ekledi.Oturumun son konuşmacısı Finlandiya’dan Leo Kosonen “Sağlıklı Kentin,Kentsel Dokusu” adlı sunumunda Kuopiodaki çalışmalardan bahsederek,yürüyen bir şehir elde etmeye çalıştıklarını söyledi.

DSO-Kuopio toplantisi

Öğleden sonra başkanlığını Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar’ın yaptığı “Halk Sağlığı Meselelerinde Yenilikçi Yaklaşım Örnekleri” başlıklı oturumda ilk söz alan İngiltere Liverpol’dan Martin Smith “Liverpool Örneğinde,İş Yerindeki Sağlıkta İşletme Odaklı Yaklaşım” konulu sunumunda,Liverpool kentindeki işe gelme oranlarındaki azalmadan,bu azalmaların önüne geçecek çalışmalardan bahsetti.İrlanda’dan Fiona Donavan “Alkol Kaynaklı Zararın Önlenmesi Ve Azaltılması İçin Eylem Planı” konulu sunumunda ülkelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

DSO-Kuopio toplantisi

 

DSO-Kuopio toplantisi

Günün son oturumunda Dünya Sağlık Örgütü danışmanı Anna Ritsatakis’in başkanlığını yaptığı ”DSÖ Sağlık İçin Geliştirdiği Tüm Politikalar İçin Geçerli El Kitabındaki Sağlık Eğitimi Hazırlığı” başlıklı oturumda, İsveç’ten Jolanda van Vliet “Sağlıkta Eşitlik İçin Östergötland Modeli Birey,Çevre Ve Toplu Etkilişim”Konusuna Değindi.Ardından İsveçli Bjarne Stenquist” sosyal açıdan sürdürülebilir gelecek için Malmö yol yöntemi” hakkında bilgiler verdi.

Konferansın ikinci günün ilk oturumunun moderatörlüğünü DSÖ danışmanı Franklin Apfel,tarafından yapılırken “Sağlığın Gelişimindeki Yerel Yönetimlerin Rolü,Bunlara Örnek Olarak,Tüm Politikalarda Sağlık İçin Sektörler Arası Yönetişim Finlandiya Örneği” konuşuldu..Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığından Taru Koivisto “Belediyere Devlet Desteği” konusunda sunum gerçekleştirerek gelişme ve kalkınma için STK’ların önemine değindi.”Tüm politikalarda sağlığın izlenmesi ve değerlendirilmesi” konusunda sunum gerçekleştiren Finlandiya’dan Sağlık ve Refah Milli Enstitüsünden Kirsi Wiss,Teaviisari diye bir sistemleri olduklarını bu sistemle belediyelerin ilerleyişini takip ettiklerini söyledi.

“Refah ve Sağlık Yönetimi: Avantajları, Dezavantajları Ve Örnekler” konulu oturumda Finlandiya Ylojarvi Belediye Meclis Üyesi Minna Sorsa ,”Refah ve sağlık: Yerel Karar Mekanizması” konulu sunumunun ardından,Sosyal İşler ve Sağlık Fin Federasyonundan Paivi Kiiskinen “Stk’ların Rolü İş Birliği Deneyimleri” adlı sunumunda,500 bin gönüllü çalışanları,1.3 milyon üye, 21.000 çalışan olduğunu söyledi.Oturumun son konuşmacısı Finlandiya’dan Imatra Belediyesi koordinatörü Tuija Ylitörmanen,”Refah Ve Sağlık Gelişimindeki Eş Güdüm Uygulamar Nasıl” konulu sunumunu gerçekleştirerek,bir çok konuda komisyon kurduklarını söyledi.

DSO-Kuopio toplantisi-50

Diğer bir oturum olan “Siyaset ve uzman yetkililer için tüm politikalarda sağlık alanında sektörler arası yönetişim” konu başlıklı panelde İngiltere’den Londra halk sağlığı dairesinde müdür Yvonne Doyle, “Tüm Politiklarda Sağlık Ve Sağlığın Gelişimine Yerel Örnek İngiltere”sunumunda çocuklarda obezite ve şeker kullanımı konusunda çalışma yaptıklarını dile getirdi.İsveç’ten Bağımsız Halk Sağlığı Danışmanı Bosse Pettersson “Tüm Politiklarda Sağlık Ve Sağlığın Gelişimine Yerel Örnek İsveç” sunumunda , hastane bahçelerinde ve çevresinde sigarayı önlemek için uygulamalar yapıldığını katılımcılarla paylaştı. Bosnahersekten Sarajevo Belediye başkan yardımcısı Ranko Covic,yüzme havuzu inşa ettiklerini,bu havuzları ilkokul öğrencilerine açtıklarını söyledi.Litvanya’dan Dace Rinke, sağlık için halka açık olarak ve ücretsiz yoga,koşu,jimnastik gibi sportif faaliyetler yaparak halkı teşvik ediyoruz,dedi.

DSO-Kuopio toplantisi

Londra College Üniversitesinden Michele Acuto ve DSÖ danışmanı Franklin Apfel’in moderatörlüğünü yaptığı “Sağlıklı Kentler İçin Siyasi Seçimler” konu başlığında politik oturum yapıldı. Toplantı sonrası Kuopio şehrinde teknik gezi yapılarak konferansın 2.günü sona erdi.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros ve DSÖ danışmanı Franklin Apfel’in moderatörlüğünü yaptığı son gün ilk oturumunda “Sağlık Ve Refah İçin Yenilikçilik Ve Yaşam Boyu Yaklaşımlar”konu başlığı altında,Finlandiya’dan Arto Holopainen “Yenilikçilik Teknolojisi Ve Yaşam Boyu Yaklaşımlar”konulu sunumunda sağlıkta teknolojinin önemine değindi. DSÖ Avrupa Müdürü Manfred Huber “Yaşa Uyumlu Politikalar,Sosyal Pencereye Açılan Yeni Bir Hareket”konulu sunumu gerçekleştirdi.Ardından Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros “Fiziksel faaliyetler,2016-2025 sağlık stratejisi için yeni DSÖ Avrupa fiziksel faaliyeti” konulu sunumunda Avrupa’da çocukların kilolu olduğunu bu durumdan daha da kötüye gittiğine bunun için harekete geçme zamanının geldiğine,bisiklet yollarının yapılmasına,bisikletlerin konabileceği tren ve otobüsler olması gerektiğini söyledi.İngiltere’den Nina Williams “Erken Yaş Stratejisiyle Açığın Kapatılması”konusunda kentinde gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına yönelik Hükümet, Sağlık Bakanlığı ve Belediyelerin işbirliğiyle erken yaşta spora alıştırmaya çalışıyoruz dedi.

DSO-Kuopio toplantisi

İkinci oturumda DSÖ danışmanı Anna Ritsatakis’ıin başkanlığını yaptığı “Sürdürülebilir Ve Daha Eşit Geleceklere Doğru Eşitsizlere Yönelik Tasarım” konulu oturumda ilk konuşmacı İsveç Sağlıklı Şehirler ağından Elisabeth Bengtsson “Skane Bölgesindeki Sosyal Yatırım Fonu Değerlendirilmesi” konulu sunumu katılımcılarla paylaştı.İsrailden katılan Miri Reiss “Kudüste Yoksulluk İle İlgili Stratejik Plan” konu sunumunda yoksulluk haritasını çıkardıklarını dile getirdi.Bu oturumun son konuşmacısı olan Portekiz Sağlıklı Şehirler Ağından Rita Silva,”Ulusal Sağlık İçin Yol Haritası “ konulu sunumunda sağlıkta eşitsizliği azaltmak için ne tür programlar uyguladıklarını katılımcılarla paylaştı.

DSO-Kuopio toplantisi

Öğleden sonraki oturumu Kuopio’dan Arto Holopainen ve sosyal ilişkiler,sağlıklı şehirler sorumlusu Markku Tervahauta’nın başkanlığını yaptığı “Yenilikçi Teknoloji Çözümleri,Sağlığın Desteklenmesi Ve Sürdürülebilir Sağlık Hareketine Teknolojik Çözümler” konu başlıklı oturumun ilk konuşmacısı , Finlandiya Kuopio İnivasyon şirketinden Johanna Jyllia “Kamu Ve Özel Sektörün, Sağlığın Geleceği İçin Yaptığı İş Birliği Çalışmaları” hakkında bilgiler verdi.Finlandiya’dan konuşmacılar, Katriina Kankkunen “Yeni Sağlık Ve Yenilikçilik Yaklaşımınız Parçası Olarak Stratejik Deneyselcilik” sunumunu,Kristiina Maki “Bilgi Paylaşımında Kadınların Güçlendirilmesi Finlandiya Mozambik Ortak Çalışması” sunumu, Antti Kotimaa “Sağlıklı ve Akıllı kentlerin oyunsallaşması” sunumunu katılımcılarla paylaştılar.

Konferansta parelel oturumlarda Denizli Büyükşehir Belediyesinden Berna Yılmaz “Sağlıklı Yaşlanma” konulu sunumunu,Tepebaşı Belediyesinden Uğur Erden “Hayata İyi Bir Başlangıç” konulu sunumu yaparken, Gölcük Belediyesinden Dr.Metin Şentürk “Türkiye Yönetişim,Kent Konseyi,Belediye ve Üniversite İş Birliği :Gölcük Vizyonu 2023” konulu sunumunu dinleyicilerle paylaştılar. Berna Yılmaz, sunumunda Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı nüfusa yönelik hazırladıkları eylem planı ve programları anlattı. Dr. Metin Şentürk ise özellikle Gölcük’de yaşanan deprem sonrası belediyenin, üniversite ve kent konseyi ile birlikte hazırladıkları projeleri katılımcılarla paylaştı.

.

DSO-Kuopio toplantisi

 

DSO-Kuopio toplantisi

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros ve Belfast sekretaryasından Joan Devlin’in oturum başkanlığını yaptığı, Birleşmiş Milletler insan Yerleşimleri Programı(UN-Habitat) Graham Alabaster “Global Gelişmeler Ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” konulu sunumunda dünyada yaptıkları çalışmalardan ve Afrika bölgesine yoğunlaştıklarını dile getirdi.

Alabaster’ın ardından, Baltık Bölgesinden Karolina Mackiewicz toplantının raporunu katılımcılarla paylaştı.
Kuopio Belediye Başkanı Petteri Paronen katılımcılara teşekür etti.Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Sorumlusu Agis D.Tsouros 2016 yılı DSÖ toplantısının haziran ayında nerede yapılacağı ise 3 hafta içinde belli olacağını belirtti.Ardından 6. Faza üyelikleri kabul olan Belediyelere sertifikalarını veren Agis D.Tsouros,Türkiye’den üyeliği kabul edilen Tepebaşı,Gölcük ve Yalova Belediyelerine sertifikalarını verdi ve böylelikle konferans sona erdi.

DSO-Kuopio toplantisi

 

DSO-Kuopio toplantisi

 

DSO-Kuopio toplantisi

 

DSO-Kuopio toplantisi

Bu Haberi Paylaşın