Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

FDI, dünya diş haritası çıkaracak

03.09.2013

 

20130903-160933.jpg

 

Dünya Dişhekimleri Birliği FDI, dünyada ağız sağlığının iyileştirilmesi için bir proje başlattı. Vision 2020’yi İstanbul’da açıklayan FDI. Ocak ayından itibaren dünya çapında dişhekimlerine android tabanlı tabletler dağıtacak. Tabletlerde hastalara sorulacak ağız hijyeni ve beslenme esaslı soruların yanı sıra dişhekimine yönelik doğal diş sayısı, kanser lezyonları gibi e-sorular da yer alacak. FDI bu veriler ışığında dünya ağız diş haritasını çıkarmayı ve ağız diş sağlığını gözlem altına almayı hedefliyor.
Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI); 2020 vizyonunu İstanbul’da ilan etti. 101 .si İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşen Uluslararası Dişhekimliği Kongresi’nde düzenlenen basın toplantısında. FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva, dünya çapında yürütecekleri yeni projeyi açıkladı.
FDI Başkanı Silva; Ağız Sağlığı Önleme Kontrol ve Gözlem Merkezleri açacaklarını belirterek; FDl’ın bütün dünyayı kapsayacak ağız sağlığı iletişim ağı projesini şu sözlerle anlattı: ‘2014 yılının Ocak ayında başlatılacak olan pilot proje kapsamında, FDI dünyanın dört bir yanında seçilen diş hekimlerine, hastalarına yönelik e-sorular içeren Androkl-tabanlı tabletler dağıtacak. Android-tabanlı araçta ayrıca diş hekimlerine yönelik olarak doğal diş sayısı, periodontal durum ve kanser lezyonları gibi klinik verileri irdeleyen sorular da yer alacak. Buna karşın, hastalara yönelik e-sorular, sosyolojik ve tıbbi esaslar, ağız hijyeni alışkanlıklarıyla ilgilenme, ağız hijyeni anlayışı, davranışlar, beslenme ve başka çok sayıda konu üzerine olup, hastaların ağız sağlığının durumuna ağırlık verilecek.’i FDI Başkanı Dr. Orlando Monteiro da Silva; “Neden Vision 2020” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Kendi Ağız Sağlığı Atlasımız da dahil olmak üzere ağız sağlığı konusunda çok sayıda veri var, ancak asıl soru bu verilerin bize ne söylediğidir.Dünya Sağlık Örgütü bulaşıcı olmayan hastalıklar alanındaki eğilim ve belirleyicileri izlemeyi amaçlayarak bunların önlenmesi ve kontrolünde sağlanan gelişmeleri değerlendirmektedir. Ancak ağız sağlığı konusunda yaptığımız ortak çalışmalar, güncel verilerin gelecekte yaşanacak güçlükleri dinamik bir şekilde öngöremediğini açıkça ortaya koymuştur. Bu nedenle, söz konusu veriler Ulusal Diş Hekimliği Dernekleri ve ağız sağlığına yön verenler açısından sınırlı bir değere sahiptir. Yeniden düşünmek ve hızlı hareket etmek zorundayız. İşte şimdi bunu yapıyoruz. ‘FDI Ağız Sağlığı Önleme ve Kontrolü Gözlemevi’ programının da bir an once hayata geçirileceğini belirten Orlando da Silva; hedefin diş hekimliği tıbbini hastalara fayda sağlayacak şekilde tıp dünyasına daha iyi entegre etmek olduğunu söyledi; bu sayede meslek-içi ve meslekler-arası işbirliği uygulamalarının yapılmasını amaçladıklarını belirtti.
Dr. Silva; önümüzdeki 10 yılda ağız sağlığı açısından dünyayı bekleyen tehdit ve fırsatları ise şöyle sıraladı: “Ağız sağlık bakımında artan gereksinim ve talepleri karşılama; Var olan ağız sağlığı bakımı profesyonellerinin rolünü artırma; Esnek bir eğitim modeli oluşturma; Sosyo-ekonomik dinamiklerin etkilerini azaltma Temel ve dönüşümsel araştırma ve teknolojileri teşvik etme”.

Bu Haberi Paylaşın