Çukurova’nın en büyük hayvan parkı olma özelliğine sahip Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’na yaralanmış veya hasta halde getirilen hayvanların tedavisi yapılıyor ve tekrardan doğaya salımları gerçekleştiriliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Mersin ve Adana Şube Müdürlükleri tarafından farklı tarihlerde Tarsus Hayvan Parkı’na getirilen 11 farklı türden 25 hayvanın bakımı ve tedavisi yapılıyor.
Farklı tarihlerde vahşi doğada yaralı veya hasta halde bulunan, yaklaşık 2 aylık yavru tilki, 3 yavru baykuş, 2 yavru karga, 7 yavru yumak kirpisi, 1 yavru ağaçkakan, 2 yavru oklu kirpi, 1 yavru çobanaldatan kuşu, 2 şahin, 3 kerkenez, 1 beyaz balıkçıl kuşu ve 1 leylek olmak üzere toplam 25 hayvanın tedavileri ve bakımları Tarsus Hayvan Parkı ekipleri tarafından yapılıyor.
Tarsus Hayvan Parkı’nda büyük bir ilgi ve şefkat ile bakım, besleme ve tedavileri yapılan hayvanların, iyileştiklerinde doğaya salımları da gerçekleştirilecek.
Vahşi doğadaki yaralı hayvanlar, Hayvan Parkı’nda tedavi ediliyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’nda biyolog olarak görev yapan Altay Atlı, Tarsus Hayvan Parkı’nın Türkiye’de en yüksek iyileştirme oranına sahip bir hayvan parkı olduğundan bahsederek, “Türkiye’de en yüksek iyileştirme oranına sahip yer 7. Bölge Müdürlüğü yani, Tarsus Hayvan Parkı’na hayvan getiren ekiplerdir. Yılda gelen ortalama hayvanların yaklaşık yüzde 60-70 gibi bir oranı iyileşip tekrar doğaya geri dönecek konuma geliyorlar. Burada tedavileri veteriner hekimlerimiz eşliğinde gerçekleştiriyoruz ve tekrar doğaya geri salıyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin götürdüğü diğer bölgelerde, genelde yüzde 30 civarlarındayken biz burada yüzde 60-70’lere kadar çıkabiliyoruz. İyileşme oranlarımız gün geçtikçe de artıyor” dedi.
Tarsus Hayvan Parkı’nda hem doğadan gelen hayvanların hem de parkta yer alan hayvanların tedavi, bakım ve yaşam alanlarıyla ilgili çalışmalar yapıldığından söz eden biyolog Atlı, “Bize Doğa Koruma ve Milli Parklar Ekipleri tarafından hem Mersin, hem Adana Bölgesi’nden yaralı, tedaviye ve bakıma muhtaç hayvanlar geliyor. Yavru ve yaralanmış hayvanların bakımlarını yapıyoruz. Varsa yaralarını tedavi ediyoruz. Yaralı hayvanların da aynı şekilde veteriner hekimimiz eşliğinde tedavilerini yapıyoruz. Tedavileri tamamlanıp, doğada kendi başına yaşamını devam ettirebilecek olan hayvanların da tekrar doğa salımlarını gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz ay içerisinde birçok bakıma muhtaç ve yaralı hayvanın Hayvan Parkı’na getirildiğini vurgulayan biyolog Atlı, “Yumak kirpilerimiz geldi 7 tane. Çok daha küçük, yavruyken gelmişlerdi. Biz bunların bakımını yaptık, beslemelerini yaptık devamlı olarak. Bunlar yaklaşık 1-2 hafta içerisinde de doğaya dönebilecek duruma geldiler. Bunların bakımlarını kendi hazırladığımız özel mamalarla yapıyoruz. Bunlar içerisinde laktozsuz süt, krema, yumurta, köpek maması gibi çeşitli, farklı türlerde, farklı besin değerleri olan mamalar hazırlıyoruz. Özel olarak hepsini tek tek elde besliyoruz. Bu ay 2 tane yavru kargamız geldi. 3 tane baykuşu muz geldi. 1 tane ağaçkakanımız geldi. 1 tane tilkimiz geldi. Özellikle tilkinin karın altında çok ciddi bir yarası vardı. Kurtlanmış bir şekilde geldi. Onun tedavisini ve bakımızı yaptık. 2 tane oklu kirpimiz geldi. Oklu kirpiler de kurtlanmış, yarası açılmış bir şekildeydi. Onların tedavi ve bakımlarını yaptık. Veteriner hekimimiz eşliğinde bu hayvanların tedavilerini gerçekleştirdik ve doğa salım zamanlarını bekliyorlar” ifadelerini kullandı.
Tarsus Hayvan Parkı’na, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Mersin ve Adana Şube Müdürlükleri tarafından yılda yaklaşık ortalama 400’e yakın hayvan getiriliyor. Bu 400 hayvanın yaklaşık ortalama 300 tanesi tedavi, bakım ve beslemeleri tamamlandıktan sonra doğaya geri kazandırılıyor. Özellikle şahin, kerkenez, atmaca, leylek ve pelikan gibi avcılar tarafından vurulmuş, kanatları kırılmış hayvanlar sağlıklarını geri kazandıktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle işbirliği ile doğada kendi yaşam alanlarına geri bırakılıyor.