Tepebaşı Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğu ambalaj atığı toplama sistemi ile, bölgesindeki 51 mahallede, Türkiye’deki en yaygın toplama sistemlerinden birini oluşturdu.
Tepebaşı Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğu ambalaj atığı toplama sistemi ile, bölgesindeki 51 mahallede, Türkiye’deki en yaygın toplama sistemlerinden birini oluşturdu. Tepebaşı’nda 2014 yılı ilk yarısında 3 bin 879 ton ambalaj atığı toplanırken, bu rakam 2015 yılının ilk yarısında 4 bin 161 tona ulaştı. Ayda ortalama 750 ton toplanan ambalaj atığı miktarında, geçen senenin rakamları ile karşılaştırıldığında yaklaşık % 7’ye denk gelen 300 tonluk bir artış söz konusu oldu.
ÖNEMLİ TASARRUFLAR
2009 yılından buyana Tepebaşı ilçesinde 40 bin 434 ton ambalaj atığı toplanarak, 145 milyon kwh elektrik tasarrufu, 48 milyon Tl. petrol tasarrufu, 15 bin ton hammadde tasarrufu sağlandı; 470 bin yetişkin ağaç kurtarıldı ve 990 bin ton Co2 oluşumu engellendi.
HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR
Daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir Tepebaşı için hayata geçirilen geri dönüşüm çalışmaları “Her atık çöp değildir, değerlidir!” sloganıyla devam ediyor. Ambalaj atıklarında olduğu gibi, Bitkisel Atık Yağların Geri Kazanımı Uygulamasında da yürütülen sistemli çalışma ile Ağustos 2010 yılından bu yana işletme ve mahallelerden alınan geri dönütler her geçen gün artıyor.
BİTKİSEL ATIK YAĞDA ARTIŞ
Hanelerde bitkisel atık yağların toplanma çalışmalarında 51 mahallenin tamamı bilgilendirilerek, 260 adet bitkisel atık yağ toplama noktası oluşturulmuş durumda. Vatandaşlar bu noktalara yağlarını teslim edebilmekte ya da 5lt ve üzeri bitkisel atık yağ toplayan vatandaşların kapılarından firma yetkilileri tarafından yağlar teslim alınmakta.Tepebaşı ilçe sınırlarında toplanan bitkisel atık yağ miktarı 2014 yılı ilk yarısında 50 ton iken, 2015 yılının ilk yarısında 66 tona yükseldi. Ayda ortalama 11 ton toplanan bitkisel atık yağ miktarı geçen senenin rakamları ile karşılaştırıldığında yaklaşık % 32’ye denk gelen16 tonluk bir artış söz konusu oldu. Vatandaşların konuyla ilgili daha bilinçli ve duyarlı davranmaları ile 2010 yılında 33 ton bitkisel atık yağ toplanırken, günümüzde bu rakam 4 katına ulaştı.Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri geri dönüşüm bilinci oluşturmaya yönelik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ve her yıl bir önceki yılı katlayan rakamlarla ilerleyeceklerini bildirdiler.