Çankaya Halk Sağlığı Merkezi, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon günü dolayısıyla en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon hakkında bir bilgilendirme eğitimine ev sahipliği yaptı.
Çankaya Belediyesi ve Türk Kardiyoloji derneği işbirliğinde düzenlenen eğitiminde Çankayalılarla buluşan Doç. Dr. Levent Şahiner kalp sağlığı ve hipertansiyon konusunda bilgi verdi.
Çankaya Halk Sağlığı Merkezi, sağlığın korunmasında öncelikli olarak yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme eğitimlerine başladı. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü düzenlenen eğitimde günümüzün en sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon ve kalp sağlığı ele alındı. Çankaya Belediyesi personelinin de ilgi gösterdiği eğitimde Çankayalılara seslenen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Şahiner, kalp sağlığını korumada en önemli faktörlerin beslenme ve stresten uzak durmak olduğunu belirtti.
“HİPERTANSİYON” ÖLÜM NEDENİNDE BİRİNCİ SIRADA
Hipertansiyona ilişkin farkındalığın artmasının önemli olduğunu belirten Dr. Şahiner, evde tansiyon ölçümünün yapılabilmesinin hipertansiyonun seyrinde önemli yer tuttuğuna dikkat çekti.
Kan basıncının normalin üzerinde artışı olarak bilinen tansiyon hastalığının Dünya Sağlık Örgütü’nce ölüm nedenleri arasında birinci sırada gösterdiğini kaydeden Dr. Şahiner, erken tanı ve düzenli takibin önemine değindi. Şahiner, hipertansiyonun tedavi edilmediği takdirde kalp, damar, böbrekler, gözler ve beyin gibi organlarda kalıcı hasar bırakabileceğine de dikkat çekti.
BESLENME TARZI TANSİYONU ETKİLİYOR
Katılımcıların sorularına da yanıt veren Şahiner, kahve ve alkol tüketiminin tansiyon konusundaki etkilerine ilişkin soruya, “Her şeyde olduğu gibi içecekte ve yiyecekte aşırıya kaçmadan tüketim ve sigara kullanılmaması genel sağlığın korunmasında önemli rol oynuyor” diye yanıt verdi. Tansiyon ilaçlarının yan etkilerine ilişkin soruya her ilacın yan etkisi olduğunu hatırlatan Dr. Şahiner, “Yapmamız gereken tek şey bilinçli ve sağlıklı bir yaşam geçirmek; sağlığımızı hastalığa yakalanmadan korumaktır” dedi.
Dr. Şahiner, hipertansiyonun bölgesel olarak görülme sıklığı konusundaki soruya ise “Kırsal bölgenin beslenme alışkanlığı da kent yaşantısındaki beslenme alışkanlığına benzediği için görülme sıklığı aynı oranda olabiliyor. Beslenme tarzı tamamen kırsala yönelik olduğunda ise yok denecek kadar az” cevabını verdi.