Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) genel ekonomik konular ve sektörlerin güncel sorunlarının dile getirilmesi amacıyla farklı zamanlarda ilgili meslek gruplarının katıldığı geniş katılımlı toplantılar çerçevesinde inşaat ve yapı sektöründeki sorunlar düzenlenen bir toplantı ile ele alındı. Toplantıda sektörün sorunları ve çözüm önerileri bir rapor haline getirildi.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı M. Rıdvan Köksüzer başkanlığında yapılan ve inşaat sektörünün sorunlarının ele alındığı toplantının ardından oluşturulan “Gaziantep İnşaat Sektörü Problemleri ve Çözüm önerileri” raporu belediye başkan adaylarına sunularak sorunlara çözüm talep edilecek. Gaziantep Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ve Gaziantep inşaat sektörünün ana sorunları saptamak ve belirlenen çözüm önerilerini resmi makamlara ulaştırmak amacıyla inşaat sektörü meslek komitelerinin katıldığı genişletilmiş toplantıda Gaziantep inşaat sektörünün problemleri ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. GTO Başkan Yardımcısı M.Rıdvan Köksüzer’in başkanlık ettiği İnşaat müteahhitleri-Mimarlar, Mühendisler, inşaat Taşeronluk faaliyetleri, inşaat Tesisat hizmetleri meslek komitelerinin katıldığı toplantıda Gaziantep inşaat sektörünün son dönemlerde yaşadığı sıkıntılar ele alınarak rapor haline getirildi.
GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Köksüzer, Gaziantep’in ekonomik yapılanmasında inşaat sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu, inşaat sektörünün her geçen gün büyüyen problemlerinin çözümünün yaratacağı etki dikkate alındığında, büyük önem taşıdığını belirtti.
Sektörde bir çok sorunun olduğunu, çözüm önerilerini tespit etmek amacıyla yapılan toplantıların önemli olduğunu söyleyen GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Köksüzer, “İnşaat sektörü ülkemiz ve Gaziantep ekonomisi içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Son yıllarda Gaziantep inşaat sektöründe önemli sorunlar yaşanmakta ve bu sorunlar sürekli olarak artmaktadır. Odamıza kayıtlı inşaat sektöründe faaliyet gösteren meslek komiteleri ile bir araya gelerek, sorunlar konusunda görüş alış verişinde bulunarak, sorunları ve çözüm önerileri bir rapor haline getirdik. Gaziantep inşaat sektörü için tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerileri raporunu belediye başkan adaylarına sunarak çözüm talebinde bulunacağız. Raporda Gaziantep’in çağdaş, yaşanabilir, güvenli bir kent haline gelebilmesi için yapılacakları dile getirdik” dedi.
Toplantıda ana başlıklar itibariyle, yeni imar alanlarının açılması, imar alanlardaki düzenlemeler, Ada parsel sisteminin esas alınması, Kentsel dönüşüm, belediye ve TOKİ konutları, Trafik sorunu, ruhsat işlemlerinde karşılaşılan sıkıntılar, imara açılan bölgelerdeki eksiklikler, ilçe belediyelerin uygulamaları, riskli alanlar, garaj tapulu dairelerin sıkıntıları, şahinler parkı, zemin etütleri, arsa spekülasyonları, iskan problemleri, hafriyat yönetmeliğinin uygulanmasındaki sorunlar, tapu harçlarının yüksekliği ve rayiç bedellere etkisi, 150 metrekarenin altındaki konutlar, yapı yükseklik sınıflamalarında birim metrekare maliyet sorunu, yapı denetim firmaları, kalifiye eleman sıkıntısı, inşaat müteahhitliği tanımının yeniden yapılması, kamil ocak, fıstık araştırma ve devlet demir yolları arazileri ve kat karşılığı oranlarının yüksekliği konularının ele alındığını vurgulayan GTO Başkan Yardımcısı Köksüzer, ülkemiz ve Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün yaşadığı problemlere çözüm beklediklerini belirtti.
İnşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin ele aldığı toplantıyı değerlendiren ve toplantının ardından bir açıklama yapan GTO Başkan Yardımcısı Köksüzer, sektörde bir çok sorun olduğunu, bu sorunların başında yeni imar alanları, ruhsat ve iskan konusunda yaşanan sıkıntılar, kentsel dönüşüm, Harçlar kanunu ve KDV sorunu, problemli arsaların çözümü gibi sorunların geldiğini belirtti. Gaziantep İnşaat sektörü problemleri ve çözümleri raporunu tüm belediye başkan adaylarına vererek, çözüm talebinde bulunacaklarını belirten Köksüzer, “ Ekonominin bel kemiği konumunda olan inşaat sektörünün sorunlarını uzun süredir tartışıyoruz. Son dönemlerde Gaziantep’te inşaat sektörünün karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de TOKİ ve belediyelerin meydana getirdiği haksız rekabettir. Toplantılarda belediyeler tarafından imarlı arsa üretilmediği için sıkıntılar yaşandığı ve arsa fiyatlarında artış meydana geldiği dile getirildi. Toplantılarda gündeme getirilen konuları rapor haline getirdik. Sektörde biriken birçok sorun var. Bu sorunlara çözüm getirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.