Haliç Kongre Merkezi Otoparkı’nda düzenlenen hizmete alım töreninde 299 yıllık İstanbul İtfaiyesi’nin yeni gözdesi “Alev Kartalı” da tatbikat yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ında hazır bulunduğu tatbikatı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Köksal Tandıroğlu, İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan ve İBB bürakratlarıyla birlikte vatandaşlar izledi.
Geçtiğimiz yıl Polat Tower’da çıkan yangın sonrasında Başkan Kadir Topbaş, itfaiyeyi havadan müdahale için güçlendirme talimatı vermişti. Yapılan araştırmalar üzerine 22 metre uzunluğunda 195 kilometre hızında Sikorsky S-64 Skycrane helikopteri uygun bulundu. 10 ton su kapasiteli helikopterin kiralanarak İstanbul İtfaiyesi’ne kazandırıldı.
Programda konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul İtfaiyesi’nin 7/24 çalışma sistemiyle hizmet verdiğini ifade ederek, “İtfaiyemiz canları pahasına İstanbulluların canını ve malını koruyor” dedi.
İstanbul’un Avrupa’daki pek çok ülkeden daha büyük olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, beklentinin ve sorunların da bu ölçekte büyük olduğunu söyledi. Başkan Topbaş yaptıkları yatırımlarla birlikte İstanbul’un dünya tarafından gıpta ile izlendiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Altyapıdan ulaşıma, çevreden sağlık alanına kadar pek çok alanda ciddi yatırımlar yaptık. Dünyanın takdir ettiği dönüşüm ve değişimi sağladık. İtfaiye teşkilatımızı da dünya ile yarışır hale getirdik. İtfaiye teşkilatımız bir buçuk asırlık bir teşkilat. Örnek alınan bir hizmet kolu haline gelmesini istedik. Kötü bir aletle güzel iş ortaya çıkmaz. Alet yapar el öğünür. Bu bakımdan teçhizatımızı en mükemmel hale getirme kararı aldık. Teşkilatı çok ciddi yapılandırdık. New York İtfaiyesi ile eşdeğer bir itfaiye olarak hazırladık.”
Hizmete alınan helikopterin orman yangınlarıyla mücadelede de etkin kullanılabildiğini kaydeden Başkan Topbaş, Helikopterin ayrıca yüksek katlı bina yangınlarında da 50 metreye kadar su veya köpük sıkabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.
Helikopterin havada 2 saat 15 dakika kalabildiğini belirten Başkan Topbaş, “10 tonluk su hacmine sahip. 30 – 40 saniye içinde haznesini denizden aldığı suyla doldurabiliyor. Saatte 192 km hıza ulaşabiliyor. Gece görüşü olması nedeniyle de gece çıkan yangınlara sorunsuz şekilde müdahale edebiliyor” diye konuştu.
Başkan Topbaş’ın konuşmasının ardından tatbikat başladı. Haliç üzerine kurulan platformdaki İKARUS marka hurda otobüste mizansen gereği yangın çıkarıldı. Ardından İtfaiye birimlerine ihbar yapıldı. Bölgeye ulaşan itfaiye araçları yangının deniz ortasındaki yangına müdahale edemeyince havadan müdahale talimatı verildi. Ardından yangın helikopteri havalanarak ilk tankındaki 5 tonluk suyu boşalttı. İkinci turda da 5 tonluk suyu boşalttıktan sonra denizden su alarak tanklarını doldurdu ve yangını tamamen söndürdü. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan, yangın söndürme, kurtarma, nakliye, ağır yük taşıma gibi hizmetlerle kullanılabilen son teknoloji ile donatılmış helikopter Türkiye’nin ihtiyaç duyulan her bölgesinde hizmet verecek.
Hizmete alınan “Alev Kartalı” doğal afet ve yangın helikopteri ABD Orman Hizmetleri, İtalya Orman Bakanlığı, Kore Orman Hizmetleri, Yunanistan, Los Angeles, Florida ve Avustralya İtfaiyeleri ile Fransa, Meksika, Kanada, Malezya’da kullanılıyor.
SAYILARLA İSTANBUL İTFAİYESİ VE “ALEV KARTALI”
• 2004 yılında 38 olan itfaiye istasyonu: 108’e
• 292 olan araç sayısı 659’a
• 1.852 olan personel sayısı 4.232’ye çıkartıldı.
• 2013 yılında 590.788 ihbar.
• 50.119 Olay.
• 27.789 yangına müdahale.
• 22.330 itfaiye olayına müdahale. (Kurtarma, Kaza, Su Tahliyesi gibi)
• Varış süresi 06:00 (dk:sn)
Hizmete alınan “Alev Kartalı” doğal afet ve yangın helikopteri, A.B.D Orman Hizmetleri, İtalya Orman Bakanlığı, Kore Orman Hizmetleri, Yunanistan, Los Angeles, Florida ve Avustralya İtfaiyeleri ile Fransa, Meksika, Kanada, Malezya’da kullanılıyor.
Helikopter Orman yangınlarıyla mücadelede etkin kullanılabildiği gibi yüksek katlı bina yangınlarında 50 metreye kadar su veya köpük sıkabilme özelliğine sahip.
• Gece görüş teknolojisi ve gece uçuşu
• Yangın söndürme (Orman, Sanayi yangınları çok katlı binalar olmak üzere tüm yangınlar )
• Afetlerde kurtarma ve enkaz kaldırma
• Ağır yük taşıma ( personel, tıbbi konteynır, komuta merkezi nakli, tarımsal uygulama )
• 2 saat 15 dakika havada kalabilme, her yere konuşlanma
• 192 km hıza ulaşabilmesi
• 10.000 lt su hacimli depo
• 35 – 40 saniyede 10.000 lt su dolumu
• Yangınlarda yüksek katlı binalardan tahliye ve doğal afetlerde 30 kişi kurtarma kapasitesi
• 11.250 kg ağırlık kaldırma