Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AVM yapmak istediği Kuşdili Çayırı’nın da içinde bulunduğu toplam 2.8 km’lik Kurbağalıdere Vadisinin planlanması için “Fikir Projesi” yarışması açtı.
Kadıköylünün doğal, fiziksel sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının kentsel anlamda projelendirilmesinin hedeflendiği yarışma Mimarlar, Şehir Plancılar ve Peyzaj Mimarlar Odası’na bağlı en az bir kişinin ekipde bulunması koşuluyla, herkese açık.
Kadıköy Belediyesi, içinde Kuşdili Çayırı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Kadıköy Belediyesi hizmet binası, Kadıköy İtfaiyesi, Yoğurtçu Parkı ve Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın da yer aldığı Kadıköy Kurbağalıdere Vadisi’nin yeniden projelendirilmesi için Fikir Projesi Yarışması açtı. Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi adını taşıyan yarışma ile tasarım yapılırken, kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin rekabet yolu ile geliştirilmesi, çok sayıda seçenekten ekonomik, işlevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi, güzel sanatların teşviki ile ilgili mesleklerin gelişmesinin amaçlandığı yarışma başvuruları 29 Ağustos 2013 tarihinde bitecek.
Özellikle imar planlarında “yeşil alan” olarak gösterildiği halde Büyükşehir Belediyesi’nin Alış-Veriş Merkezi yapmak için harekete geçtiği, ancak Kadıköylülerin itirazı ile projesi durdurulan Kuşdili Çayırı da yarışma proje alının içinde yer alıyor. Kurbağalıdere Vadisi’nin toplumun yeni ihtiyaçları doğrultusunda konunun uzmanları tarafından yeniden planlanmasını da hedefleyen yarışmaya katılım herkes için serbest ancak bunun için de önemli bir şart konularak, yarışmaya katılacak ekibin başındaki kişinin mutlaka Mimarlar Odası, Şehir Plancılar Odası ya da Peyzaj Mimarları Odası’na üye olması zorunluluğu.
ÖZTÜRK “Proje, dayatma ile değil, halkın katılımıyla seçilecek”
Proje yarışmasının Kadıköy de D 100 karayolu ile Marmara Denizi arasında Kurbağalıdere ve Çevresini Kapsayan 2.8 km’lik bir alanın Kadıköy’ün tarihi ve kültürel kimliğine göre yeniden yorumlanmasını içerdiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, en önemli konunun, planlamanın uzman kişilere bırakılması olduğunu vurguladı. Öztürk, şunları söyledi:
“ Kadıköy ve çevresi için çekim merkezi olan, büyük önem taşıyan bu vadinin, uzmanlar tarafından bilimsel yöntemlerle, kentin kültürel, fiziksel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak projelendirilmesini istedik. Ben yaptım oldu dayatmasından uzak, farklı fikirlerden oluşacak projeleri önce konularında uzman jürinin değerlendirmesi olacak. Jürinin seçtiği eserleri sergileyerek halkın beğenisine sunacağız. Yarışmada seçilecek ilk 5 projenin her birine 80 bin lira ödül verilecek. Sonuçta, Kadıköy’ün özgünlüklerini, farklılıklarını yansıtacak, güzel projelerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Söyleyecek sözü olan, fikri olan mimarlar, mühendisleri yarışmaya katılmaya davet ediyoruz.” dedi.
JÜRİ DE KİMLER VAR ?Asil Üyeler;Ersen Gürsel (Mimar), Nurbin Paker Kahvecioğlu (Mimar) Can Kubin (Şehir Plancısı), Firuz Soyuer (İşletme Mühendisi). Yedek üyeler, Kerem Piker (mimar) Umut İyigün (Mimar).Danışman jüri üyeleri, Selami Öztürk, Şule Onur (Kadıköy Belediyesi Plan Proje Müdürü) Ali Faruk Göksu (şehir plancısı) İsmail Hakkı Acar (inşaat mühendisi-şehir plancısı)Ömer Yılmaz (Mimar)
YARIŞMAYA NASIL KATILACAKSINIZ ?
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası veya Peyzaj Mimarları Odası üyelerinden en az bir kişinin ekipte bulunması koşulu ile herkesin katılımına açık olan yarışma takvimi şöyle;
Soru sorma için son gün: 16 Haziran 2013, Pazar
Yarışmacılara cevapların duyurulması: 21 Haziran 2013, Cuma
Projelerin teslim edilmesi için son gün (saat 17:00): 29 Ağustos 2013, Perşembe
Posta ile gönderilen projelerin kabulü için son gün (saat 17:00): 2 Eylül 2013, Pazartesi
Jüri değerlendirme çalışması başlangıcı: 7 Eylül 2013, Cumartesi
Kolokyum tarihi: 21 Eylül 2013, Cumartesi
Danışman Jüri Üyeleri:
– Av. Selami ÖZTÜRK: Kadıköy Belediye Başkanı
– Şule ONUR: Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürü
– Ali Faruk GÖKSU: Şehir Plancısı
– İsmail Hakkı ACAR: İnşaat Mühendisi&Şehir Plancısı
Ömer YILMAZ: Mimar
Asli jüri üyeleri:
Ersen GÜRSEL: Mimar, Jüri Başkanı
Nurbin PAKER KAHVECİOĞLU : Mimar
Murat TABANLIOĞLU: Mimar
Can KUBİN: Şehir Plancısı
Firuz SOYUER : İşletme Mühendisi
80.000 TL (5 adet Eşdeğer Ödül) ödülün verileceği bulunduğu yarışmaya katılmak isteyenler; ad, soyad, telefon, faks, e-posta ve açık adreslerini yazdırıp, yarışma şartnamesini 20 TL (Yirmi Türk Lirası) karşılığında yarışma raportörlüğü Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü Evrak ve Kayıt Bürosu’ndan alabileceklerdir. Kadıköy dışından şartname almak isteyen yarışmacıların, şartname bedelini, Kadıköy Belediyesi’nin Vakıflar Bankası, Hasanpaşa Şubesi, “hesap adı: Tasarım Atölyesi Fikir Projesi Hs” (Hesap No: 0015800 – 7294716580 veya iban: TR63 0001 5001 5800 7294 7165 80) hesabına isim bildirerek yatırmaları gerekiyor.
Detaylı bilgi için;
Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü
Hasanpaşa Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:2 Kadıköy, İstanbul PK: 34722
0216 542 50 00 / 1417, 1416 yarisma@kadikoy.bel.tr www.kadikoy.bel.tr