Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Kendi enerjisini üreten restoran

26.05.2015

bursa_greenpark_restorant

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelim projeleri devam ederken, BURFAŞ da kullandığı enerjisini üreten ve atıklarını çevreye zarar vermeden geri dönüştürebilen çevreci bir restoranı kente kazandırmak için düğmeye bastı. Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, çatısında organik tarım yapılacak, biyogaz ve güneş panelleri ile kendi enerjisini üreten, toplanan yağmur ve kullanma sularının bahçe ve tuvaletlerde kullanımı ile su israfı yapılacak, en önemlisi de atıklarını maksimum ölçüde çevreye zarar vermeden geri kazanacak olan restoranın önemli bir çevre projesi olduğunu söyledi.

Spor tesislerinin çatıları başta olmak üzere belirli alanlara kurulan güneş panelleri ile güneşten, ana içme suyu hattına kurulan tribün ile sudan, katı atık depolama sahasına kurulan tesis ile metan gazından elektrik üreterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, BURFAŞ ile bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. İşlettiği sosyal tesisler ile Bursalıları ekonomik ve kaliteli hizmetle buluşturan BURFAŞ, Hüdavendigar Kent Parkı’na kurmayı planladığı Green Park Restaurant ile hem tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretecek hem de tesiste oluşan atıkları çevreye zarar vermeden geri kazanacak. BURFAŞ’ın, Yıldırım Kaymakamlığı ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi işbirliğinde BEBKA desteğiyle Hüdavendigar Kent Parkı’nda hayata geçirmeyi planlandığı Green Park Restaurant projesi, Gölpark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Vizyon proje
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık örnek bir çalışmanın daha hayata geçirildiğini belirterek, “Bu çalışmada Atık azaltma ve geri dönüşüm yöntemiyle mutfak atıkları ile yaklaşık 500 dönüm arazi üzerine kurulu Hüdavendigar park alanının yeşil atıklarından gaz ve enerji ihtiyacı karşılanacak. Yağmur suyu ve atık suyu toplayarak tekrar bahçe ve tuvaletlerde kullanım sağlayarak su tasarrufu sağlanacak. Yine ‘Vejetaryen ürünlerin menüde yer alması’, ‘diyet ürünlerin menüde yer alması’, ‘GDO’lu ürünlerin menüde yer almaması’ da sürdürülebilirlik açıdan önemli uygulamalar. Çatısında organik tarım yaparak müşterilerine sağlıklı ve doğal ürünler sunacak olan restoran, ısı pompası, jeotermal enerji ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak karbon salınımını da azaltacak. 2023 hedeflerine ulaşmada hizmet sektörümüz için BURFAŞ Green Restaurant Projesi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de bir ilk
Türkiye’nin enerji fakiri bir ülke olduğunu belirten Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Mustafa Uysal ise, bu fakirliğin hor kullanmadan kaynaklandığını vurguladı. Bursa’da gerek yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, gerekse tasarruf açısından son 3-4 yılda önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Uysal, “Enerji tüketimi açısından kendi kendine yeten, atıkları çevreyi kirletmeden tekrar geri kazanan bu tesis tabii ki dünyada ilk değil. İstanbul’da yeşil restoranlar birliği var. Ancak onlar olayın daha çok sosyal boyutuyla ilgileniyorlar. Ancak kapsamı ve donanımı açısından Türkiye’deki il uygulamanın Bursa’da hayata geçirildiğini söyleyebiliriz” dedi.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de projeyi doğrudan faaliyet desteği programı kapsamında değerlendirdiklerini belirterek, doğru fizibilite yapılarak, yatırım sürecinin hızlandırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Farkındalık yaratma açısından projeyi çok önemsediklerini belirten Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın da böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

BURFAŞ Genel Müdürü Muhammet Gümüşsoy ise, restoran işletmeciliği yapmanın ötesinde gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak amacında olduklarını belirterek, hayata geçirecekleri Green Park Restaurant projesinin de bu anlamda önemli bir proje olduğunu açıkladı.

Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji Teknolojileri Uzmanı Doç.Dr. M. Ziya Söğüt de projenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Restoranın 250 metrekare kapalı, 500 metrekare de açık alana sahip olacağını belirten Söğüt, Hüdavendigar Kent Parkı’ndaki yaklaşık 400 bin metrekare çim alandan elde edilen günlük 100 kilogram organik atıktan, yıllık 81 bin metreküp biogaz, 211 bin 500 kilovat saat elektrik ve 212 bin kilovat ısı elde edileceğini, tesisin enerji ihtiyaçlarının fazlasıyla karşılanacağını vurguladı.

 

Bu Haberi Paylaşın