Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Kent Konseyinden Atık Yağ Bilinçlendirme Toplantısı

14.12.2012

Kent Konseyi ve Çevre- Sağlık Grubunun katılımıyla Mudanya belediye meclis oturum salonunda gerçekleştirilen toplantıda geri dönüşüm için atık yağların toplanmasının daha düzenli bir hale getirilmesi,çevre bilincinin öğrencilerden başlayarak halka aşılanması gerektiği ve Mudanya belediyesinin bu konuda yapacağı yardımlarla geri dönüşüm için yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı.

ÇEVRE BİLİNCİ OKULDA BAŞLAMALI

Çevre bilincini aşılamaya önce okullardan başlanmasını belirten Mudanya belediye başkan yardımcısı Dr. Kartal Saldırış,” Her şeyden önce ortak yapılan çalışmalar sonucu tüm Mudanya’yı kapsayan bir çevre projesi yapmalı, 3-5 tane okulu kapsayan bir çevre projesi değil, köyleriyle beraber tüm okullarımızı kapsayan bir çevre projesi yapmalıyız. Çünkü bizim Mudanya sınırlarında köy ve mahallelerimizde ki okullarla bir hayli eğitim kurumu bulunuyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla halktan çok çocukların çevreye daha saygılı ve duyarlı olduklarını görüyoruz. Okullarımızın geri dönüşüm şirketleriyle anlaşma yapmaları gerekmektedir.

OKULARA KUMBARALAR KONULMALIDIR

Okullarımıza cam,kağıt,plastik türü eşyaları toplamak amaçlı kumbaralar temin edilmeli. Kumbaraları bölgeye yerleştiren şirketler ay sonlarında gelip bu kumbaraları boşaltmalıdır. Okulların yarı yıl tatili dönüşünde bu proje hayata geçirilmelidir. Ayrıca bu projeye katılan okullar ‘Yeşil Bayrak’ alma hakkına sahip olacaklardır.Yeşil Bayrağı Mudanya’mıza getireceğimize inanıyorum. Çevre bilincinin aşılanmasının yanı sıra bu projeden hem okullar kazanacak hem de geri dönüşüm şirketleri kazanacak, yani kısacası kazanımlı bir proje olacak” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ ATIK ÜRETMEMEYİ ÖĞRENMELİLER

Yapılan toplantıya gönüllü olarak katılan Bursa İhsan Dikmen İlkokulu Öğretmeni EKO Okulları eski Genel İl Koordinatörü Turgut Atıcı,” Çevre bilinci aslında çocuklara ilk etapta kalemlerini kırmamaları,kağıtlarını yırtıp atmamaları ya da gereksiz yere kağıt israfı yapmamaları gerektiğinin öğretilmesiyle olur,Eko okul projelerindeki asıl amacın da çocukların atık üretmemeyi öğrenmeliridir” dedi.

İLGİLİ KURUMLAR ETKİNLİĞE DESTEK VERMELİ

Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı da ilgili kurumlar bize destek olmalılar, aksaklıklar birlik ve beraberlik içerisinde çözümlenmeli. Bizim ilk etapta kitle hedefimiz öğrencilerdir. Onlar çevre bilinciyle büyümeli ve yetişmeliler ki, gelecek nesil çevre bilinci aşılanmış bir birey olarak yetişmeli. Bu nedenle biz ilk hedef olarak okullarımızı gündemimize aldık. Belediyemizin katkılarıyla daha da büyüyüp gelişecek ve öğrencilerin dışında yetişkinlerimize de ulaşabileceğiz. Mudanya Kent Konseyi olarak, Bursa Eko Okulları ve Mudanya Okulları Öğrencilerinin katılımıyla 24 Mayıs 2012 Cuma günü Mütareke alanı önünde Çevre Şenliği yapılacak” dedi.

ATIK BİTKİSEL YAĞ TOPLANMASINDA BİLGİ SAHİBİ OLUNMALIDIR

Bursa Çevre Ve Sağlık Grup Başkanı Nurten Çıkıkçı,” Toplum olarak atık bitkisel yağ toplanmasında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bilindiği gibi 1 lt atık yağ 1 milyon içme suyunu kirletmektedir.Bununla beraber zararları saymakla bitmez. Atık yağ toplanmasını aktif hale getirmeliyiz.Bu konu sadece okullarımızla sınırlı kalmamalı,evlere de ulaşmalıyız.Mesela mahallelere atıklar için poşet,bitkisel yağlar için de kaplar dağıtmalıyız. Hangi gün hangi mahalleden onlar toplanacaksa gün verelim ve ilgili şirketlerimiz gidip toplasınlar.Halkımızı da böyle bir uygulamayla geri dönüşüme teşvik edebiliriz”dedi.

Bu Haberi Paylaşın