Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Kent ve İklim” Paneli, 25 Aralık 2024 tarihinde Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 48 üye belediyeden 180 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay ve ev sahibi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın açılış konuşmaları ile başlayan panel programına, üye belediye başkanları, meclis üyeleri, danışma kurulu üyeleri, sağlıklı kentler proje koordinatörleri ve belediye temsilcileri katılım sağladı.
Açılış konuşmasında Dr. Cemil Tugay, sağlıklı bir yaşamın ancak sağlıklı çevreler ve sürdürülebilir kentleşme ile mümkün olabileceğini vurgulayarak, “Bu nedenle, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki sorumluluğu her zamankinden daha kritik,” ifadelerini kullandı. Tugay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin, üye belediyelerin “tüm politikaların merkezinde sağlık” ilkesini benimsemesi ve bu doğrultuda hareket etmesi için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.
Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’yla yürütülen çalışmaların, şehirlerin global ölçekte sürdürülebilir ve sağlık odaklı stratejiler geliştirmesine önemli katkı sağladığını ifade ederek, “Bu iş birliği, belediyelerimizin uluslararası standartlarda sağlık ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır,” dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleştirilen ilk oturumda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Sağlıklı Şehirler Ağı Yöneticisi Kira Fortune video kaydı ile Birlik üyelerine hitap etti. Fortune konuşmasında, “İklim değişikliği ve sağlık ilişkisi konusunun küresel bir öneme sahip olduğunu, COP29 sonrası böyle bir konunun ele alınmasından dolayı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne ve ev sahibi Osmangazi Belediye’sine teşekkürlerini sunduğunu, COP29’un sonuçlarına bakıldığında iklim krizi ile mücadelenin bu aşamasında verilen taahhütlerin halk sağlığı üzerinde doğrudan etkisinin olabileceğini, iklim ve sağlık konuları arasındaki bağlantının artık bir teori meselesi değil toplumların ve şehirlerin aciliyetle yüzleşmesi ve önlem alması gereken bir konu olduğunu belirtti. Panelde ele alınan SECAP deneyimleri ve raporlarının küresel sorunların üstesinden gelme noktasında yerel yönetimlerin gücünü ön plana çıkardığını, iklim ve sağlık arasındaki etkileşimin daha güçlü olması gerektiğini, aşırı hava olayları, su kıtlığı ve hava kirliliği olaylarının en çok toplumlarda ki dezavantajlı grupları daha yüksek oranda etkilediğini, sürdürülebilir şehir planlamaları, temiz enerji ve iklim politikalarına yatırımların merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin işbirliğinde yatırım faaliyetlerine hız verilmesi gerektiğini ve son olarak 2025 yılında Bursa’da gerçekleştirilecek olan DSÖ Yıllık İş ve Teknik Toplantısını sabırsızlıkla beklediğini, Birlik Başkanı Dr. Cemil TUGAY’a böyle bir ortamı üyelerine sunduğu için teşekkürlerini iletti.”
İlk oturum, İzmir Planlama Ajansı Başkanı ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, yerel yönetimlerin iklim değişikliğine adaptasyon süreçlerindeki rolünü değerlendirdi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe, ekolojik denge ve sağlık arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
İkinci oturumda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar, 2024 DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı hakkında katılımcılara sunum yaptı. Sunumun sonunda bu yıl yapılan Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Danışma Kurulu seçimlerinin sonuçlarını paylaştı ve Danışma Kuruluna seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker’i kutlayarak sözü kendisine verdi.
Üçüncü oturum, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ender Peker moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda çeşitli belediyelerden temsilciler, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) uygulama deneyimlerini aktardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdür Yardımcısı Berfin Kahraman, İstanbul’daki SECAP uygulamalarını paylaşırken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Müdürü Meriç Deniz, Kocaeli’deki projelerini anlattı. Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan ve Bahçelievler Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Şefi Erdinç Şimşek ise kendi yerel uygulamalarını ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Doç. Dr. Ender Peker, oturumun soru-cevap kısmında katılımcıların sorularını ve değerlendirmelerini aldıktan sonra, oturumlarda ele alınan konuları özetleyerek genel bir değerlendirme yaptı. Program, toplu fotoğraf çekimi ve katılımcılara teşekkür sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.