Pendik Belediyesi, kentsel dönüşümde ses getirecek C3PO Projesi ile Akıllı Şehircilik dönemini başlatıyor. Şehirde zamana bağlı tüm değişimleri modelleyecek 5B (5 Boyut)çalışmasıyla kentsel dönüşümün on yıl sonraki halini görmek mümkün olacak.
Kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren Pendik Belediyesi, TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, NetCAD, ERARGE ve yurtdışından Fransa, Finlandiya, Belçika ortaklığıyla C3P0 (Collaborative City Co-Design Platform) Projesini başlatıyor.Avrupa Birliği EUREKA Programı altında ITEA2 çağrısı için hazırlanan çok uluslu bu projede, İstanbul’un kentsel dönüşüm ihtiyaçlarından yola çıkarak ilgili tüm paydaşların fikirlerini toplayacak yenilikçi bir akıllı şehir simülasyonunun geliştirilmesi planlanıyor.
5B ile kentsel dönüşümde geleceğe yolculuk
Projede 5B (5 boyut) çalışması yürütülecek. İnsansız hava uçakları (dronelar) zaman zaman kentin üzerinde dolaşarak kentsel dönüşüm öncesi tüm verileri ve değişiklikleri toplayacak. Böylece şehrin öncelikle 3B bir modeli çıkarılacak.4B çalışması ileşehrin dinamiklerine dair modelleme yapılacak.Bunun için kentsel dönüşüm öncesinde, sırasında ve sonrasında şehirdeki trafik yoğunluğu, enerji tüketimi, insanların ve araçların dolaşımı, sokaklardaki ve binalardaki değişimler proje süresince analiz edilecek, bu değişimler modellenecek. Bu yolla planlanacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları simülasyon haline getirilerek mobil uygulamalarda paylaşılacak. 3 yıl olarak planlanan projenin bu son evresi olan kentsel dönüşüm simülasyonu ile 5. Boyut da devreye girecek. Projedeki 5Byaklaşımı ile kamuoyunun bilgilendirilmesi ve fikrinin alınması da amaçlanıyor.
Teknoloji devleri ile çalışılacak
Fransa, Finlandiya ve Belçika ile ortaklaşa geliştirilecek projede Pendik İlçesi pilot bölge olarak seçilerek, bölgenin 3 boyutlu modeli üzerinde arttırılmış gerçeklik, insan-makine etkileşimi, bulut bilişim ve büyük veri analizine dayalı teknolojilerden yararlanılması sağlanacak. Yaklaşık bütçesi 15 milyon Euro olan projede Türkiye’den Pendik Belediyesi’nin yanında Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK, NetCAD ve ERARGE’nin katılacağı projeye Finlandiya’dan VTT,Fransa’dan Insitut Mines Telecom, Thales, CNRS ve Belçika’dan Barco, SpaceApplications gibi araştırma ve sanayi dünyasının önemli oyuncuları yer alıyor.
C3PO Projesi Kentsel Dönüşümün Aynası olacak
C3PO Projesi, halkın bilinçlenmesine ve karar verme mekanizmalarına katkıda bulunmasına; kentsel dönüşümün avantajlarını ve dezavantajlarını en nesnel biçimde görebilmesine olanak sağlayacak. Projede çocuklar, engelli ve dezavantajlı insanlar, yaşlılar ve hamile bayanların kentsel dönüşümden beklentileri incelenebilirken; Pendik’te yaşayan veya ziyaret eden tüm insanların ortak paydada buluşmasına imkân veren mobil uygulamalar da geliştirilecek.
İnsansız hava aracıyla şehrin 3 boyutlu görüntüleri çekilecek.
İnsansız hava aracı zaman zaman ilçe semalarında uçurularak kentin 3D haritasını oluşturacak.
Görüntüdeki alanın belli bir zaman (5-10 yıl)sonra nasıl görüneceğine dair bilgi veren tablet uygulaması. Bu yolla planlanacak olan kentsel dönüşüm çalışması alternatifleri oluşturulacak ve kamuoyunun bu konudaki fikri alınacak.