Türkiye, inşaat alanında tarihinin en büyük değişimini gerçekleştirmek için düğmeye bastı. Sektör tarafından devrim niteliğinde gösterilen 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası, yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de belediyelerin, Mart ayındaki yerel seçimlerden sonra en fazla çalışacakları konuların başında geliyor. İzmir’de kurulan 12 dernekle Müteahhitler Federasyonu’nun kuruluşunu gerçekleştiren ve 52 ilin katılımıyla yaşama geçirilen Müteahhitler Konfederasyonu’nun Başkan Vekilliğini de yürüten MÜFED Başkanı Necip Nasır, kentsel dönüşümde yerel yöneticilere, büyük görev ve sorumluluk düştüğünü vurguladı.
• İnşaat sektörü 200’e yakın sektörü beslerken, Türkiye ihracatında da hatırı sayılır bir pay alıyor. Sektörün 2013 potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz ve İzmir özelinde 2014’ten neler bekliyorsunuz?
Necip Nasır: İnşaat sektörü 2013 yılını yüzde 6 büyümeyle kapattı. Fakat bu büyüme oranı İzmir’de beklenildiği oranda olmadı. İzmir’de yeni inşaat yapılacak arsa olmamasını bunun en büyük nedeni olarak görüyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerden sonra İzmir’in bu konudaki kaderi de netleşecek. Şu an seçim ortamından dolayı yerel yöneticiler kentsel dönüşümle ilgili frene bastı. İzmir’de inşaat sektörünün potansiyelini gerçek anlamda ortaya çıkaracak kentsel dönüşüm, tam anlamıyla yaşama geçirilemedi. Kentsel dönüşümdeki en büyük etken, yerel yönetimlerin seçimden sonraki tutumları olacak. Çünkü bir ilçenin sorunlarını sosyal ve kültürel yapısını en iyi bilen kişi yerel yöneticilerdir. Seçimlerden sonra kentsel dönüşüm konusunun da hızlanacağını düşünüyorum.
• Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) önemli bir güçbirliğini gerçekleştirerek, kentsel dönüşümde etkin rol alacak bir şirketin kuruluşunu da gerçekleştiriyor. Bu yeni şirket ne zaman faaliyete geçecek ve ne tür projelere imza atacak?
Necip Nasır: İzmir’de Müteahhitler Federasyonu olarak yeni bir işbirliği ve güçbirliği yaratarak bir şirket oluşumuna gidiyoruz. Kurulacak yeni şirketle kentsel dönüşümle ilgili projeler üretmek istiyoruz. Nisan ayından sonra harekete geçme hedefindeyiz. Bizim için önemli olan İzmir’de iş yaparak katma değerin İzmir’de kalmasını sağlamaktır. Projelerin İzmir ekonomisine can vereceğini düşünüyorum. Kurduğumuz güçbirliğiyle 200 sektöre ve 4 – 5 bin kalem malzemeye ulaşan inşaat sektörünü canlandıracak projelere imza atacağız. Bu da, İzmir ekonomisi için büyük bir kazanım olacak. Yeni projelerle işçisinden, mühendisine kadar pekçok farklı alanda yeni istihdam yaratacağız.
• Türkiye, yerel seçimler ve ardından gelecek iki önemli seçimin de yer aldığı bir seçim maratonuna girmek üzere. Kentsel dönüşüm projelerinin, özellikle yerel seçimlerden sonra hızlanacağı ifade ediliyor.
Necip Nasır: Yerel seçimler, genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı. Yerel seçimlerin ardından kentsel dönüşüm konusu ivme kazanacak. Burada seçilen kişinin, bakış açısı çok önemli. Eğer ilçe belediye başkanları üstlendikleri misyonu yerine getirirlerse, bu durum onlar için de olumlu olarak geri dönüş sağlayacaktır. İlçelerden başlayarak mahalle mahalle, sokak sokak planlama yapılması ve halkın görüş ve beklentilerinin iyi belirlenmesi lazım. Bu proje sadece eski binaları yıkıp, yerine yeni bina yapmak demek değildir. Bu proje, sosyal bir proje olmalıdır. Yeşil alanları, parkları, yolları ve otoparklarıyla, geleceğe dönük planlama yapılmalıdır.
• Kentsel dönüşümün sosyal bir proje olduğuna dikkat çekiyorsunuz. Bu konuda yerel yönetim ve sektörün hangi konulara dikkat etmesi gerekiyor?
Necip Nasır: İzmir gibi, yüzde 85’inin dönüşmek zorunda olduğu bir kentte, dönüşüm yerinde yapılmalı. İzmir’in sosyal yapısı nedeniyle insanlar oturdukları yeri değiştirmek istemiyor. Dolayısıyla merkez ilçelerde yoğunluk yaşanıyor. Ada bazında planlama yapılması gerekir. Özel sektör yerinde dönüşüm konusunda mutlaka devreye girmeli. Planlama konusu çok önemli. Herkes bireysel planlama yaparsa İzmir beton yığınına döner. Kentsel dönüşüm, her ilçenin beklenti ve sosyal yapısına uygun şekillendirilmelidir.