Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İzmir’de başlayan Avrupa Sağlıklı Şehirler Konferansı’nda insan sağlığına vurgu yaparak, “Konu insanlarımızın sağlığıysa boşa kaybedecek bir saniyemiz olamaz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Kentler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı, İzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi´nde başladı. ‘Sağlık ve Refah için Liderlik ve Paylaşılmış Yönetişim ile Yenilikler’ ana temasıyla düzenlenen Konferansın açılış törenine, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Alaatin Yüksel ve Prof.Dr. Hülya Güven, WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ile Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağına üye ülke ve şehirlerin temsilcileri katıldı.
Türkiye’den örnekler
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, şehirlerin daha sağlıklı hale getirilmesi amacıyla birliğin Türkiye’de hayata geçirdiği çalışmalardan örnekler verdi. İnsan sağlını etkileyen belirleyiciler konusundaki bilgi ve bilinç seviyesini artırmaya çalıştıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Sağlığı artırıcı uygulamaları yaygınlaştırmak ve en iyi uygulamaların paylaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak için 2005 yılından bu yana enerjimizi hiç düşürmeden çalışarak birçok önemli faaliyet gerçekleştirdik. Akademisyenlerin, yerel yönetimlerin ve uluslararası uzmanların katılımlarıyla kent sağlığının geliştirilmesine yönelik konferanslar gerçekleştirdik. Kent sağlığı üzerindeki en iyi uygulamaların, Türkiye’den ve dünyadan en son gelişmelerin paylaşıldığı yayınlar hazırladık. En iyi sağlıklı şehir uygulama yarışmaları düzenledik. Türkiye çapında kent sağlığına ilişkin araştırmalar yaptırdık ve çevreye duyarlı sanayi tesislerinin teşvik edilmesi için çevreci tesis ödülleri vermeye başladık” dedi.
Kaybedecek saniyemiz yok
Kent sağlığının geliştirilmesi konusunda dört koldan faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Başkan Altepe, yerel yönetimlerin halk sağlığı konusundaki en temel aktörler arasında olduğunun altını çizdi. İnsanların ancak sağlıklı şehirlerde en yüksek sağlık seviyesine ulaşma şansına sahip olacağını hatırlatan Başkan Altepe, “Hep beraber şehirlerimizde sağlığı artıran güçlü yönleri daha da kuvvetlendirmek ve bu anlamda diğer şehirlere iyi örnekler oluşturmak zorundayız. Aynı zamanda diğer şehirlerin güçlü yönlerinden de faydalanmak durumundayız. Çok önemli bir konu da şehrimizdeki sorunları doğru tespit etmektir. Sorunların yanlış bir şekilde analiz edilmesi enerjimizi boşa harcayacağımız anlamına gelir; konu insanlarımızın sağlığıysa boşa kaybedecek bir saniyemiz olamaz, olmamalıdır.
Bu kapsamda kent sağlık profillerinin kentlerimizin sağlığını izlemek ve profillere dayanarak hazırlanan stratejik planların kent sağlığını geliştirmeye yönelik çok önemli araçlar olduğunu da tekrar vurgulamak isterim. Ayrıca birliğimiz tarafından kısa bir süre önce tamamlanan türkiye’de iller bazında kent sağlık göstergeleri çalışmasının da şehirlerimize yol gösterecek önemli bir kaynak olacağını buradan duyurmak isterim. Hazırlanan çalışma kapsamında kentlerimizin sağlığı üzerinde belirleyici olan 75 gösterge tanımladık ve Türkiye’deki tüm illerimizin bu göstergeler karşısındaki durumunu gösteren 75 haritadan oluşan bir atlas oluşturduk. Basım hazırlıkları süren ve kısa bir süre içerisinde yayınlanacak olan Türkiye il bazında kent sağlık göstergelerinin karar vericilerimiz için değerli bir kaynak olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Göç sorunu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise sağlık ve sağlıklı kent yaşamı oluşturulması konusunda yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü, kendilerinin de bu konuda çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Kentleşmenin artması ve yoğun göç nedeniyle kent ve kentli sağlığının öncelikli olduğunu anlatan Kocaoğlu, “Sağlıksız şehir planlamaları, artan hava, su ve toprak kirliliği, standardın altında barınma, yoksulluk ve sağlıkta eşitsizlikler maalesef yükselen bir tehdit oluşturmakta. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolu ise kentte yaşayan bireylere yüksek standartlı bir yaşam sağlamaktır. Sağlıklı ve sürdürülebilir kentler ve böyle bir dünya yaratmayı hedefliyoruz. En çok ihtiyaç duyduğumuz anahtar kelimeler eşitlikçilik ve sürdürülebilirlik. İnsanlar arasındaki eşitsizliğin azaltılması için okul öncesi eğitim, istihdam, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması demektir. Sağlıklı kent aynı zamanda kentte yaşayan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal refahını artırmak ve olanaklardan eşit şekilde yararlanmasını sağlamaktır” dedi.
Türkiye büyük adımlar attı
WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Türkiye’nin sağlık alanında uygulamaya koyduklarıyla büyük mesafe kat ettiğini belirterek “Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Bu alanda başardıklarınız için. Bölgesel komitelere son on yıl içerisinde Türkiye büyük adımlar attı. Özellikle sağlık programı, çocuk, kadın ölümleri gibi konularda gerçekten büyük adımlar attı” dedi.
Rusya Sağlıklı İlçeler, İller ve Bölgeler Birliği Başkanı Oleg Kuvshinnikov, ülkelerinde hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verirken, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’nden Agis Tsouros ise Türkiye’deki sağlıklı kentler hareketinin Avrupa’nın en dinamik sağlıklı kent hareketi olduğunu vurguladı.