
DSÖ tarafından 15-18 Haziran 2011 tarihleri arasında Belçika’nın Liege kentinde Sağlıklı Şehirler ve Ulusal Ağlara yönelik olarak düzenlenen konferansta “Avrupa 2020 Sağlık Politikaları” masaya yatırıldı.Liege Konferansı; pek çok Avrupa ülkesinden yüzlerce şehrin işbirliğiyle, “Herkes için Sağlık” prensibiyle, sürdürülebilir topluluklar yaratılmasını ve herkesin eşit yaşam koşullarına sahip olmasını hedefleyen “Sağlık 2020 politikası” için önemli bir başlangıç oldu.Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl “Sağlıklı Şehirler ve Ulusal Ağlara” yönelik olarak gerçekleştirdiği yıllık çalışma toplantısı ve teknik konferans Belçika’nın Liege şehrinde yapıldı. 15-18 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantıda “Avrupa 2020 Sağlık Politikası” masaya yatırıldı. 26 ulusal ağ ve 75 şehir delegasyonunun katıldığı toplantıda Türkiye’den 12 üye şehrin başkan ve başkan yardımcılarının yanı sıra 300’ün üzerinde katılımcı hazır bulundu. Toplantıda deneyim ve görüşlerini paylaşan belediyelerin yanı sıra DSÖ’nün 38 uzmanı da yer aldı. Üç gün süren toplantılarda Türkçe’nin de yer aldığı dört farklı dilde simultane tercüme hizmeti verilmesi dikkat çekti.Üç gün sürmesi planlanan konferans DSÖ’nün Avrupa Bölgesi’ndeki üye devletlerinin sağlık bakanlarına yönelik Bakü’de gerçekleştirilecek bölge komitesi toplantısında sunulacak olan Avrupa’nın yeni sağlık politikası “Sağlık 2020” görüşmeleri sebebiyle dördüncü güne uzadı. Görüşmeler kapsamında DSÖ üyesi tüm belediyelerin “Sağlık 2020 Politikası” oluşturması yönünde karar alındı.Konferansın açılış konuşmasını yapan Liege Üniversitesi Rektörü Bernard Rentier, Liege şehrinde üniversite, Valilik ve Liege Belediyesi arasında kurulan işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
21. yüzyılda yeni yönetim anlayışı
Cenevre (İsviçre) Uluslararası Araştırmalar Küresel Enstitüsünden Prof. Ilona Kikcbush tarafından gerçekleştirilen sunumda üyelere 21. yüzyılda sağlıkta yönetişim kavramı anlatıldı. 21. yüzyılda tüm dünyanın büyük bir değişim yaşadığını söyleyen Kickbush, tüm sektörleri kapsayan ve tüm aktörleri bir araya getiren yönetişim kavramının öneminin her geçen gün daha fazla arttığına vurgu yaptı. Kickbush, Ottowa Şartı’nın sağlığı geliştirme eylemindeki araçlarının; sağlıklı halk politikası oluşturma, destekleyici çevreler oluşturma, topluluk eylemlerinin güçlendirilmesi, kişisel yeteneklerin geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden yönlendirilmesi olduğunu belirterek “Bu yüzden yeni tür liderlikler, yeni müdahale şekilleri ve yeni bir demokrasi şekli ortaya çıkıyor. Bu farklı yönetim kısa sürede tüm dünyada hakim olacaktır” dedi.
Ülkeler arasında eşitsizlik kalkmalı
Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketiciler Genel Müdürlüğü’nü temsil eden komisyon üyesi Charles Price ise, Avrupa 2020 stratejileri kapsamında sağlık alanındaki eşitsizlikler ve kronik hastalıklar kapsamında yapılan çalışmalardan örnekler verdi. Ortalama yaşam ömrünün Avrupa’da artmakta olduğunu belirten Price; Almanya, Fransa ve Birleşik Krallıkta 2005 sonrasında doğan vatandaşların yüzde 50’sinin 100 yaşından fazla yaşayabileceğini buna karşın ülkeler arasında ciddi eşitsizlikler bulunduğunu söyledi. Bu farkların, yaşam beklentisinin en yüksek olduğu ülkelerle, en düşük olduğu ülkeler arasında 18 yıla kadar çıktığına vurgu yapan Price, “Yaşam beklentisinde en büyük belirleyici eğitim ve eğitimle belirlenen gelir seviyesidir. Fakirliğin kötü sağlığın sebebi olmaması gerekir. Bu yüzden yerel yönetimlerin sağlık alanındaki eşitsizlikleri azaltmada önemli bir rolü bulunuyor” diye konuştu.Herkes için Sağlık
Daha sonra konuşan Avusturalya Deakin Üniversitesi’nden Profesör Evelyne de Leeuw dPaylaş