Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından organize edilen ‘Obezite ve Kanser’ konulu panelde uzman doktorlar, şişmanlık ve kilo sorunlarındaki son gelişmeleri anlattı.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda düzenlenen Dr. Can Başaran, Dr. Özkan Kanat, Dr. Mete Ekşioğlu ve Dr. Ersun Topal’ın konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü ise Op. Dr. Ceyhun İrgil üstlendi. BKK Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin açılış konuşmasında, Bursa Kent Konseyi’nin Türkiye’nin en güçlü ve en aktif kent konseyi olarak Bursa’ya yönelik çalışmalara devam ettiğini söyledi. Obezite ve kanserin hayati güncel bir konu olduğunun altını çizen Şahin, “BKK Sağlık Çalışma grubumuz her yıl geleneksel olarak Nisan ayı içerisinde kanser ile ilgili etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Programın moderatörlüğünü üstlenen Op. Dr. Ceyhun İrgil, kendilerine destek veren BKK yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti. Son yıllarda en çok konuşulan konulardan birinin de obezite ve kilo sorunları olduğunu söyleyen İrgil, toplumların ise giderek bu sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.
“Obezite en çok kalın bağırsak ve meme kanserine yol açıyor”
Metabolizma ve obezite konusunu anlatan Dr. Can Başaran, kanserin bilindiği üzere bir hücrenin kontrolsüz olarak büyümesi olduğunu söyledi. Her insanın vücudunda kanser hücresinin olduğunu anlatan Başaran, vücudun kanserli bölgeyi bağışıklık sistemiyle ortadan kaldırdığını belirtti. Bağışıklık sisteminin çöktüğü zamanlarda savunma hücrelerinin kanser hücresini ortadan kaldıramadığını dile getiren Başaran, “Obezite en çok kalın bağırsak ve meme kanserine yol açıyor. Bunun net bir şekilde ilişkisi kanıtlanmış durumda. Genel tabloya baktığımızda Türkiye’nin yüzde 30’unda obezite olduğunu görüyoruz. Obezite birçok hastalığında nedeni. Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkanlığı insanları obezite olmaya itiyor. Obezite tüm organlarımızı ve eklemlerimizi etkiliyor” dedi.
“Obezite şeker hastalığına yol açabiliyor”
Dr. Mete Ekşioğlu ise, obezitenin derecesine göre 8-15 yıl daha erken öldüren bir hastalık olduğunu söyledi. Kadında yağ oranın yüzde 22, erkekte ise yüzde 18 üzerinin şişmanlığa yol açtığını anlatan Ekşioğlu, beslenme hataları ve hareketsizliğin, genetik yatkınlığın, tıbbi nedenlerin, duygusal açlığın, bazı ilaçlar ve ruhsal hastalıkların şişmanlığı etkileyen en önemli faktörler olduğunu vurguladı. Ekşioğlu, “Uzun yaşamak için, kas kuvvetinizi yaşınıza oranla korumalısınız. Açlık insülin düzeyinizi 5-6 ünite düzeylerinde tutmalısınız. Yılın 365 günü d vitamininiz normal sınırlarda olmalıdır. Artmış yağ oranları, karaciğer yağlanması ve insülin direnci insanoğlunu etkileyen en önemli faktörlerden birkaçıdır. Unutmayın ki obezite ileriki yaşlarda şeker hastalığına yol açabiliyor” şeklinde konuştu.
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ersun Topal, cerrahi dışı kilo kontrol programlarına katılan morbid obez hastaların neredeyse tamamının 5 yıl içinde kaybettikleri kiloyu geri aldıklarını söyledi. Nadir durumlar dışında morbid obez hastalar için cerrahi dışı metodların uzun vadede etkili olmadığını anlatan Topal, cerrahi operasyon gerçekleştirdiği hastaların önceki ve sonraki yaşamları hakkında kesitler sundu.
Obezite ve meme kanseri hakkında sunum gerçekleştiren Dr. Özkan Kanat, obez kadınlarda özellikle karın bölgesindeki yağ miktarı fazla olanlarda, meme kanseri hücreleri daha hızlı çoğaldığını ve tümörün daha büyük olabileceğini anlattı. Kanat, kilo vermenin ve bunu koruyabilmenin meme kanserinin tekrarlama riskini azalttığını söyledi.
Konuşmaların ardından obezite ve kanserle mücadele eden kadınlara söz verildi. Daha sonra ise soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda BKK Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin tarafından konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.