Piri Reis Koleji 7. Sınıf öğrencileri Menteşe Belediyesi Yeniden Kazanım Projesi (YEKAP) Şantiye alanını ziyaret ederek atıkların geri dönüşümü ile ilgili bilgi aldılar.
Menteşe Belediyesi Yeniden Kazanım Projesi (YEKAP) Şantiyesi İşletme Sorumlusu Zeki Varışlı, Muğla Çevre Geliştirme Derneği üyeleri ile birlikte Piri Reis Koleji öğrencilerine karton, cam ve plastik atıklar ile ilgili olarak bilgiler aktardı. Atıkların geri dönüşüme gelmemesi halinde doğaya büyük zararlar verdiğini aktaran Varışlı, atıkların önemli bir miktarının geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir malzemeler haline getirildiğini belirtti. Varışlı, “Örneğin cam, metal, plastik ve kâğıt – karton gibi atıklar çeşitli işlemlerden geçirilerek yeniden hammadde olarak değerlendirilebilmektedir. Bu atıkların hammadde gibi kullanılarak şişe, kutu, plastik, kâğıt gibi yeni bir maddeye dönüştürülmeleri geri dönüşüm olarak adlandırılır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki bu atıklar normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmakta ve temizlik işlemlerinde sorunlar olabilmektedir. Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayırma ve ayrı toplama oluşturur” dedi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, geri dönüşümün önemine değinerek yaptığı açıklamasında “Geleceğimiz olan çocuklarımızın geri dönüşüm ile ilgili bilgi sahibi olmaları bizim için çok önemli. Amacımız genç beyinlerin geri dönüşümün önemini kavrayarak daha sağlıklı ve daha temiz bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk basamağının bu malzemeleri kaynağında ayırmak sureti ile toplanılması olduğunu bildiğimiz için Menteşe ilçemizdeki okullarımıza 115 adet cam, karton plastik geri dönüşüm sepetleri yerleştirdik. Bu sepetlerimizden aylık 350 ton atık malzeme toplanmakta ve geri dönüşüme gönderilmektedir” şeklinde konuştu.