Bizi Takip Edin

Makaleler

Ortak Akıl’lı Şehirler

07.03.2019

Suat YALNIZOĞLU

Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü

 

İnternet servis sunucuları birbirleriyle etkileşimlerinde API’ler kullanır. API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için, yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüz’dür. Şimdi bu ‘API’ konusuna daha sonra dönmek üzere kısa bir ara verelim…

Belediyemiz uzun süredir, sağlıklı ve akıllı kentleşme yolunda birçok proje üretmiş ve birçok projeyi de üretmeye-sürdürmeye devam etmektedir.  1999-2004 yılları arasındaki dönemde başlayan sağlıklı kentleşme adımları, 2001 yılında Dünya Sağlık Örgütü(WHO) üyeliğine kabul edilmesiyle taçlandırılmıştır. Bu vizyonla yönetilen belediyemiz, 2009 yılı sonrasında dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam etmiş, ulusal ve uluslararası birlikteliklerin, üyeliklerin içinde yer almıştır.

Belediyemiz, 2012 yılında Akıllı Kent Otomasyon Sistemi(AKOS) çalışmalarına başlamıştır. Yine aynı yıl Yaşayan Laboratuvarlar (Living Labs), 2013 yılında ise Başkanlar Sözleşmesi (Covenant of Mayors), gibi üyelik ve sözleşmeleri imzalayarak, gençlere ve çevreye verdiği önemi Avrupa ile birlikte ülkemize de göstererek farkındalık yaratmıştır. 2014 yılında bünyesinde oluşturduğu Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) alt yapısıyla, yönetim kolaylığı ve karar destek sistemi organlarını hazırlama çalışmalarına başlamıştır. 2015 yılında ise, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Sertifikası’nı ülkemizde Altın (GOLD) derecesinde almaya hak kazanan ‘İlk Kamu Binası’ olan Mustafa Kemal Atatürk Su Sporları Merkezini hizmete açarak, Yeşil Binalar konusunda öncülük etmiş ve örnek olmuştur. Aynı yıl Akıllı Kentsel Dönüşüm Yenileme Modeli (REMOURBAN) adında Avrupa Komisyonundan 5 Milyon Avro hibe kazanan belediyemiz, Türkiye’nin ilk Akıllı Kentsel Dönüşüm Projesini başlatmıştır.

Aynı zamanda bu proje kendi içinde; ‘’ülkemizde ilk kez Akıllı Şebeke ‘Smart Grid’ hattı, ilk %100 Elektrikli Otobüslerin trafiğe çıkması, Bisiklet Paylaşım Sisteminde ilk Elektrikli ve Akıllı Bisikletlerin kullanılması gibi’’ birçok ilke imza atmıştır.

Zamanla, Akıllı Şehirler konusunda tecrübeli bir ekibe sahip olan belediyemiz, yurtdışında ve yurtiçinde birçok Kongre ve Konferanslara katılmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Akıllı Şehirler etkinliklerinde Yürütme Kurulu üyeliği gibi üst düzey görevler alarak, tecrübelerini diğer belediyelerimizle de paylaşma şansı yakalamıştır.

Şehirlerimiz ne kadar Akıllı? Veya belediyelerimiz ‘Akıllı Şehir’ kavramında hangi noktada?

Akıllı Şehir kavramı, Akıllı Ulaşım, Akıllı Sanayi, Akıllı Tarım gibi alt başlıkları içinde barındırır. Geleceğin futuristik şehirlerinde tüm bunların birbirine uyumlu ve koordineli çalışması düşünülür. Ancak günümüzde yönetsel farklılıklar nedeniyle durum çok ilkeldir. Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Tarım İl Müdürlüğü gibi farklı kurumlardan önce, belediye olarak büyükşehir ve ilçe belediyeleri bile birbiriyle koordineli ve uyumlu çalışma sorunu yaşamaktadırlar. Bilgi ve veri paylaşımı, verilerin farklı platformlarda hazırlanmasından dolayı, olması gerektiğinin çok altında gerçekleşir ve oldukça zaman kaybına neden olur.

Neden Ortak Akıl?

Ülkemizde bir araya gelme, birlikte çalışma, takım-ekip olabilme kültürü gelişmemiştir. Aynı masada kararlar alma, uzlaşabilme kabiliyetimiz oldukça azdır. Bu yalnızca kurumların yönetiminde değil spordan-sanata her alanda en büyük sorunlarımızdan biridir. Ülkemizde başarılar maalesef hep bireyseldir. Örnek olarak, yakın zamanda Dünya Kupasında, 270 adet federasyonumuza bağlı futbol kulübümüz olmasına ve çoğunluğu genç 80 milyonluk nüfusumuza rağmen yalnızca bir Hakem olan Cüneyt Çakır’ı izleyebildik. O’nun la gurur duyabildik. Bundan önce de olimpiyatlar veya uluslararası müsabakalarda milli başarılarımız sadece halter, güreş gibi bireysel sporlarda yaşandı. Takım kültürü, birlikte başarma kültürü zayıflığımız, sanırım eğitim sistemimiz kaynaklı köklü bir sorun. Fakat ciddi bir sorun.

                                                      

Amerika Birleşik Devletleri                                               Avrupa Birliği

Ancak Dünya’da gelişen toplumlara baktığınızda hep birlik olmaktan, birlikte hareket etmekten yana olduklarını görüyoruz. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nin süper güç olmasının nedeni, isminde gizlidir. Bir diğer birleşik alternatif güç unsuru ise Avrupa Birliği’dir. Batı dünyası, bizim de içinde bulunduğumuz orta doğu dünyasına ayrılmayı, ayrışmayı, küçülmeyi, özgürleşme ve farklılıkların yönetimi gibi kılıflarla veya terör tohumlarıyla özendirse de, kendileri birlik olmaktan, birleşik devletler olarak varlıklarını sürdürmekten yana tavırlarını gizlemiyor ve olağan üstü çaba sarf ediyor. Bu birliktelik ise onları daima güçlü ve başarılı kılıyor.

Ortak Akıl konusu, Eskişehir özelinde ülkemizin geneline göre daha da zayıftır; Şehrimizin protokolünde, 1 vali, 7 milletvekili,  3 Belediye Başkanı, 3 Rektör Hoca, Sanayi Odası Başkanı,  Ticaret Odası Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Ticaret Borsası Başkanını aynı masada oturmuş kent yararına bir proje üstünde çalışırken görmeniz mümkün değildir.

İşte böyle bir ortamda Kent Bilişim Kurulu adıyla bir grup yönetici, her ay bir araya gelerek Ortak Akıllı Şehir olma iddiasıyla toplanıyor, konuklar ağırlıyor, projeler üretiyor ve bilişim alanında yeni pazarlar bularak hibeler kazanıyoruz.

İlk olarak Tepebaşı Belediyesi Bilişim Semineri V01 adıyla gerçekleşen seminerde 95 farklı bilişim çalışanı bir araya geldi. Seminer sonrasında tekrar bir araya gelen; Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği İl Başkanı, Elektrik Mühendisleri Odası İl Başkanı, Havacılık Sektörünün lideri TUSAŞ, Kent içi Raylı Sistemler firması ESTRAM, Ticaret Odası, Sanayi Odası,  Özel Sektörden Savunma Sanayi firması SAVRONİK, kuruluşlarının Üst düzey yöneticileri ve Bilgi İşlem Daire Başkanları, Bilgi İşlem Müdürleri ile Teknopark firmaları PİTON Ar-Ge, ÇÖZÜM TR, KORLOG Genel Müdürleri tamamen gönüllülük esasıyla Kent Bilişim Kurulu adında bir kurul oluşturdu. Kurul her toplantı sonrasında genişledi, Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürlüğü, SARAR Şirket grubu, ELTAGRON, EVOSOFT, TÜRK TELEKOM gibi kurum ve markaların temsilcileri de katıldı.

Bir yıl içinde 8 kez toplanan kurul üyeleri, Ankara, İstanbul, Konya ve Eskişehir illerinden, Kamu-Üniversite-Sanayi ve STK yöneticilerini ağırladı. Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı, Milli Savunma Bakanlığı Daire Başkanı, Kamu Teknoloji Platformu Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı,  Gıda ve Tarım Üni. TTO Müdürü, Ford Otosan İnovasyon Müdürü, Eskişehir Genç İş Adamları Başkanı, SARAR Şirketler Grubu CEO’su, Litvanya Fahri Konsolosu HİSBİM Şirketler Grubu CEO’su, HOŞCAN Lojistik CEO’su, Türk Telekom İl Müdürü, Afad İl Müdürü, ESOGÜ Rektörü gibi üst düzey konuklarıyla bir araya gelerek birlikte iş yapabilme, proje üretme konularında adımlar atarak somut çıktılar elde etti.

Birinci yılın sonunda;

  • ‘Otomotiv Sektöründe Endüstri 4.0 Uygulamaları’ adıyla 5 Milyon TL değerinde Tübitak 1511 Proje Hibesi kazanıldı.
  • SIEMENS PLM Yazılım Desteği adıyla 9 Milyon Dolar değerinde 877 adet NX, TECNOMATIX, TEAMCENTER Lisansları, Eskişehir Osmangazi Üniversitemizin laboratuvarlarına kazandırıldı.
  • CITISIM Adında 400.000 Avro değerinde, ITEA Hibe projesi kazanılarak Enerji İzleme Portalı yapımına başlanıldı.
  • Eskişehir Organize Sanayi Bölgesine CBS tabanlı ‘Sanayi Envanter Yönetim Sistemi’ oluşturuldu.
  • Milli Savunma Bakanlığı ile yürütülmekte olan 2 adet projemiz devam etmektedir.

Kent Bilişim Kurulu,  bu yeni dönemde etki alanını artırarak Gaz Dağıtım (ESGAZ), Elektrik Dağıtım(OEDAŞ), Su ve Kanalizasyon(ESKİ) gibi kurumların da Bilgi işlem Müdürlerini arasına katarak kentin tamamını kapsayan Kurul olma özelliğini koruyacaktır.

Yalnızca 8 toplantıda gerçekleşen gelişme ve projeler, bizlere yeni dönemde daha sık bir araya gelmemiz gerektiğini gösteriyor. Tüm cihazların ‘Akıllı’ olduğu, iletişim araçlarının geliştiği ancak kişiler arası iletişimin gün geçtikçe azaldığı bu çağda, bizler her birimiz yazının ilk paragrafında tanımını yaptığım API, gibi hareket ederek kurumlarımızı birbiri ile entegre haline getiriyor, kentin çıkarlarını –yönetimini – kazanımlarını Ortak Akıl ile şekillendirmeye özen gösteriyoruz.

Tepebaşı Belediyesi Akıllı Şehir Projesinin, Türkiye’de ilk olması, Devrim Otomobili, Karakurt Lokomotifi, ilk Jet Motoru gibi eserlerin bu şehirden çıktığını düşündüğümüzde çokta şaşırtıcı olmamalı. Çünkü bu kentin genetik kodlarında Teknoloji ve İnovasyon fazlasıyla mevcut. Ancak kentin genetik kodlarında bir özellik daha var ki, O da Akıllı Şehir mantığının tüm kurumlarla paylaşılması, ‘Kent Bilişim Kurulu’ adıyla Ortak Akıl’lı Şehir platformunun oluşturulması çabasının, sürpriz olmadığını bizlere gösteriyor. İşte ‘O’ özellik Eskişehir’in, sembolü olan Yunus Emre’den kaynaklanıyor. Çünkü Yunus Emre bir dizesinde şöyle sesleniyor; Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım…

        ESKİŞEHİR KENT BİLİŞİM KURULU

Bu Haberi Paylaşın