Evlerde ve işyerlerinde kullanılan bitkisel atık yağları toplayarak doğaya karışmasını engelleyen Pendik Belediyesi, geçtiğimiz yıl 244 bin litre atık yağın toplanmasını sağladı. Böylece 244 milyar litre suyun kirlenmesi önlenmiş oldu.
Doğaya oldukça zararı bulunan bitkisel atık yağlar konusunda Pendik Belediyesi ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. 444 81 80’i arayan çevreye duyarlı vatandaşların 5 litre ve üstü bitkisel atık yağları, evlerine gelen ekipler tarafından teslim alınıyor. Ayrıca muhtarlıklara konulan bidonlardan da her ay yüzlerce litre atık yağ, ilgili atık yağ toplama şirketlerine gönderiliyor. Vatandaşlar muhtarlıklardaki bidonlara küçük bir su şişesi kadar atık yağı bile bırakabiliyor. Atık yağları giderlere dökmek yerine biriktirerek toplanmasını sağlayan vatandaşlar sayesinde kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasının ve içme sularının kirlenmesinin önüne geçiliyor.
Düşündüren rakamlar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre1 litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre suyu kirletebiliyor. Atık yağ konusundaki istatistiki rakamlar da durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 2015 yılında ilçe genelinde 244.000 litre bitkisel atık yağ toplandı. Bu kadar yağ, doğaya bırakıldığında 244 milyar litre suyun kirlenmesi anlamına geliyor.
Bitkisel atık yağlar neden zararlı?
Atık yağlar, suya veya kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplayıp su sistemine zarar veriyor. Zamanla suda çözülerek sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırıyor. Atık su arıtma tesisinin işletme maliyetini de artırıyor. Atık su, kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturuyor. Bunlarla birlikte deniz, akarsu ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar; kuş, balık ve diğer canlı türlerine zarar veriyor.