Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2014 yılı ilk meclis toplantısı, Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda yapıldı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda yapılan seçimde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep güven tazeleyerek yeniden ‘Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı’ oldu.
Mutlu şehirler oluşturmayı amaçlıyoruz
Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sağlıklı Kentler Birliği çalışmalarının Türkiye’de başarıyla yürütüldüğünü ifade ederek, “Belediyeler, ülkelerin ve kentlerin gelişiminde temel öneme sahiptir. Hepimiz bu bilinçle 30 Mart yerel seçimleriyle kentlerimize daha iyi hizmet üretmek için göreve geldik. Amacımız, halkımızın yaşamaktan mutluluk duyacağı şehirler oluşturmaktır. Hayal ettiğimiz yaşanabilir şehirler için belediyeler olarak, yeterli ve ihtiyaca uygun konut alanları, ulaşılabilir kentsel hizmetler, temiz ve sürdürülebilir bir çevre, herkese ulaşabilen halk sağlığı hizmetleri, kentte yaşayanların temel ihtiyaçlarının sağlandığı canlı bir kent ekonomisi, tarihi mirasına saygılı, güçlü, dayanışma içinde ve katılımcı bir toplum oluşturmalıyız” dedi.
Sağlıklı Kentler Türkiye’ye yön verecek
Sağlıklı Kentler Birliği’ni bu amaçlarla 10 belediyenin bir araya gelerek kurduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Sağlıklı kentler birliği çatısı altında sağlanan işbirliği, bugün 49 üye belediyeyle daha da büyüyerek birliğimizi kent sağlığı alanında öncülüğe taşıdı. Birlik olarak bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda görüldüğü gibi bundan sonra da Avrupa’da Türkiye’yi çok iyi temsil edecek, en dinamik ulusal ağlardan biri olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birliğe yeniden başkan seçilmiş olmaktan dolayı mutluyum. Sağlıklı Kentler Birliği, bundan sonra da çizgisini bozmadan, yeniliklerle ileriye doğru büyük adımlar atacak, Türkiye’ye yön veren vizyoner çalışmalara imza atmaya devam edecektir. Temel hedefimiz sağlıklı bir kent, sağlıklı bir çevre ve toplumun oluşturulmasıdır” diye konuştu.
Başkan Altepe, sağlıklı bir toplumun sağlıklı şehirlerle oluşacağının sorumluluğuyla çalıştıklarını sözlerine ekledi. Daha önceki dönemde yapılan ödüllendirmelerin de sağlıklı kentler bilincini desteklediğini ifade etti.
Sağlıklı toplum sağlıklı kentlerle oluşur
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Sağlıklı Kentler Birliği’nin çalışmalarını yakından izlediğini belirterek, “Kentler sağlıklı olmadan, toplumların sağlıklı olmasını beklemek mümkün değildir. Kentimiz temiz değilse, çevre problemliyse, sağlıklı bir toplumdan bahsedemeyiz. Sağlıklı Kentler Birliği gibi güzel örneklerin ülke geneline yayılmasını ve üyelerinin sayısının artmasını önemsiyorum. Sağlıklı Kentler Birliği hareketiyle çevre, tarih, toplum sağlığı gibi pek çok güzel hizmetlerin de artarak devam edeceğine de inanıyorum” şeklinde konuştu.
Altepe yeniden başkan
Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeniden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı seçilirken; birlik başkanvekilleri, encümen üyeleri, plan ve bütçe komisyonları üyeleri de seçimle belirlendi. Toplantıda ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Muğla Menteşe Belediyesi ve Denizli Pamukkale Belediyesi’nin Sağlıklı Kentler Birliği’ne katılımlarına ve Sağlıklı Kentler Birliği’nin sonbahar toplantısının da Eylül ayında Kırşehir’de yapılmasına karar verildi.
20. Olağan Meclis toplantısında 2013 yılı faaliyet raporu Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Nalan Fidan tarafından sunuldu. 2013 yılında Birlik tarafından gerçekleştirilen meclis toplantıları, konferanslar, eğitimler, yayınlar hakkında üyelere bilgilendirme yapıldıktan sonra Birlik Mali İşler sorumlusu Cavit Çalı 2013 mali yılı kesin hesabını açıkladı.
Sağlıklı Kentler Hareketi ve 6. Fazın getirdikleri
Sağlıklı Kentler Birliği 20. Olağan meclis toplantısının ardından Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Nalan Fidan’, ‘’Dünden Bugüne Sağlıklı Kentler Hareketi ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 6. Faz’ın Getirdikleri’’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Fidan sunumunda Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlıklı Kentler Birliği’nin faaliyetlerini anlattı. Sağlıklı Şehirler Projesinin başlama sebepleri, küresel bir harekete dönüşmesi, Türkiye’de bu hareketin benimsenmesi ile kurulan Sağlıklı Kentler Birliği faaliyetleri, Sağlıklı Şehirler Projesi’nin beşer yıllık süreçlerde belirledikleri fazlar ve bu yıl başlayan 6. Faz sürecinin önemi katılımcılarla paylaşıldı. Üye belediyelerin uyguladıkları projelerle sağlıklı kent yaşamında farkındalık yarattıklarını belirten Nalan Fidan Sağlık 2020 politikaları ve Türkiye’de Kent Sağlık Göstergeleri çalışması ile sunumunu sonlandırdı.
Yıllık değerlendirme raporu üyelerle paylaşıldı
Üye belediyelerin proje kapsamında karşılaştıkları zorluklar ve fırsatlar; eğitim ihtiyaçları, odaklandıkları 6. Faz temaları ve genel eğilimlerin incelenmesi ve Birlik Başkanlığı’nın üyelerine sunduğu hizmetlerin geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla yapılan yıllık değerlendirme raporu anketi Sağlıklı Kentler Birliği’nden şehir plancısı Murat Ar tarafından sunuldu.
Şehir turu
Sağlıklı Kentler Birliği 20. Olağan Meclis toplantısı ve ardından yapılan sunumlar sonrası üye belediyelerden gelen katılımcılara sırasıyla Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Merinos Enerji Müzesi, Bilim ve Teknoloji Merkezi ile Hanlar Bölgesi gezdirildi. Müzeler ve Hanlar Bölgesi hakkında katılımcılara bilgiler verilerek şehir turu tamamlandı.