DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın Türkiye’de yaygınlaştırılması için kurulan Sağlıklı Kentler Birliği tarafından “Fiziksel Aktivite ve Aktif Yaşam” başlıklı konferans ve 24. Olağan Meclis Toplantısı Balıkesir Büyükşehir ve Karesi Belediyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Konferansın açılışında Karesi Gösteri Topluluğu sahne alarak yöresel oyunları sergiledi.
Toplantıya Üye Belediye başkanları, Üye Belediye temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sağlıklı Kentler Birliği üyesi belediyelerin temsilcilerini bölgelerinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmasını ilçe olarak sağlıklı hayat anlamında yaptıkları çalışmalarla örneklendiren Yılmaz, Karesi’de sadece fiziksel değil zihinsel olarak da sağlıklı dönüşüm gerçekleştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini bildirdi.
Konferansın açılış konuşmalarında söz alan ev sahibi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise, bölgede sağlıklı yaşam adına gerçekleştirilen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Balıkesir’in bir yakası Marmara’da diğer yakası Ege’de olan 22 adalı bir tatil beldesi ve zeytin yatağı olduğunu vurgulayan Uğur, uygulamaya aldıkları hizmetlerle insan sağlığını doğrudan etkilediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak tarladan sofraya kadar tüm ürünleri denetlediklerini, hizmete aldıkları park, oyun ve spor alanları gibi yatırımlarla sağlık değerlerini pozitife çektiklerini kaydeden Uğur, bütüncül yaklaşımlarla insana hizmet etmenin hazzını yaşadıklarını anlattı.
Konferansta söz alan, Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balıkesir buluşmasında fiziksel aktivite ve aktif yaşam konusunu farklı bakış açısı ve yaklaşımlarla değerlendirmeye çalışacaklarını söyledi. Günümüz hayat şartlarının insanları daha az hareket eder hale getirdiğini ve milyonlarca kişinin gün boyu oturarak çalıştığını, zamanın büyük kısmını televizyon seyrederek ya da bilgisayar başında geçirdiğini, bunun da başta obezite olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığını belirten Başkan Altepe, “Şişmanlık günümüzde çok karşılaşılır bir sorun haline gelmiştir. Bu durum, ayrıca koroner kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Şişmanlığın önlenmesinde diyetin yanı sıra egzersizin de olması, daha sağlıklı ve etkili sonuç alınmasında vazgeçilmez kuraldır” dedi.
Etkin çözümler ajandaya girecek
Başkan Altepe, Sağlıklı Kentler Birliği’nin başlıca amacının yerel yönetimlerin gündemine sağlığı yerleştirmek olduğunu hatırlatarak, “Balıkesir Büyükşehir ve Karesi Belediyesi’nin ev sahipliğindeki bu buluşmamızın başlığını da ‘Fiziksel Aktivite ve Aktif Yaşam’ olarak belirledik. Sağlık Bakanlığı ile üniversitelerden, dernek ve belediyelerden davetimizi kabul ederek gelen katılımcıların katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Balıkesir buluşmamızda, özellikle şişmanlık ve bağlı hastalıklar konusunda etkin çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Başkan Altepe, konferansın açılışındaki konuşmasında Birliğe üyelikleriyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na katılan Bursa, İzmir, Trabzon, Burdur, Yalova, Çankaya, Nilüfer, Gölcük, Tepebaşı ve Balçova belediyelerini de kutladı.
Konuşmaların ardından, 24. Olağan Meclis Toplantısına geçildi.
Birliğin Başkanlığını yürüten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, güven tazeleyerek yeniden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği başkanlığına seçildi.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Türkiye’deki en önemli partneri ve gerçekleştirdiği çalışmalarla Türk belediyeciliğinin gururu olduğunu belirten Başkan Altepe, “Hizmetlerimizi, hiçbir siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bütün üyelerimize sunmaya ve bize verilen güvene layık olmaya çalışacağız” dedi.
Seçimin ardından meclis üyelerine yönelik teşekkür konuşması gerçekleştiren Başkan Altepe, yeni dönemin hayırlı olmasını diledi. Göreve seçilen çalışma arkadaşlarını kutlayan ve buna layık olmak için yönetim olarak gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam edeceklerin vurgulayan Başkan Altepe, müesseseleşme konusunda yeni dönemde de hassas olacaklarını vurguladı. Hedefi geniş tuttuklarını, Türkiye’nin her bir bölgesinde Birliğin belirleyici, yeni politikaların belirlenmesinde aktif olması konusunda yoğun çaba sarf edeceklerini belirten Başkan Altepe, “Tuna Havzası’ndan Ergene’ye, Ürgüp’ten Marmara Havzası’na kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde daha etkin çalışmalar sergileyeceğiz” diye konuştu.
24. Olağan Meclis Toplantısı’nda gerçekleştirilen genel kurul sonucunda Sağlıklı Kentler Birliği’nin yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı: Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe.
Başkan Vekili: Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş.
Başkan Vekili: Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker.
Asil Birlik Katip Üyeleri: Aydın Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kırcalı, Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Abdullah Dikel.
Yedek Birlik Katip Üyeleri: Muğla Büyükşehir Belediyesi Melih Arslangiray, Gebze Belediye Meclis Üyesi Nazmiye Höbek.
Encümen üyeleri:
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur,
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Cengiz,
Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin,
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker,
Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli,
Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Emre Çakır.
Plan bütçe komisyonu üyeleri:
Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız,
Yalova Belediyesi Meclis Üyesi Güven Yılmaz.
Mudanya Belediyesi Meclis Üyesi Mahmure Uçar,
Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Gülten Seber,
Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi Sezgin Yılmaz,
Üye sayısı 63 oldu
Birliğin 60 olan üye sayısı da 63’e çıktı. Denizli Merkezefendi ile Afyonkarasihar Dinar ve Sandıklı Belediyeleri, Sağlıklı Kentler Birliği üye belediyelerinin onayıyla yeni üyeler olarak Birlik içerisindeki yerini aldı. Üyelik kararı alınan Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl bir teşekkür konuşması yaptı.
Ayrıca bir sonraki meclis toplantısının Mersin Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapılmasına karar verildi.
Balıkesir buluşmasına, Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle fiziksel aktivite ve aktif yaşam konusuna dikkat çekmek amacıyla Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği üyesi bisikletçiler de destek verdi.
Meclis toplantısın ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı E. Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel İRGİL’in oturum başkanlığını yaptığı, “Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi ve Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ” konu başlıklı oturum gerçekleşti.
Oturumun ilk konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya KAYIHAN, “Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi Tanıtımı” konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı. Kayıhan’ın konuşmasının ardından, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Sabahattin KOCADAĞ “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” hakkında bilgiler verdi.
Kocadağ’ın ardından yapılan teknik geziyle konferansın ilk günü tamamlandı.
Toplantının ikinci gününde Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz TÜRE’nin oturum başkanlığını yaptığı, “Fiziksel Aktivite Yaklaşımları” konu başlıklı ikinci oturuma geçildi. İlk olarak söz alan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Devrim AKSEKİ, “Spor Yaralanmalarına Kentsel Bakış Açısı” adlı sunumu gerçekleştirdi. Akseki’nin ardından Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulundan Doç. Dr. Fahri AKÇAKOYUN, “Düzenli Egzersizin Organizmaya Etkisi” üzerine konuşma yaptı. Akçakoyun’un ardından Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği Başkanı Ertan AYÇETİN, “Ayakta Kal, Hayatta Kal” adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Oturumun son konuşmacısı ENVERCEVKO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal MoveWeek Koordinatörü Adnan ÇANGİR, “NowWeMove-Şimdi Hareket Zamanı” adlı sunumu gerçekleştirerek ikinci oturum sona erdi.
Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Toprak Bölümü E. Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ’ın oturum başkanlığını yaptığı “Yerel Yönetimlerin Uygulama Örnekleri” konu başlıklı üçüncü ve son oturuma geçildi. İlk olarak söz alan Karesi Belediyesi Belediye Başkanı Yücel YILMAZ, “Sağlığı Geliştiren Şehir – Karesi” adlı sunumunda Karesi Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti. YILMAZ’ın ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman YENİDOĞAN, “Sağlıklı Bir Kentin İnşaasında Yerel Yönetimlerin Sportif Faaliyetlere Verdiği Destek – Balıkesir Örneği” isimli sunumunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin kentte spor faaliyetleri alanında çalışmalarını katılımcılara anlattı. Yenidoğan’ın ardından Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Prof.Dr. Gülten Sönmez SEBER, “Yaşam Boyu Gelişim: Yaşlılık ve Yaşam Kalitesi” adlı sunumunu yaptı. Seber’in ardından söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Spor Kulübü Okul Spor Etkinlikleri Koordinatörü Adem YAKINCI, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Okul Spor Etkinlikleri” adlı sunumunda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin okullarda yapılan spor etkinlikleri konunda bilgiler verdi. Toplantının son oturumunda söz alan -Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürü Yılmaz OKTAY, “Obeziteyle Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi” adlı sunumu gerçekleştirdi.
Konferans sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çocuk köyü ve Karesi Belediyesinin yaptığı spor tesisleri katılımcılara gezdirilerek, Balıkesir Buluşması tamamlandı.