Bizi Takip Edin

Manşetler

Sağlıklı Kentler Birliği Kütahya’da Toplandı

13.06.2023

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 39. Olağan Meclis Toplantısı – Deprem ve Deprem Sonrası Sağlıklı ve Dirençli Kentler Sempozyumu 9-11 Haziran tarihlerinde Kütahya Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıya Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kütahya Valisi Ali Çelik, ev sahibi Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, üye belediye başkanları, meclis üyeleri, üye belediye koordinatörleri, üye belediye temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmaları öncesinde Kütahya’nın anlatıldığı kısa bir tanıtım filmi katılımcılarla paylaşıldı.

Meclis Toplantısı’nın açılışında konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, geçen kasım ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün Danimarka’nın Kopenhag şehrinde yaptığı “Örneklerle Önde Gelen Sağlıklı Şehirler: Tek Sağlık, Tek Gezegen, Tek Toplum” temalı, “Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Teknik Konferansına” katıldıklarını hatırlattı. Birlik olarak Türkiye adına sağlıklı şehirlerle ilgili gündem ve gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Bizler de üyelerimizle birlikte bu temaları ve öncelikleri şehirlerimizde geliştirmeye çalışıyoruz. Artık sağlık konusunda sınırların olmadığını biliyoruz. Tüm dünya olarak pandemi sürecini yaşadık. Hayvan kaynaklı bir virüsün insanlara bulaştığı ve nelere yol açtığını hep beraber gördük. Buradan hareketle ‘tek sağlık’ kavramı daha da önemli bir hâle geldi.  Alınacak tedbirlerin insan sağlığına odaklanması yetmiyor; doktorların, veteriner hekimlerin ve farklı disiplinlerdeki uzmanların iç içe çalışmaları gerekiyor. Zira artık bilinen bir gerçek var ki insanların, evcil ya da vahşi hayvanların, bitkilerin ve ekosistemin sağlığı birbiri ile bağlantılı. Şehirlerimizin sağlığı ve esenliği geleceğimiz için çok önemli. İşte bu noktada ‘tek sağlık’ için şehirlerimizde insanların, hayvanların, bitkilerin ve ekosistemlerin sağlığını sürdürülebilir bir şekilde dengelemeyi ve optimize etmeyi amaçlamalıyız” dedi.

Dirençli şehirler, bir zorunluluk

Konuşmasında Türkiye’yi yasa boğan aslın felaketine de değinen Başkan Aktaş, depremin sadece deprem bölgesini değil, tüm Türkiye’yi etkilediğini kaydetti. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak deprem bölgesinde temaslarda bulunup, yaralara merhem olmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Ayrıca, üye belediyelerimizin proje koordinatörleriyle “deprem sonrası kentsel dirençlilik sağlamak” konusunda toplantılar yaparak yol haritası çıkarmaya çalıştık. ‘Kentli’ dergimizin bu sayısını “deprem sonrası kentsel dirençlilik” üzerine odakladık. Depremlerin ardından DSÖ ve DSÖ Vakfı acil durum ilan etmiş, destek sunmuş ve fon toplamak üzere bir kampanya başlatmıştır. Şehirlerimizi geleceğe hazırlamak zorundayız. Sağlıklı şehrin temelini “dirençli şehirler” oluşturur. Yaşadığımız büyük deprem sonrası bunu daha iyi fark ettik. Tüm belediyelerimize, DSÖ ve danışma kurulumuzun desteğiyle yol gösterici ve rehber olmaya, teknik ve kapasite geliştirmeye ve proje destekleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Dirençli ve sağlıklı şehirler için canla başla çalışıyoruz” diye konuştu.

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık da Sağlıklı Kentler Birliği Olağan Meclis Toplantısı’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, toplantıdaki tecrübe paylaşımlarının olası afetlerde can kaybı yaşanmaması adına sinerji oluşturulacağına inandığını söyledi.

Kütahya Valisi Ali Çelik ise, deprem bölgesinde devlet millet kaynaşması yaşandığını hatırlatarak, depreme karşı dirençli şehirlerin belediye başkanları önderliğinde oluşturulacağını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Sağlıklı Kentler Birliği Ulusal Ağ Koordinatörü Nalan Fidan, Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleşen Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Teknik Konferansının detaylarını birlik üyeleriyle paylaştı.

39. Olağan Meclis Toplantısında katip üye seçimi, encümen seçimi, plan bütçe seçimi, norm kadro, mali kesin hesap, 2022 faaliyet raporu gibi konular görüşülerek, sempozyuma geçildi.

SKB Danışma Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı, SKB Danışma Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Türe , Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı,Su Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı SKB Danışma Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın farklı oturumlarda başkanlık yaptığı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Korhan Deniz DALGIÇ, Öğr. Gör. Dr. Taygun Uzelli, SKB Ulusal Ağ Koordinatörümüz Nalan Fidan, İzmir Kavram MYO Öğr. Gör.  Dr. Pelin ÖZDEN, Eskişehir Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Alper Çabuk, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi SKB Danışma Kurulu Üyemiz Doç. Dr. Burcu Zeybek, Kütahya Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Hasan Korkut, Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Gökçe Küçük , Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan, Zeynep Kaçar, Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu sunumlarıyla destek verdiler.

Toplantımız teknik gezi ile sona erdi.

Fotoğraf Galerisi İçin Tıklayınız

Bu Haberi Paylaşın