Bizi Takip Edin

Manşetler

Sağlıklı Kentler Birliği Sandıklı’da Toplandı

31.10.2019

Sağlıklı Kentler Birliği 32.olağan meclis toplantısı ve “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” temalı konferans 25-27 Ekim 2019 tarihlerinde Sandıklı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Sandıklı’daki buluşmaya Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, üye belediye başkanları, meclis üyeleri, Birlik danışma kurulu üyeleri, kurum ve kuruluşların ilgili yöneticileri, üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler, Sağlıklı Kentler Birliği koordinatörleri, uzmanlar ve basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmaları öncesinde Sandıklı’nın anlatıldığı kısa bir tanıtım filmi katılımcılarla paylaşıldı.

Konferans, Düzenleme Kurulu Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi Çevre Sağlığı AD Başkanı, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz’ın konuşmasıyla başladı. Evci Kiraz konuşmasında, “anlamlı bir toplantı için buradayız ve anlamlı bir yerdeyiz. Hep şehirler için şu tanımlamayı yaparız, şehirler canlı organizmalardır.Nefes alırlar,yürürler,gelişirler,bazen hasta olurlar.Bize düşen görev konferansın teması olan şehirlerin sürdürülebilirliğini sağlamak.” dedi.

Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz’ın ardından açılış konuşmasını yapan Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl,  “Bugün güzel ilçemiz Sandıklı’mızda ülkemizin en önemli birlikleri olan belediyelerimizin, sağlıklı yaşam standartlarını artırması yönünde kurulan Sağlıklı Kentler Birliğinin toplantısın gerçekleştirmiş oluyoruz. Bugün başta Birlik Başkanımız Alinur Aktaş olmak üzere belediye başkanlarımızı ve meclis üyelerimizi burada misafir ediyoruz. Sürdürülebilir bir 2030 vizyonu için bu çalıştayın önemli bir aşamasının Sandıklı’da olması bizim için çok önemli. Çünkü jeotermal kaynaklarının merkezi olan ve jeotermal ile ilgili yapılan çalışmalarla hem ülkemize hem de dünya çapında model olan Sandıklı’mızda bu çalışmalara ev sahipliği yapmak bizleri ziyadesi ile onurlandırmıştır. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor. Daha güzel yatırımlar, daha güzel projeler, daha güzel toplantılar ve daha güzel yatırımlar ile hep birlikte olmak ümidiyle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mustafa Çöl’ün konuşmasının ardından, Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında Birliğin 2020-2024 yıllarını kapsayacak strateji planını tüm paydaşları ile sürece dahil ederek gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Aktaş, “Birliğimiz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan ‘Sağlıklı Şehirler Hareketi’nin ülkemizde gelişebilmesi ve uygulanabilmesi amacıyla kuruldu. Kuruluşundan bugüne ele aldığı konu ve çalışmalarla “Sağlıklı Şehirler” kavramını benimsetmek üzerine faaliyetlerini sürdürüyor. “Sürdürülebilir Kalkınma” ve “Sürdürülebilir Şehirler Oluşturmak” sloganıyla kent sağlığını ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda eğitimler, çalıştaylar, sempozyumlar, konferanslar, uluslararası kongreler, araştırmalar, yarışmalar, ödül törenleri ve farkındalık çalışmaları düzenleyerek üye belediyeleri bir araya getiriyoruz. Hazırladığımız stratejik planda Birliğin durum analizi üzerinde çalıştık. Stratejik amaçları ve hedefleri tanımladık. Birliğimizin misyonunu ve vizyonunu belirledik” diye konuştu.

Başkan Aktaş, Birlik bünyesinde hazırlanan Kentli dergisi gibi tüm yayınlarda kent ve belediyecilik temalarının incelendiğini söyleyen Başkan Aktaş, “Her yıl gerçekleştirdiğimiz Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama yarışmamızın 2017 yılı projelerini derleyerek kitap haline getirdik. Önümüzde yıl 11. defa yapacağımız Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama yarışmamızın duyurusuna önümüzdeki aylarda çıkacağız. Sosyal sorumluluk, sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ve sağlıklı şehir planlama kategorilerinde yaptığımız bu yarışmada üye belediyelerimizin iyi uygulama örneklerini görme imkânımız oluyor” şeklinde konuştu. Aktaş, ülke çapında yeni bir yarışma düşüncesinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaları Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop konuşmaları ile sona erdi.

Açılış konuşmalarının ardından 32. olağan meclis toplantısında 2020 yılı bütçesi ve 2020 yılı performans programı üyeler tarafından onaylandı. Başvurusu üzerine Kütahya Emet Belediyesi’nin üyelik kararı onaylandı. Mecliste ayrıca, sözleşmeli personelin çalışma durumu ve Birliğin yeni tüzüğü onaylandı. 33. olağan meclis toplantısının yeri Edirne olarak belirlendi.

Meclis toplantısının ardından, Sağlıklı Kentler Birliği’nin duyurusu üzerine şehir içi ulaşımında bisiklet kullanımının önemine değinmek, bisikletin etkin bir ulaşım aracı olduğu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 23-27 Eylül 2019 tarihlerinde “Haydi Çocuklar Bisikletle Okula” etkinliğimize destek veren İstanbul, İzmir, Denizli, Kahramanmaraş, Bilecik, Osmaniye, Adalar, Bandırma, Dinar, Merkezefendi, Süleymanpaşa ve Ürgüp belediyelerinin teşekkür sertifikaları Başkan Alinur Aktaş tarafından verildi.

Sertifika töreni sonrasında, Adnan Menderes Üniversitesi Çevre Sağlığı AD Başkanı, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz’ın oturum başkanlığını yaptığı “Sürdürülebilir Kalkınmaya Giriş” konu başlıklı oturuma geçildi. İlk söz alan, Türkiye İstatistik Kurumundan Didem Sezer “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin İzlenmesi” sunumunu katılımcılarla paylaştı. Ardından UNESCO Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İhtisas Komisyonu Üyesi Dr.Ing.Ebru Alarslan “Sürdürülebilir Kentler ve Toplumlar (Hedef 11) İlkesi Işığında Türkiye” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Son konuşmacı Sürdürülebilirlik Danışmanı Zafer Yalçınpınar “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Yerlemlenmesi” konu başlıklı sunumunu yaparak birinci oturum tamamlandı.

Oturum başkanlığını Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feza Karaer’in yaptığı, “Toplum Temelli Sürdürülebilirlik” konulu 2. Oturuma geçildi. Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, SKB Danışma Kurulu Üyesi  Doç. Dr. İnci Parlaktuna “Hedef 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Parlaktuna’nın ardından, Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ekoloji AD Başkanı, SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe “Hedef 14 ve 15-Suda ve Karada Yaşam” konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı. Türe’nin ardından Ada Grup Yapı Şirketi Müdürü Dr. Aysun Akgün “Kent Yönetimi ve Stratejik Yaklaşım İle Sürdürülebilirlik” konulu sunumu gerçekleştirerek 2. oturum sona erdi.

Konferansın son oturumunda, Sandıklı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar’ın oturum başkanlığında “Yerel Sürdürülebilir Kalkınma Uygulamaları” başlıklı oturuma geçildi. İlk konuşmacı Bursa Büyükşehir Belediyesi SKB Koordinatörü Nalan Fidan “Sürdürülebilir Kalkınmada Bursa’nın Vizyonu” konulu sunumu gerçekleştirdi. Fidan’ın ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğünden Meral Aydın “Dirençli Kentler İçin Bir Çerçeve: Yeşil Odaklı Uyarlama Projesi” başlıklı sunumu paylaştı. Aydın’ın ardından son konuşmacı Sandıklı Belediyesi BSOM İşletme Müdürlüğünden Pınar Öksüz “Tek Elden Dağıtım Projesi” başlıklı sunumu katılımcılarla paylaştı.

Son olarak, Konferansın Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz konferans sonuç bildirgesini katılımcılarla paylaştı.

Sandıklı Konferansının 2. gününde teknik gezi kapsamında katılımcılarla birlikte Akdağ Tabiat Parkı, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Bedesten, Oyuncak Müzesi, Tarihi Konak gezildi.

Bu Haberi Paylaşın