Bizi Takip Edin

Manşetler

Sağlıklı kentlerin gündemi, kent yönetiminde katılımcılık.

26.04.2013

Sağlıklı Kentler Birliği´ne bağlı belediyelerin temsilcileri, kent yönetiminde katılımcılığı değerlendirmek için Muğla´da bir araya geldi. Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa´nın yeni sağlık politikası olan Sağlık 2020 ile 2014 mahalli seçimlerinin ardından hizmete girecek Büyükşehir Yasası´nın kent yönetiminde katılımcılığı artıracağını söyledi.

Muğla Belediyesi´nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda; Sağlık 2020´nin ´sağlığın yönetimi konusunda´ yerel yönetimleri daha çok yetkilendirdiği, yönetime tüm sektörlerin katılımının benimsenmesi için kentleri teşvik ettiği vurgulandı.

´Herkese eşit hizmet´ anlayışı hayat buluyor.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Yasası´yla ´Herkese eşit hizmet´ denilen kavramın gerçek anlamda hayat bulacağını ifade etti. Yasayla birlikte Türkiye´de yerel yönetimlere verilen yetkinin artacağını belirten Başkan Altepe, “Sorumluluklarımız daha da çoğalacak ancak kentin her kesimine hizmet götürmek kolaylaşacak. Kentin tüm sektörlerinin ortaklığını ve katılımcılığını sağlayarak, kentteki birbirinden farklı yaşam standartlarına sahip tüm bireylerin ihtiyaçlarına kolaylıkla cevap verebileceğiz” dedi. Başkan Altepe, Dünya Sağlık Örgütü´nün bu yıl İzmir´de gerçekleştirilecek teknik konferansında Sağlık 2020´nin prensipleri, hedefleri ve yaklaşımlarının yansıtılacağını hatırlattı. Avrupa´nın birçok kentinden 400´e yakın katılımcının ´sağlık, eşitlik ve refah için´ bir araya geleceğini vurgulayan Başkan Altepe, “Bu yılki konferansın İzmir Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde ülkemizde yapılacak olması, bizler için ayrı bir önem taşıyor. İnanıyorum ki İzmir, ülkemizi bu konuda en güzel şekilde temsil edecektir” diye konuştu.

Çevreci tesis ödül töreni gelenekselleşiyor

Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, konuşmasında birlik olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değindi. Geçen ay geri dönüşleri çok iyi olan bir organizasyon gerçekleştirdiklerini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar´ın katılımıyla ´Çevreci Tesis Ödül Töreni´ düzenlediklerini hatırlatan Başkan Altepe, “Birliğimizin girişimleriyle, 36 çevreci sanayi kuruluşu herkese örnek gösterilmiştir. Bu kuruluşlar çevre için motive edilirken, diğer tesisler özendirilmiştir” dedi. Ödül töreni sonrası Sağlıklı Kentler Birliği´ne 2014 yılı organizasyonu için başvuruların olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “İlgi yoğun. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu organizasyonu sürdüreceğiz. Gerçekleştirdiğimiz bu girişim, birliğimizin çevre için attığı önemli adımlardan sadece bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Kent Sağlık Göstergeleri kitap haline getiriliyor

Başkan Altepe, konuşmasında birlik olarak gerçekleştirdikleri ve Türkiye´nin sağlık profilini ortaya koyan ´Kent Sağlık Göstergeleri´ isimli teknik çalışmaya da yer verdi. Uludağ Üniversitesi´yle birlikte yürütülen çalışmada 91 farklı sağlık göstergesi dahilinde oluşturulan haritalarla 81 ilin sağlığını ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bir ilke imza attığımız Kent Sağlık Göstergeleri çalışmasının, hizmet üretirken bizler için iyi bir yol haritası olacağını düşünüyorum. Çünkü kentlerin ihtiyaçları, açık bir şekilde haritalarda ifade ediliyor. Çalışmayı önümüzdeki günlerde kitap haline getirerek, tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşacağız” açıklamasında bulundu.

Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Dünya Sağlık Örgütü´nün ´Herkes için sağlık´ sloganıyla başlattığı sağlıklı kentler projesinin ülkemizde uygulanması ve geliştirilmesi nedeniyle kurulan Sağlıklı Kentler Birliği´ne üye olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Birlik üyesi belediyelerin temsilcilerinin Muğla buluşmasının yaşanabilir kentlerin oluşturulması açısından yararlı olması dileğinde bulunan Gürün, “Bu buluşmanın yerel yönetimler açısından sağlığın sadece sağlıkçıların konusu olmadığının fark edilmesi ve katılımcı çalışmaların önemi açısından çok değerli katkıları olacağı inancındayım. Bizler Muğla halkının yaşam kalitesini önemsiyor, sahip olduğumuz kalitenin daha da artması için projeler üretiyoruz.” dedi. Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, konuşmasının ardından kentin tarihi ve turistik özelliklerine dair bir sunum yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Mehmet Kontaş, DSÖ´nün Sağlık 2020 projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sağlık 2020´nin son temasının ´yönetimler ve toplum arasındaki sağlığa yönelik politikaların desteklenmesi´ olduğunu belirten ve DSÖ´nün aralarında Türkiye´yle birlikte 53 ülkenin bulunduğu Avrupa bölgesindeki politikaları hakkında katılımcılara bilgiler veren Kontaş, “Ortak hedef; insanlığın sağlık ve esenliğini artırmak, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermektir. Yüksek kaliteli sağlık sisteminin oluşturulmasını sağlamaktır” diye konuştu. Sağlık 2020 projesinin de DSÖ tüzüğündeki değerleri esas aldığını belirten Kontaş, “Buna göre de, insanlığın en temel haklarından birisi olan yüksek sağlık seviyesine ulaşım planlanmaktadır” dedi. DSÖ Türkiye Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Mehmet Kontaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Sağlıklı Kentler Birliği´nin takdire şayan çalışmalar yaptığını ifade etti.

Sağlıklı Kentler Birliği´ne üye belediyelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İstanbul´un Pendik ve Sakarya´nın Serdivan Belediyelerinin birliğe üyelikleri kabul edildi.

Bu Haberi Paylaşın