Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren “Geçici başıboş Hayvan Bakımevi ve Kısırlaştırma Merkezi” il genelinde bulunan sahipsiz ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarının beslenmesi ve barınmalarına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
HBB Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren merkezde, sokakta yaşam mücadelesi veren evcil ve yabani hayvanların kontrolleri ve bakımları yapılıyor.
“BARINAKTA KALİTELİ SİSTEMLERLE HAYVANLARIMIZI KONTROL ALTINDA TUTUYORUZ”
Barınağa getirilen hayvanların ilk olarak sağlık muayenesinden geçirilerek ve bir gün müşahede altında tutulduklarının altını çizen Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kilisli, “Sağlık durumu kötü olanların zaman geçirilmeden tedavilerine başlanıyor ve tedavi kafeslerine naklediliyorlar. Müşahede süresinin bitiminde hastalık göstermeyenler ile iyileşmiş olan hayvanlar, bakım evinde türüne ırkına ve cinsiyetine uygun olan paraziter uygulamalar, kulak küpelemesi, deri altı mikroçip uygulaması, kuduz aşılaması ve kısırlaştırma operasyona tabi tutuluyor. Operasyon sonrası bakım süresi olan 7 günden sonra sağlık sorunu yaşamayan hayvanların, aşina oldukları çevreye salınarak hayatlarına kaldıkları yerden alışkın oldukları şekilde devam etmeleri sağlanıyor. Temiz su ihtiyaçları ise devamlı dolu ve gün aşırı temizlenen otomatik suluklarla gideriliyor. Barınakta kaliteli sistemlerle hayvanlarımızı kontrol altında tutuyoruz. Bakımevinde, sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle terk edilmiş kedi ve köpekler sağlık muayenelerinin ardından vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda sahiplendirilebiliyor” dedi.
“MİNİK DOSTLARIMIZIN DAHA İYİ ŞARTLARDA YAŞAMALARI İÇİN 180 ADET KULÜBE VE 300 ADET PALET ALDIK”
Geçici Başıboş Hayvan Bakımevi ve Kısırlaştırma Merkezi’nin mevcut durumunu iyileştirme çalışmaları devam ettiğini belirten Kilisli, “2014 yılından bu yana barınağımızda pek çok fiziksel modernizasyon yapılarak, mevcut kafeslerdeki kokuyu gidermek için beton ve kumla kaplandı. Önümüzdeki günlerde betonların üzeri anti bakteriyel ve anti kanserojen özellikte kauçuk malzemeyle kaplanacak. Ayrıca minik dostlarımızın daha iyi şartlarda yaşamaları için 180 adet kulübe ve 300 adet palet satın aldık. Bununla birlikte atık suların drenajını sağlamak üzere foseptik çukurlarını yenileyerek çalışanların sayılarını arttırdık. Amacımız sahipsiz hayvanların yaşam haklarına duyduğumuz saygı çerçevesinde en iyi şartlarda muayenesinin, kısırlaştırmasının ve tedavisinin yapılması ve kanunların emrettiği şekilde sağlıklarına kavuşmuş halde alındıkları ortama geri bırakmasıdır” ifadelerine yer verdi.
HBB yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 1.7.2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 5’inci, 6’ncı, 10’uncu, 13’üncü, 15’inci, 17’nci, 18’inci, 19’ uncu ve 27’nci maddelerine dayanılarak hazırlanan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin Geçici Bakımevlerinin Çalışma Usul Ve Esasları Bölümünün 22. maddesinde belirtilen geçici bakımevleri kurulacak arazinin seçimine göre taşıması gereken şartlara uygun yeni bir yer arayışına başlandığı belirtildi.
Yetkililer bu bilgilere ek olarak “Arsuz ilçesi Akçalı Mahallesi’nde hayvanların ilk tedavilerinin yapılacağı küçük ölçekli hayvan barınağı yapım işi ihale edildi. Diğer ilçelerde de plan çalışmaları devam ediyor” açıklamasında bulundu.