Dünya genelinde çevresel sorunlarla mücadele etmenin ciddi önem taşıdığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Doğal kaynaklarımız hızla tüketilirken başta iklim değişikliği olmak üzere oluşan atıkların kontrolsüz olarak doğaya bırakılması hava, toprak ve su kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, atıkların kaynağında ayrıştırılmadan depolama alanına gönderilmesi ekonomik değeri olan kıymetli malzemelerin toprak altına gömülmesine neden olmaktadır. Bu durum yüksek maliyetlerle yapılan katı atık düzenli depolama alanlarının kapasitelerinin hızla azalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesini, Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürdürmekteyiz” dedi.
Proje kapsamında 36 noktaya sıfır atık kutusu seti, bilgi panosu ve el kantarı teslim edildiğini belirten Gümrükçüoğlu, “Kamu kurumlarından sıfır atık kutu setlerinden toplanan atıklar, kat görevlilerince tartılarak sıfır atık takip çizelgesiyle kayıt altına alınarak geçici depolama alanında depolanıp lisanslı ayrıştırma tesislerine gönderilerek ekonomiye ekonomiye katkı sağlanmaktadır. İlçe belediyelerimiz tarafından yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla geri dönüştürülebilen atıklar tüm noktalardan toplanarak ilgili firmaların atık ayırma tesislerinde ekonomiye kazandırılmaktadır. Ayrıca, ilçe belediyelerimizce yetkilendirilmiş firmalar tarafından evlerden ve atık getirme noktalarından geri dönüştürülebilen atıklar toplanmaktadır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle kağıt, plastik, cam, metal gibi ekonomik değeri olan atıkların geri dönüşümünü sağlanarak geleceğe destek çıkmaktayız. Belediyemiz bünyesinde atık geçici depolama alanı kurularak Sıfır Atık Projesi kapsamında toplanan atıklar depolanarak yetkilendirilmiş toplama kuruluşlarına teslim edilmektedir.
Ayrıca geçici atık depolama alanına temin edilen Floresan Bertaraf Ünitesinde, ilimizdeki kuruluşlarda oluşan floresan lambalar çevreye zararsız olacak şekilde bertaraf edilmektedir. Sıfır Atık Projesini başlattığımız kapsamında 2018 yılının Haziran ayından itibaren toplam 3174 kilogram kağıt geri dönüştürülerek 53 ağacın kesilmesi önlendi. 37200 KWh enerji, 1017 LT petrol tasarrufu ve 7,2 m3 depolama alanı tasarrufu sağlandı. 1884 kg plastik atık toplanarak yaklaşık 28000 KWh enerji tasarrufu sağlandı. 1560 kg cam atık geri dönüştürerek 150 LT petrol ve yaklaşık 2,5 ton hammadde tasarrufu sağlandı. 360 LT bitkisel atık yağ geri dönüştürerek 360.000.000 m3 temiz suyun kirlenmesi önlendi. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir çevre yönetimin sağlanmasının yolu toplumunun özellikle çocukların bilinçlenmesinden geçtiği düşüncesiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak okullarda sıfır atık ve çevre bilinci eğitimlerini başlatıyoruz. Doğayı gelecek nesillere aldığımız gibi devredebilmek insanlığın en büyük sorumluluğudur. Tek etkili çözüm çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için Sıfır Atık Projesini kusursuz uygulayabilmektir” şeklinde konuştu.